5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScrumbia de Pristol, un posibil brand în Mehedinți

Scrumbia de Pristol, un posibil brand în Mehedinți

Pescarii din Pristol stau săptămâni întregi la Dunăre.  În prim-plan este preotul din satul Cozia, fascinat de pescuit. (Foto: Lucian Anghel)
Pescarii din Pristol stau săptămâni întregi la Dunăre.
În prim-plan este preotul din satul Cozia, fascinat de pescuit. (Foto: Lucian Anghel)

Locuitorii din comuna mehedințeană Pristol se ocupă cu pescuitul. În ultimii ani, în apele Dunării au putut fi pescuite cantități însemnate de scrumbie, așa încât autoritățile locale vor să omologheze acest tip de pește, să-l facă un brand de Pristol. Anul acesta s-a prins mai puțină scrumbie, dar mai mult crap.

Locuitorii din comuna Pristol, din Mehedinți, merg adesea la pescuit, pe malul Dunării.
Pe preotul din satul Cozia, ce aparține de comuna Pristol, l-am întâlnit la pescuit, la o rulotă cu un foișor improvizat pe malul Dunării, în dreptul localității Cozia, sat component al comunei Pristol. Preotul Alexandru Gruia a lăsat sutana pentru o scurtă perioadă și se afla la pescuit de mai bine de trei săptămâni, când am ajuns noi pe malul Dunării. „Am venit de pe 15 iunie la pescuit. În general, prindem crap românesc, dar și crap ten, care cred că este un pește chinezesc. Este un crap mai lung decât cel românesc și în zona noastră se prinde destul de des. Pescuim cu lansete de patru metri lungime. Am această pasiune pentru pescuit încă din copilărie, când veneam aici, la Dunăre. Vin pentru relaxare. E un hobby pentru mine“, a spus Alexandru Gruia. La o aruncătură de băț de Dunăre, lângă „un câmp“ de lansete proptite în nisip și aliniate, care așteptau ca peștele să se agațe de fir, au apărut și poveștile pescărești. „De când sunt aici, în cele trei săptămâni, cel mai mare pește prins a fost de 14,5 kilograme. Dar așa, în general, am prins și de 25-30 de kilograme“, a povestit Alexandru Gruia, pescar pasionat din partea locului. El a mai povestit că vin la pescuit în zona Pristolului foarte mulți oameni din județele învecinate cu Mehedințiul (Dolj, Gorj), și chiar și din alte părți, inclusiv din Timiș și Caraș-Severin.

Primarul vrea să facă scrumbia un fel de simbol al comunității

Primarul din Pristol, Ion Neamțu, speră să înregistreze scrumbia ca brand al comunei, pentru că se pescuiește doar în dreptul localității Pristol (Foto: Lucian Anghel)
Primarul din Pristol, Ion Neamțu, speră să înregistreze scrumbia ca brand al comunei, pentru că se pescuiește doar în dreptul localității Pristol (Foto: Lucian Anghel)

Edilul comunei Pristol, Ion Neamțu, a dezvăluit că de câțiva ani încoace se prinde foarte multă scrumbie pe Dunăre, în dreptul localității, deși este o curiozitate cum un astfel de pește ajunge în apele dulci ale fluviului și poate fi pescuit în special în dreptul localității Pristol. „Localnicii se ocupă cu pescuitul sportiv, în special, foarte puțin cu pescuitul industrial, în sensul că doar câțiva cetățeni sunt autorizați. Se pescuiește tot felul de pește din apa Dunării: pește răpitor, șalău, știucă și crap. Mai avem și perioada din mai când se prinde scrumbia excesiv. Până la urmă, o să ne gândim la un brand în zona județului, legat de scrumbia care se prinde la Pristol. E adevărat, este o scurtă perioadă pe an când se poate pescui scrumbia aici, în lunile mai-iunie. Scrumbia nu crește la noi, dar urcă din Marea Neagră până în zonele Cazanelor Dunării. Se știa altă dată… Dar prin cele două baraje de șa Porțile de Fier 1 și 2, scrumbia nu mai trece în habitatul ei pentru reproducere. Așadar, rămâne pe aici“, a spus primarul din Pristol, Ion Neamțu. Edilul a precizat că printr-o eventuală branduire a scrumbiei de Pristol, el speră să se poată amenaja intrările la Dunăre către zonele de pescuit, cu excepția celor în care nu este permis pescuitul. „E surprinzător și pentru noi cum de la gura Timocului în sus se poate pescui, iar în jos nu se poate. Pescuitul este interzis de legislație doar pe malul românesc, în timp ce la vecinii noștri bulgari și sârbi este permis pescuitul în acea zonă“, a spus primarul.
Pescarii de pe malul Dunării spun că în anii anteriori s-au pescuit cantități importante de scrumbie din apele fluviului, în dreptul localității mehedințene, dar anul acesta nu au mai fost așa de multe scrumbii pe cât și-ar fi dorit pescarii amatori sau profesioniști.
Chiar dacă nu există pescuit industrial în zona comunei Pristol, primarul localității a precizat că în zonă se va înființa un grup de acțiune locală pentru pescuit, cu scopul de  a atrage fonduri europene pentru această activitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS