14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii Vlădoianu şi Tudosan, trimişi în judecată

Procurorii Vlădoianu şi Tudosan, trimişi în judecată

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe fostul procuror Marius Radu Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență şi șantaj. De asemenea, a fost trimis în judecată în stare de libertate Ionel Tudosan, procuror din cadrul DIICOT – Structura Centrală, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la șantaj.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul altei persoane, a pretins de la un martor denunțător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro și un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafața terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-și exercita influența asupra magistraților judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.
Legătura dintre Marius Radu Vlădoianu și denunțător a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de altă persoană care a pretins și a primit pentru Marius Radu Vlădoianu și pentru sine diferite sume de bani de la denunțător.
Ulterior, în perioada iunie 2014 – februarie 2015, pentru a obține o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste un milion de lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură și soția procurorului aveau interes, Marius Radu Vlădoianu, beneficiind de ajutorul aceleiași persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relații contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu.

Ameninţări şi şantaj

Marius Radu Vlădoianu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preț supraevaluat, care să acopere prejudiciul și să asigure un profit pentru el și pentru persoana de legătură.
În acest sens, Vlădoianu Marius Radu le-a adresat amenințări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT București.
Oamenii de afaceri sirieni au fost contactați și de către persoana de încredere a lui Marius Radu Vlădoianu care le-a adresat amenințări și care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidențele DIICOT, de către procurorul Ionel Tudosan.
Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citați la DIICOT București de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluționarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menționate. Procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT.
În acest fel, Ionel Tudosan l-a ajutat pe Marius Radu Vlădoianu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la prețul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora și citarea acestora la DIICOT București, în perioada în care Marius Radu Vlădoianu purta cu aceștia negocieri de încheiere a tranzacției, creându-le acestora convingerea că Marius Radu Vlădoianu are influența necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului Vlădoianu Marius Radu. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Arestat la începutul lui iunie

Magistraţii Înaltei Curți de Casație şi Justiție au dispus, vineri, 5 iunie, arestarea preventivă a procurorului Marius Vlădoianu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Mandatul de arestare a fost emis de instanță pe o perioadă de 30 de zile, expirând pe 4 iulie 2015.
În același dosar, tot pe 5 iunie, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ionel Tudosan, procuror la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală cu privire la infracţiunea de complicitate la şantaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS