8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUPU și Urologia din Slatina, printre cele mai moderne din țară

UPU și Urologia din Slatina, printre cele mai moderne din țară

Spitalul Județean Slatina este este unul dintre cele mai vechi din țară. Anual, aici sunt tratați peste 55.000 de pacienți. În ultimul timp, s-a reușit renovarea și dotarea unor secții ale spitalului. Unitatea de Primiri Urgențe din Slatina este una dintre cele mai moderne din țară. Și Secția de Urologie este dotată cu aparatură și cu mobilier noi.

Unitatea de Primiri Urgențe este cea mai solicitată secție a Spitalului Județean Slatina. În jur de 200 de pacienți sunt tratați aici zilnic. Vestea bună pentru toți cei care sunt nevoiți să ajungă aici este faptul că de șase luni o parte din Unitatea de Primiri Urgențe îi așteaptă într-o clădire nouă, construită după standarde europene. Iar restul unității se află într-o clădire care a fost renovată. Nici aparatura nu lipsește. Nu de mult a fost achiziționat al doilea computer tomograf care deservește exclusiv UPU. Și conducerea este în proces de achiziție și pentru un RMN. Problema este însă aglomerația zilnică. Din cauza numărului mare de pacienți, bolnavii sunt nevoiți să aștepte uneori mai mult.
„UPU este foarte aglomerată. Avem una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din țară. Din aproape toate punctele de vedere suntem la un nivel civilizat la care ar trebui să fie o astfel de unitate. Mă refer atât la dotarea cu aparatură, cât și la personalul medical. Mai sunt câteva aspecte de remediat printre care și timpul mare de așteptare al bolnavilor, dar asta nu depinde exclusiv de noi. Peste tot în țară unitățile de urgență se confruntă cu faptul că un procent semnificativ din cei care se prezintă aici nu sunt cazuri urgențe. Și de aici apare aglomerația. Vina aparține sistemului sanitar, cadrului legislativ“, a spus dr. Andrei Iordache, managerul Spitalului Județean Slatina.

Aparatură nouă, pacienți mulți

Medicii care lucrează aici spun că aparatura adusă îi ajută să rezolve mai repede problemele pacienților. Dar mulți dintre cei care ajung aici ar putea fi tratați și la medicul de familie sau în ambulator.
„Unii vin aici și pentru că nu sunt asigurați, dar și pentru că sunt văzuți mult mai repede. Aglomerând sistemul cu astfel de cazuri, de multe ori ești împiedicat să rezolvi rapid cazurile grave. Avem un sistem de triaj care se bazează pe coduri stabilite în toată țara. Dar mereu pot apărea cazuri grave și alții rămân să mai aștepte. Spitalele mai mici din zonă trimit pacienții la noi pentru că nu dispun de tehnica necesară, astfel încât să pună un diagnostic corect. Primim pacienți din Caracal, Corabia, Balș. Aparatura nouă ne ajută. În sala construită recent s-au adus monitoare noi pentru funcțiile vitale ale pacientului, ventilatoare pentru pacientul intubat, defibrilatoare, dar și mobilier“, a menționat dr. Cătălin Dițoiu, unul dintre medicii care lucrează în UPU Slatina.

Tehnica modernă atrage pacienții către Urologia din Slatina

Urologia este altă secție solicitată care a fost adusă la standardele cerute de pacienți. Aparatura nouă adusă în secție îi scutește pe pacienți de intervențiile chirurgicale clasice și îi ajută pe medici să aibă rezultatele dorite, iar litotritorul este un astfel de aparat.
„Acesta nu se mai găsește în nici un spital din sudul țării, ci doar în câteva unități de stat din țară și în unele unități private. Avantajul pacientului operat cu acest aparat este imens. I se sparge piatra apărută și pleacă acasă. Nu mai este tăiat“, explică dr. Bogdan Georgescu, șeful Secției de Urologie.
Odată cu aparatura performantă de care era nevoie ca de aer a crescut și numărul pacienților. Secția are 14 paturi care mereu sunt ocupate. Sălile de operație dispun de tehnică modernă pentru operații endoscopice, de prostată, de vezică, chiar și operații pe rinichi. „Pietrele apărute pe rinichi se pot sparge fără nici o problemă. În plus, avem promisiuni că secția se va dota și cu altă aparatură mult mai performantă care va veni în completarea celei pe care o avem“, a adăugat șeful secției. Saloanele sunt au fost și ele modernizate. Mobilierul și paturile sunt noi.
Dr. Georgescu spune că important este ca medicii să pună în valoare toate aceste îmbunătățiri prin profesionalism. După o perioadă petrecută în străinătate tânărul medic s-a întors în Slatina pentru că „până la urmă trebuie făcută treabă și în România“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS