10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNatașa Raab, „ardeleanca în Bănie“, la ceas aniversar

Natașa Raab, „ardeleanca în Bănie“, la ceas aniversar

(Foto: arhiva personală Natașa Raab)
(Foto: arhiva personală Natașa Raab)

În urmă cu mai bine de zece ani, cunoscuta actriță de teatru și film Natașa Raab-Guțul (foto) a scos un CD, care se numea „Ardeleanca în Bănie“, cu cântece din folclorul ardelenesc (acompaniată de Ansamblul „Maria Tănase“), știut fiind faptul că, printre alte preocupări artistice, ea a cochetat și cu cântecul popular deoarece provenea dintr-o familie în care toată lumea cânta: „Am moștenit vocea de la mama care, pentru o perioadă, a cântat într-un ansamblu folcloric clujean“, a spus Natașa Raab. „Ardeleanca în Bănie“… Aşa este cunoscută încă de dinainte de 1989 valoroasa actriţă Nataşa Raab (originară din Huedin, unde s-a născut pe 15 iulie). A absolvit Liceul „Gheorghe Barițiu“ din Cluj-Napoca, a reuşit la Facultatea de Drept din Cluj, dar a întrerupt studiile pentru a urma, într-un final, cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC) la clasa profesorului Mircea Albulescu. La Cluj a studiat canto cu Stela Simonetti, a interpretat jazz pe scena Casei de Cultură a Studenților și a fost membră a trupei de teatru a Casei Armatei  și a Palatului Culturii din Cluj unde l-a avut ca instructor pe regretatul actor George Motoi, a colaborat cu ansamblul folcloric „Mărțișorul“. Totodată, a fost unul dintre manechinele celebre ale Centrului de Creație UCECOM, a colaborat cu Casa de modă „Venus“, de ale cărei prezentări se ocupa Zina Dumitrescu (în perioada 1979-1988). În Bucureşti, iniţial a făcut ucenicie „teatrală“ la Teatrul Studenţesc „Podul“ (înfiinţat în Casa de Cultură a Studenţilor, îndrumător fiind Cătălin Naum).

Debut strălucit, recompensat cu premiul UNITER

După absolvirea IATC-ului, a devenit actriță la Naționalul din Craiova. Și chiar de la debut s-a remarcat printr-un rol, Elena Andreevna, din piesa „Unchiul Vanea“, în regia lui Cornişteanu (premiera a fost în februarie 1989). Nataşa Raab a primit premiul UNITER 1990 pentru debut – premiile criticii teatrale pentru 1989. Sărbătorita îşi aminteşte despre acel debut: „Când am intrat prima dată pe scenă la Naţionalul din Craiova în spectacolul «Unchiul Vanea», după ce publicul îmi vedea silueta plimbându-se prin superbul decor al Ștefaniei Cenean, am auzit din sală un AH !!!… Eram tânără, frumoasă, într-o minunată rochie roz și cu o pălărie cehoviană…“.

De la… Vrăjitoarea lui Purcărete, la „Rinocerii“ lui Wilson

Anii au trecut (nenumărate roluri importante pe scena Naționalului), iar valoroasele sale disponibilităţi artistice s-au împlinit nu numai pe scena de teatru, ci prin creaţii deosebite în filmele în care a fost distribuită. A urmat momentul de aur al Naţionalului – deceniul Purcărete (sub manageriatul excepțional al domnului Boroghină). Atunci, Nataşa a interpretat un dublu rol în celebrul spectacol „Ubu Rex cu scene din Macbeth“ (Țepelușul și Vrăjitoarea din Macbeth), plus rolul Doica din „Fedra“ (unde a făcut și asistență de regie etc.).
Natașa rememorează: „A fost o mare experiență – lucrul cu Purcărete, noi spunem că avem anii de facultate și șapte ani de Purcărete; de la el am învățat ce important este să știi să lucrezi în echipă chiar dacă actorul este un copil mare care vrea doar roluri cu multe vorbe. Am învățat că rolul principal la Purcărete este CORUL… Și am avut multe bucurii  derivate din lucrul cu acest mare OM de TEATRU!“.
În plină afirmare, talentata actriţă a revenit, după revoluţie, în oraşul studenţiei, Bucureşti, la Teatrul „Odeon“. Aici se afla marele regizor Vlad Mugur. „Mariajul“  Nataşei cu Capitala însă nu a durat mult: ea a renunțat de bună voie la acest angajament (asta fiind altă poveste din bogatul CV al actriței), revenind la… matcă, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, unde se află şi în prezent. „Ardeleanca în Bănie“ a oferit şi explicaţia revenirii: „Am fost adoptată cu atâta iubire – iată şi alt răspuns la întrebarea de ce m-am întors de la Bucureşti la Craiova“ (dovada fiind acordarea Natașei, de curând, a  titlului de Cetățean de Onoare al Craiovei). A fost şi cadru didactic universitar, conferenţiar doctor la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere din Craiova (mulți dintre foștii studenți fiindu-i astăzi colegi de scenă).
Anul trecut a făcut parte din proiectul „Rinocerii“, montat la Craiova de unul dintre cei mai mari regizori ai lumii, Bob Wilson. Nataşa dixit: „Mi-am dorit să fac parte din acest proiect. Am acceptat să fiu o notă, ca să zic aşa, din această uriaşă partitură, sfătuindu-i pe mai tinerii mei colegi că orice rol e important deoarece ai ceva de învăţat. Nu m-am încadrat în tipologiile pe care şi le-a dorit Bob în acest spectacol, dar în lucrul cu el am învăţat un altfel de limbaj teatral, de performer… că un actor e ca «o notă muzicală şi, dacă una sună fals, dezastrul e iminent». Eram studentă când în «O scrisoare pierdută», în regia lui Radu Beligan, i-am văzut pe toţi marii actori ai Naţionalului din Capitală, în frunte cu Dinică, făcând figuraţie specială… Astfel, m-am bucurat că mulţi din colegii mei de aici şi de pretutindeni au apreciat acest lucru. Pentru mine, lucrul cu Bob a fost o experienţă… fabuloasă şi, repet, mă bucur pentru trupa noastră că, după marele Purcărete, am avut ocazia să lucrăm cu Bob Wilson, alt mare regizor. Şi acest lucru nu se putea întâmpla decât aici, la Naţionalul din Craiova! Asta înseamnă că suntem o trupă de performeri şi unii dintre «cei mai buni actori din lume», după cum a ţinut să ne spună Bob Wilson după premieră!“. Altfel, de ceva vreme o puteți urmări pe Natașa în comedia „Dimineața de după“, spectacol care se joacă la TNC cu un mare succes de public.

La un pas de Oscar cu „Poziţia copilului“

Cariera artistică a Nataşei Raab cuprinde multe alte realizări: a prezentat Festivalul Național „Maria Tănase“, Festivalul „Crizantema de Aur“, apoi „Crizantema de Argint“ de la Chișinău, evenimente culturale, emisiuni de radio și televiziune, este distribuită în spoturi publicitare, participă la evenimente caritabile. Dar un segment aparte îl reprezintă pelicula: a jucat în mai multe filme româneşti, fiind nominalizată la Premiul „Gopo“ – pentru cea mai bună actriță în rol principal, ca urmare a interpretării rolului principal din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții“ (2011), film care a luat și  doi „Leoparzi de argint“ la Festivalul de film de la Locarno (pentru regie și cel mai bun actor). Indiscutabil, cel mai titrat film în care Nataşa Raab a interpretat unul din rolurile feminine importante (doctorița Nina Cerchez) este „Poziţia copilului“. Actriţa a punctat: „«Poziția copilului» este filmul românesc cel mai bine vândut în lume… Asta dincolo de marile premii internaţionale de răsunet pe care le-a luat. Să nu uităm c-am fost la un pas de a fi nominalizaţi la Oscar pentru cel mai bun film străin. Ajunsesem într-o poziţie extrem de onorantă, opt, din 94 de filme! Sunt tare mândră că fac parte din distribuţia acestui film deja celebru… Noi, actorii, trăim într-un spectacol de teatru câteva luni sau ani, dar filmul rămâne. Cineva îşi va aminti de mine când nu voi mai fi în această lume datorită acestor pelicule…“.
Despre serialele de succes, Natașa adaugă: „Anul trecut mă puteam vedea în fiecare duminică, la ora 20.00, pe TVR 2, în serialul «Lumini și umbre»- cum arătam acum 30 de ani, iar la ora 22.00, pe HBO, în serialul «Rămâi cu mine» – cum sunt acum! E o bucurie și tristețe în același timp… că vremea zboară… și pentru o actriță asta e mai dificil. Cred însă că cel mai important este să știi să îmbătrânești frumos! Nu?! Eu de fiecare dată în 15 iulie spun că fac 18 ani și jumătate… Important este să ne păstrăm tinerețea și inocența sufletului!“.

Mesaj de iubire…

La acest ceas aniversar, Nataşa Raab transmite un mesaj admiratorilor şi publicului prin intermediul Gazetei de Sud: „Cel mai frumos dar pe care l-a dat Dumnezeu omului este sentimentul iubirii. Vă doresc din toată inima să fiți mereu binecuvântați cu iubirea divinității! Iubirea ne unește, ne face să fim puternici, să trecem peste vitregiile vieții și vremurilor pe care le traversăm! Ea aduce doar bucurii, împliniri, sănătate minții și trupului! Vă doresc din toată inima să se reverse asupra vieții și caselor voastre toate aceste beneficii și înțelepciunea ce derivă din morala creștină a iubirii!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS