10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe fonduri pot atrage firmele începând de astăzi

Ce fonduri pot atrage firmele începând de astăzi

Firmelor pot să le vină bani nerambursabili de la stat dacă au un program serios de investiții și dacă aplică on-line
Firmelor pot să le vină bani nerambursabili de la stat dacă au un program serios de investiții și dacă aplică on-line

Astăzi se deschide aplicația on-line pe programul COMERȚ 2015. Înscrierile firmelor care vor finanțări nerambursabile se fac în perioada 6 -15 iulie 2015. După ce se depun planurile de afaceri, dacă sunt proiecte cu același punctaj, atunci departajarea între aplicanți se face în funcție de numărul de noi locuri de muncă ce vor fi create și de alte criterii de afaceri, spune Radu Ghinea, director în cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.
Firmele care sunt de ceva vreme pe piață și desfășoară diverse activități de comerț și servicii pot primi de la stat un ajutor nerambursabil de până la 135.000 de lei, pentru a-și finanța diverse investiții. Astăzi se lansează programul de servicii de piață numit COMERȚ 2015 și se deschide sesiunea de depunere on-line a planurilor de afaceri și a documentației necesare (certificate fiscale, extrase din Revisal și altele). Înscrierile firmelor în cadrul acestui program se pot face doar on-line până pe 15.07.2015, inclusiv.
Suma de la stat de până la 135.000 de lei, numită alocație financiară nerambursabilă, reprezintă 90% din valoarea unui proiect. Societatea eligibilă trebuie să participe cu 10% la realizarea investițiilor respective.

Condiții de participare

Firmele eligibile trebuie să fi fost înființate de cel puțin doi ani, să fi obținut profit în anul 2014, să nu aibă datorii către bugetul local sau către bugetul de stat, dar și să fi avut cel puțin trei angajați înainte de data la care aplică pentru banii pe programul COMERȚ 2015. Ce pot face firmele cu banii de la stat? Pot achiziționa diverse echipamente, de la calculatoare, case de marcat, cântare și până la echipamente de lucru și utilaje, autoutilitare, motostivuitoare etc.
Detalii despre cum trebuie transmis on-line planul de afaceri și certificatele necesare, despre grila de punctaj și detalii despre eligibilitate pot fi accesate de pe internet, de pe site-ul www.aippimm.ro, secțiunea programe 2015.

Cum se face departajarea între proiecte

Directorul Direcției Politici Antreprenoriale și Implementare de programe pentru IMM-uri, din cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Radu Ghinea, a declarat, pentru GdS, că programul COMERȚ 2015 este dedicat „firmelor care nu sunt noi, dar care doresc să se consolideze în afaceri“.
Ghinea a spus că, în cazul în care mai multe firme vor obține același punctaj după analizarea proiectelor depuse, atunci departajarea se va face în funcție de mai multe criterii, dintre care cel mai important este acela al locurilor de muncă nou-create prin investițiile realizate. Cu cât o firmă creează mai multe locuri de muncă, atunci va primi mai multe puncte pentru a se califica la finanțarea respectivă. „După ce firmele depun on-line planurile de afaceri și documentele necesare, urmează să se verifice documentele la sediile oficiilor teritoriale ale IMM-urilor. Fiecare firmă eligibilă care a aplicat on-line primește un punctaj. La noi, departajarea nu se face în funcție de primul venit – primul servit, ca la alte programe, ci se face o departajare în funcție de locurile de muncă nou-create după ce se primește finanțarea de la stat, în funcție de cifra de afaceri a beneficiarului, după domeniul de activitate al solicitantului etc., dar primează locurile de muncă, pentru că statul vrea ca din acești bani care îi acordă cu titlu nerambursabil să se întoarcă ceva la buget din contribuțiile la salariile persoanelor care au fost angajate. Dacă o firmă promite acum că va crea 80 de locuri de muncă, iar când vine la decont nu demonstrează că a angajat acele persoane, atunci va rămâne cu investiția făcută, dar noi nu îi vom da banii“, a spus Radu Ghinea, de la ministerul amintit.

Ce afaceri sunt neeligibile

În Anexa 1 postată pe site-ul www.aippimm.ro sunt detaliate domeniile de activitate eligibile în cadrul programului COMERȚ 2015. În general, sunt aproape toate codurile CAEN (clasificarea activităților economice din economia națională) din comerț și servicii. Totuși, nu sunt eligibile firmele care au obiect de activitate domeniul asigurărilor, firme care comercializează alcool și tutun și nici firmele care sunt producătoare primare de alimente (deci micii agricultori), pentru că acestora din urmă li se adresează alte programe de finanțare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS