14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocat și polițist, condamnați cu suspendare

Avocat și polițist, condamnați cu suspendare

Un avocat din cadrul Baroului Mehedinţi şi un agent de poliţie de la Biroul Poliţiei Rutiere Severin, acuzaţi că au cerut 5.000 de lei pentru a face „pierdut“ un accident rutier, au fost condamnați la Curtea de Apel Craiova la doi, respectiv doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Craiova au hotărât să-i trimită în judecată pe Dan Bălănescu, avocat în cadrul Baroului Mehedinţi, și pe Valentin Chiriac, agent de poliţie în cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Drobeta Turnu Severin, în decembrie 2013.
În rechizitoriul întocmit, procurorii craioveni au reţinut că, în cursul lunii octombrie 2013, avocatul Bălănescu i-a cerut unui denunţător suma de 5.000 de lei, bani care urma să ajungă la agentul Valentin Chiriac. În schimbul banilor, polițistul „trebuia să-l determine pe un agent de poliție să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, respectiv să nu întocmească dosar penal împotriva denunțătorului, implicat într-un eveniment rutier“, au precizat anchetatorii. Pe 14 octombrie 2013, denunțătorul i-a dat avocatului Bălănescu, în prezenţa agentului Chiriac, suma de 1.500 de lei, apoi s-a hotărât să-i denunțe pe cei doi. Ulterior, pe 26 noiembrie 2013, avocatul Bălănescu a fost prins în flagrant de anchetatori în timp ce primea de la același denunțător restul de bani, suma de 3.500 de lei. În urma unei percheziții făcute acasă la inculpatul Valentin Chiriac, anchetatorii au ridicat sumele de 3.095 de euro și 11.800 de lei.
Tot pe 26 noiembrie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi inculpați pe o perioadă de 24 de ore, iar o zi mai târziu au fost prezentați la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova nu au fost de acord cu propunerea procurorilor anticorupție și au hotărât ca ambii inculpați să nu părăsească țara pe o perioadă de 30 de zile.

Pedepse cu suspendare pentru trafic de influență

Dosarul instrumentat de procurorii anticorupție a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova pe 23 decembrie 2013, iar, după un an și jumătate, la sfârșitul lunii iunie, anul acesta, judecătorii din Craiova s-au pronunțat.
Avocatul Bălănescu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, iar pentru aceeași infracțiune, agentul Chiriac a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, tot cu suspendare.
De asemenea, Valentin Chiriac a fost obligat să restituie denunțătorului suma de 1.500 de lei, iar instanța a consemnat că suma folosită pentru organizarea flagrantului (3.500 de lei din fondul special al DNA) a fost recuperată. Restul sumelor de bani ridicate în urma percheziției domiciliare a fost înapoiat lui Valentin Chiriac. Cei doi inculpați au mai fost obligați să achite statului câte 3.000 de lei drept cheltuieli de judecată.
Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă și a fost atacată cu apel la Curtea Supremă atât de cei doi inculpați, cât și de procurorii anticorupție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS