Dragnea vulcanizează PSD, Zgonea bagă presiune

În prim-plan, Valeriu Zgonea (stânga), Claudiu Manda, Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa, la Conferinţa Judeţeană a PSD Dolj (Foto: Bogdan Grosu)


Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a criticat voalat, de la Craiova, modul în care s-au desfășurat lucrurile în interiorul partidului de guvernământ, spunând că nu trebuie să existe o ruptură între partid și administrație și a trasat noua linie de conduită a membrilor PSD sub noua conducere: să bată din poartă în poartă și să aibă o comunicare corectă cu cetățenii. Dragnea a participat luni la Conferința Județeană a PSD Dolj, unde Claudiu Manda, actualul președinte al organizației județene, a fost reales în funcție cu unanimitate de voturi. Prezent și el la eveniment, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a lansat săgeți către fosta conducere și către colegii care îl critică, spunând că PSD nu poate câștiga alegerile din birou sau comunicând la televizor și pe Facebook și a menționat că își dorește un PSD varianta 3.0, care să se modernizeze așa cum o face softul telefoanelor mobile. Cu toate acestea, atât Dragnea, cât și Zgonea au amintit despre prietenia care îi leagă de Victor Ponta. 

Organizația județea­nă a PSD Dolj a dorit să-l impresioneze pe noul șef interimar al PSD, Liviu Dragnea, și a umplut Centrul Multifuncțional din Craiova cu aproape 1.700 de membri de partid din Dolj. Primari, consilieri locali sau membri simpli au stat cuminți pe scaune timp de două ore și jumătate și au aplaudat sacadat discursurile celor prezenți. Invitați de seamă, Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, noua echipă de conducere a PSD.

Primul a vorbit despre contribuția lui la dezvoltarea Doljului și a Craiovei. „Am susținut și susțin toate proiectele județului Dolj, pentru că este un județ care merită, în care oamenii și-au ales reprezentanți buni, gospodari. Sunt mândru că am contribuit decisiv ca acest oraș, care este mândria sudului, să aibă un stadion, poate cel mai cochet din Europa. Recunosc că toate proiectele europene care erau depuse la Ministerul Dezvoltării și pe care le-am găsit prăfuite și ascunse pentru că veneau dintr-o zonă care nu plăcea fostei puteri, le-am dat la o parte și le-am scos la lumină. Acei bani europeni trebuia să vină în Dolj și la Craiova“, a spus Dragnea, care le-a adus un omagiu foștilor președinți PSD Dolj, menționându-le numele în aplauzele audienței. Apoi, liderul PSD a început să explice cum ar trebui condus PSD. „Trebuie să ne păstrăm echilibrul și să înțelegem că miercuri nu a fost un congres (alegerea sa ca președinte interimar după demisia lui Victor Ponta – n.r.), cu toate că a fost o campanie mediatică intensă. A fost un CEx (Comitet Executiv) în care colegii mei au hotărât să-mi acorde un vot de încredere pentru a conduce partidul pe o perioadă limitată până la congres. La Congres vedem. Azi (luni, 27 iulie – n.r.) am dorit să dau un semnal foarte clar către toți membrii de partid cu precizarea că este un lucru pe care l-am convenit cu prietenul meu de cinci ani și jumătate, Victor Ponta, și anume: în Biroul Permanent Național al PSD, ministrul de finanțe să vină și să prezinte principiile de bază ale rectificării bugetare. Am văzut tot felul de comentarii că partidul preia guvernul… Nu preluăm controlul guvernului, dar trebuie să știm toți un adevăr: în alegeri merg partidele, în campanie mergeți dumneavoastră și le spunem oamenilor că, dacă ne acordă încredere, vom pune un guvern care va pune în practică tot ceea ce le spunem în timpul campaniei. Și vreau ca partidul să se asigure că ceea ce am spus se duce la capăt. Și este un demers care îl va ajuta și pe Victor Ponta. Și sunt convins că guvernul Victor Ponta va adopta mâine o ordonanță care va sprijini în continuare sănătatea, educația, se vor plăti toate sentințele judecătorești definitive“, a spus Dragnea. Într-adevăr, a doua zi, adică ieri, guvernul a adoptat ordonanța privind rectificarea bugetară anunțată de Dragnea.

Primarii, la putere în era Dragnea

Dragnea a dorit să le transmită primarilor semnalul că vor primi suficienți bani, spunând că trebuie continuate programele de dezvoltare rurală.

„Pentru orașele mici și mijlocii, în special, în programul operațional regional pe care l-am finalizat înainte să plec de la minister, și știți pentru ce am plecat, au fost prevăzute 4,2 miliarde de euro. Susțin cu tărie alocarea de investiții pentru dezvoltarea rurală, baza dezvoltării oricărei societăți. În același timp, ministrul de finanțe și cel al transporturilor se vor întâlni zilele acestea pentru a identifica piedicile care au împiedicat ca la MT să se cheltuie o sumă atât de mică având deja banii prevăzuți“, a spus Dragnea. Care apoi a pus punctul pe i. „Legătura dintre partid și guvern trebuie să fie foarte strânsă și corectă. Acest lucru trebuie să se întâmple, poate în sens invers, și în județe. Am încurajat ca primarii noștri să fie implicați în toate deciziile pe care le ia Biroul Permanent Județean. Nu trebuie să existe o ruptură între partid și administrație. Ceea ce vrem ca și conducere nouă este să avem o comunicare corectă cu cetățenii. Numai dacă vom fi în contact direct cu oamenii și le vom spune noi, cu cuvintele noastre, ceea ce am promis în 2012, ceea ce am făcut și vrem să facem cu viața lor înainte vă asigur că vom câștiga. Vă solicit tuturor membrilor să vă recâștigați curajul de a spune cu tărie lucrurile în care credeți, nu vă mai ascundeți după vorbe și intrigă, și zvonuri. Vorbiți cu oamenii“, a declarat Dragnea.


Zgonea și PSD-ul, varianta 3.0

Președintele Camerei Deputaților, deputatul de Dolj Valeriu Zgonea, a criticat direct, dar fără să menționeze vreun nume, modul în care s-au derulat lucrurile în PSD, păstrând echilibrul atunci când a vorbit despre performanța la guvernare. „Liviu Dragnea a dat un semnal de modernizare a partidului, nu pentru că nu am performat la guvernare, ci pentru că societatea este vie, are nevoie de schimbare în fiecare zi. Și noi ne schimbăm în fiecare zi, câteodată și softul telefonului se schimbă o dată la câteva luni. Vreau să învățăm din eșecul din 2014. Trebuie să învățăm să avem o conversație cu membrii de partid, nu doar să ținem discursuri și apoi să plecăm. Liderii pe care îi alegem trebuie să creeze o poveste de încredere între membri de partid și conducere. Doresc o implicare mai mare a reprezentanților locali ai mediului economic, social, societății civile. Nu vreau să înțelegem diferit. Avem nevoie și de critici. Trebuie să spunem atunci când lucrurile nu se aplică bine. Vă îndemn să fiți critici, să vorbiți în interiorul partidului, să spuneți ce credeți cu voce tare. Eu cred într-un PSD varianta 3.0. Dar nu cred că este timpul să ne răfuim prin intermediul mass-media. Cei care înțeleg, înțeleg. Vreau să fim mai coordonați, mai disciplinați și foarte riguroși. Anul trecut ne-am culcat învingători și ne-am trezit învinși. Nu ne mai permitem aceste greșeli. Nu cred că este bine să ne închidem în birouri și să comunicăm cu electoratul prin televizor sau social media. Acest partid a câștigat când ați bătut din ușă în ușă. PSD a fost puternic când a arătat că are o echipă puternică“, a concluzionat Zgonea.

Să fie ministru de la Dolj

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, le-a vorbit liderilor de la București despre frustrarea de a nu avea un ministru de la Dolj în condițiile în care județul aduce cele mai multe voturi la alegeri. „Doljul a fost pe locul întâi ca număr de voturi pe România la alegerile prezidențiale din 2014. Domnule președinte, Liviu Dragnea, nu avem numai vorbe bune pentru conducerea de la București, pentru că și noi trăim frustrarea, ca și dumneavoastră, că sudul aduce voturi și alții pun miniștri. Ghinionul pe care l-am avut de două ori trebuie spart (Claudiu Manda și Mihai Fifor, respinși de fostul președinte Traian Băsescu, respectiv Klaus Iohannis – n.r.). Nu mai trebuie să așteptăm ca un ministru din partea Doljului să fie validat de un președinte de dreapta. Cred că merităm un loc în guvern încă de la formarea guvernului pentru că avem oameni foarte bine pregătiți, care au adus voturi acestui partid și nu ar trebui să fie dintr-un județ pe care ca și pierdere trebuie să o acopere toată Oltenia, cum s-a întâmplat cu un județ din Transilvania. Pierderea de 200.000 de voturi la prezidențiale abia a fost acoperită de bazinul electoral din partea Olteniei. Știți foarte bine că suntem prietenii dumneavoastră, ați fost mereu alături de noi de câte ori am avut nevoie aici, cum spunea și domnul președinte Prioteasa când v-a cerut ajutorul pentru proiectele Doljului. Și eu am făcut același lucru și de fiecare dată ne-ați răspuns prezent“, a declarat primarul Craiovei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 29 iulie 2015

Actualitate

» Anamaria Ciobotea a plecat din Mehedinți cu cântecul prin lume
» Sudul României rămâne și astăzi sub cod portocaliu de caniculă
» Înscrierea în şcoli şi grădiniţe ar urma să se facă doar cu aviz de la medicul de familie, fără analize medicale
» Franţa: 30 de persoane rănite după ce un autocar a lovit plafonul unui tunel
» Înscrieri la Concursul Naţional de Dramaturgie Yorick, până pe 31 august
» Sindicatul TVR a anunţat că va acţiona în instanţă decizia de reducere a salariilor cu 20%
» Şedinţă a CSAT programată pentru mâine, la ora 14:00
» Ce trebuie să ştim despre mediere
» Un militar de la Regimentul 30 Gardă a decedat în urma unui accident rutier
» Italia: Decolările de pe Aeroportul Fiumicino, suspendate din cauza unui incendiu de vegetație
» Republica Moldova: Noua alianță de la Chișinău a finalizat programul de guvernare
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri

Publireportaj

» Viitorii ingineri învață la firme private ce înseamnă meseria
» Calificarea este șansa mea!
» Vreau să mă calific!

Local

» Ferma din Bondrea, tărâm de basm cu trandafiri şi brazi
» Chirurgul care a dat Franța pe Slatina

Dolj

» Dosar de corupție la APIA Mehedinți
» Muzeul Olteniei vinde ii de 100 de ani
» Administratori de asociații care au furat și au scăpat
» Centrul pentru Agrement și Sport, gata până la sfârșitul anului
» Mititelu, la Alege TV: „Rotaru și Olguța au dorit să-mi ia toate terenurile“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiovean judecat pentru contrabandă, prins de două ori fără permis
» Ziua Imnului Național, marcată și la Craiova
» Ziua Imnului Național, sărbătorită la Craiova
» Muzeul Olteniei are magazin de suveniruri
» Fotografi cu acte în regulă
» Circulaţia feroviară, întreruptă temporar din cauza unui incendiu de vegetaţie în apropierea Gării Craiova
» Programul filmelor la Colours Cinema Craiova în săptămâna 30 iulie – 1 august
» Craiova: Se opreşte apa caldă pentru revizie
» Craiovenii aflaţi în situaţii de risc social vor primi pachete cu alimente în august

Gorj

» Mai puţine cereri pentru subvenţii depuse la APIA
» Fraţi trimişi în judecată după ce şi-au violat nepoata
» Primarii nu speră la prea mulţi bani în urma rectificării bugetare
» Încă o medalie de aur pentru Dumitru Călugăru
» Reținut de polițiști pentru mai multe furturi comise în Germania
» Mai e nevoie de 30 de microbuze şcolare

Sport

» Steaua, remiză muncită cu Partizan Belgrad
» Alb-albaştrii mici au zburdat în Cupă
» Vali David: Văd portari în Liga I care nu știu să așeze un zid
» Real Craiova a adus cel mai râvnit atacant din campionat
» Fotbal – Liga Europa, turul III preliminar (manșa întâi)
» Fotbal – Liga Campionilor, turul III preliminar (prima manșă)
» Fotbal – CSU II Craiova, demonstraţie de forță cu CSO Filiași

Bani & Afaceri

» Şefa FMI: Zona Euro a depășit perioada dificilă

Sanatate

» Alexandru Dumitrescu are nevoie în continuare de sprijin

Educatie

» Elevul gorjean Dumitru Călugăru, medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top