17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAxa Brâncuşi, modernizată după soluţia arhitectului Dorin Ştefan

Axa Brâncuşi, modernizată după soluţia arhitectului Dorin Ştefan

Poarta Sărutului, componentă a Ansamblului „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu
Poarta Sărutului, componentă a Ansamblului „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu

Unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi din ţară va propune soluţiile de modernizare a „Axei Brâncuşi“ sau Calea Eroilor, după cum este cunoscută oficial. În urma concursului de idei organizat de Primăria Târgu Jiu, singurul proiect depus, pe ultima sută de metri, a fost al lui Dorin Ştefan, care a şi trecut de comisia de specialişti. Dorin Ştefan este unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi din ţară, recunoscut în România ca fiind câştigătorul mai multor concursuri internaţionale de arhitectură din Dubai, Malaiezia şi Taiwan. Echipa arhitectului Dorin Ştefan a câştigat concursul pentru proiectul Turnului din Taiwan. Dorin Ştefan are 60 de ani şi este singurul arhitect român ale cărui lucrări apar în atlasul arhitecturii mondiale.

Apreciat de autorităţile locale

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, a precizat că, deşi a fost depus un singur proiect, municipalitatea l-ar putea folosi pentru modernizarea Căii Eroilor. Viceprimarul Aurel Popescu a mai precizat că membrii comisiei de specialişti din cadrul Ministerului Culturii i-au cerut informaţii suplimentare arhitectului Dorin Ştefan, întrucât reamenajarea Căii Eroilor presupune, în unele porţiuni, chiar modificări majore ale infrastructurii.
„Arhitectul Dorin Ştefan este unul foarte cunoscut în rândul arhitecţilor din România. A fost o surpriză plăcută şi pentru membrii Comisiei. Toţi am aflat de domnul Ştefan Dorin care este un arhitect cunoscut, foarte important în rândul arhitecţilor din România. A câştigat cu echipa sa competiţii importante în afara ţării: în Dubai, în Malaiezia. Noi ne bucurăm că este un nume atât de important interesat de proiectul nostru“, a spus Aurel Popescu.

Proiectul va fi finanţat de UE

Primăria Târgu Jiu intenţionează să depună proiectul arhitectului Dorin Ştefan, în această toamnă, pentru finanțare europeană.
„Primăria Târgu Jiu nu ar putea suporta din propriul buget o asemenea investiţie. E vorba de spaţii pietonale, de parcări. Se doreşte modernizarea zonei dintre Parcul Central şi Parcul Coloanei Fără Sfârşit. Sunt multe lucruri de infrastructură de rezolvat. Sunt cabluri de la reţeaua electrică şi alte elemente care va trebui să nu se mai regăsească pe zona respectivă. Aşadar, e vorba de soluţii şi lucrări complexe. Mai este şi trecerea la calea ferată, unde se poate vorbi de un viitor pasaj subteran. Vom vedea cu ce propuneri se va veni. Vor fi faze intermediare ale proiectului şi le vom efectua pe porţiuni. Este un proiect cu o finanţare uriaşă. În cadrul proiectului general vom avea proiecte separate care se vor integra însă în întreg, conform soluţiilor propuse de arhitect“, a precizat viceprimarul Aurel Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS