12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de tineri au ales centrul universitar craiovean - Concurenţă mare la Medicină

Mii de tineri au ales centrul universitar craiovean – Concurenţă mare la Medicină

Se anunţă concurenţă mare la multe facultăţi din centrul universitar craiovean. În cele câteva zile de când s-a dat startul înscrierilor, mii de tineri şi-au depus dosarul. La facultăţile Universităţii din Craiova şi-au depus dosarul aproximativ 2.000 de candidaţi, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), peste 1.000.
La începutul acestei săptămâni, cele mai multe facultăţi din Craiova au dat startul înscrierilor. La Universitate, numărul locurilor repartizate pentru studii universitare de licenţă este de 2.860 la buget, din care 30 sunt locuri speciale pentru candidaţii de etnie romă şi 2.769 la taxă. Până pe 16 iulie, s-au înscris deja 1.994 de candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi şi-au depus dosarul la Facultatea de Drept şi Ştiinţe, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Agricultură şi Horticultură. „Înscrierile continuă la cele mai multe facultăţi până la jumătatea săptămânii viitoare. Până pe 16 iulie, 443 de tineri şi-au depus dosarul de înscriere la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, 340 la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 265 la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică; 332 la Agricultură şi Horticultură. De săptămâna viitoare, mai precis de pe 20 iulie, încep înscrierile şi la Facultatea de Litere. Acestea vor continua până pe 25 iulie“, a menţionat conf. univ. dr. Cristian Stanciu, director Departamentul de Relaţii Publice şi Imagine Academică, din cadrul Universităţii din Craiova. Şi la Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii s-au înscris până joi 208 candidaţi, iar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – 155 de candidaţi.

Cazare gratuită pentru candidaţi

Pentru a veni în sprijinul candidaţilor din afara orașului, Universitatea din Craiova a decis să asigure cazarea gratuită pentru toţi candidaţii înscrişi pe locurile de la facultăţile din structura acesteia, în perioada probelor eliminatorii sau a probelor de concurs. Cazarea se va face în Căminul nr. 10, din strada Tehnicii, nr. 4, Craiova. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, probele de aptitudini vor avea loc în zilele de 20, 21 şi 22 iulie. La Facultatea de Litere, la domeniile Muzică şi Teatru, probele eliminatorii vor avea loc pe 23 iulie, iar în 24 iulie vor avea loc probele de aptitudini. La domeniul Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, proba eliminatorie va avea loc pe 24 iulie. „La Facultatea de Teologie, probele eliminatorii vor avea loc în perioada 22-23 iulie, iar proba scrisă va avea loc pe 24 iulie. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, la specializările cu predare în limba engleză, va fi organizată o probă de competență lingvistică pe 25 iulie 2015. La Facultatea de Drept și Științe Sociale, proba scrisă tip grilă pentru specializarea drept/buget va avea loc pe 24 iulie. La Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, proba scrisă va avea loc pe 25 iulie. Pentru programele cu predare în limba engleza va fi un test lingvistic pe 23 iulie. Candidaţii se pot caza cu o zi înainte de începerea probelor. Cazarea se va face pe bază de cerere, însoţită de cartea de identitate (copie şi original) şi legitimaţia de candidat eliberată la înscrierea la facultate (copie şi original). Cererile pot fi depuse la Administraţia Căminului 10, între orele 7.00-17.00“, a precizat Cristian Stanciu.

Doar 350 de locuri la buget

Şi la UMF Craiova va fi concurenţă mare în acest an. În numai patru zile de înscrieri, peste 1.000 de candidaţi şi-au depus dosarul pentru a participa la concurs. Aproximativ 500 de candidaţi s-au înscris la Facultatea de Medicină pe cele 210 locuri la buget, peste 200 de candidaţi înscrişi la Medicină dentară şi Tehnică dentară pe cele 44 de locuri la buget, 131 de candidaţi la Farmacie pe 29 de locuri la buget şi peste 200 de candidaţi la Facultatea de Asistenţă Medicală. Din totalul de locuri bugetate alocate (350), cinci sunt subvenţionate de la buget pentru admiterea la studii în învăţămâtul universitar a tinerilor de etnie romă. „Avem trei locuri finanţate de la buget şi pentru tinerii din Republica Moldova, absolvenţi de licee din România. Concursul de admitere la programele de studii medicină, medicină dentară, farmacie este programat pentru ziua de 22 iulie, ora 10.00, şi la programele de studii Moaşe, Asistenţă Medicală Generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare, Tehnică Dentară – 24 iulie, ora 10.00“, a precizat prof.univ.dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova. Ultima zi de înscrieri este 20 iulie pentru toate specializările.
Anul trecut, a fost concurenţă mare la UMF Craiova. La Facultatea de Medicină au fost 3,15 candidaţi pe un loc, la Medicină dentară – 4,74, la Tehnică dentară – 12,12, la Farmacie – 6. Media de intrare la buget în 2014 a fost 9,13 la Medicină, 8,88 la Medicină Dentară, la Tehnică Dentară – 9,78, la Farmacie – 9,37. Ultima medie la taxă la Facultatea de Medicină a fost 8,52, la Medicină dentară – 7,60, la Tehnică dentară – 7,55.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS