24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFirma Avi Instant, în vizorul DIICOT pentru spălare de bani

Firma Avi Instant, în vizorul DIICOT pentru spălare de bani

Avi Instant este în centrul unui scandal de natură penală (Foto: Eugen Măruţă)
Avi Instant este în centrul unui scandal de natură penală (Foto: Eugen Măruţă)

Combinatul de creştere a păsărilor Avi Instant Târgu Jiu a intrat în vizorul procurorilor DIICOT pentru că ar face parte dintr-o reţea de spălare de bani. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Bucureşti şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Jiu au efectuat ieri şapte percheziţii domiciliare la sediile mai multor societăţi comerciale din Gorj şi Bucureşti. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Livrări intracomunitare fictive

Începând cu 2010, liderul grupării, M.M.S., cetățean britanic de origine libaneză, asociat unic și administrator la SC SAM PLUS INTERNAȚIONAL SRL București, a iniţiat şi coordonat atât direct, cât şi prin persoane interpuse o serie de societăţi fantomă (SC AGRO DELTA EXPRES SRL, SC FUSTOK INVEST SRL, SC BORDEAUX BUSINESS SRL, SC EVOLVO TRADE SRL), prin intermediul cărora se efectuau livrări către SC AVI INSTANT SRL Târgu Jiu, firmă coordonată de alt membru al grupării. Potrivit anchetatorilor, în reţea au fost implicate şi mai multe societăţi înmatriculate în Bulgaria către care au fost efectuate livrări cu caracter fictiv intracomunitar. Fiecare membru al grupării avea atribuții bine determinate, cum ar fi completarea facturilor false, a proceselor-verbale de lăsare în custodie, realizarea de contracte comerciale şi documente privind calitatea mărfurilor, plata celor implicaţi, închirierea spaţiilor de depozitare etc.

SC AVI INSTANT, în centrul operaţiunilor

Procurorii au mai stabilit că mărfurile care provin atât din producţia internă a SC AVI INSTANT SRL, cât şi din alte surse au fost tranzacţionate pe piaţa internă, fiind purtătoare de TVA, a cărui colectare nu s-a făcut de către agenţii comerciali implicaţi.
„În acte, aceste mărfuri erau folosite pentru diminuarea masei impozabile şi creşterea artificială a TVA-ului deductibil de către SC AVI INSTANT SRL Târgu Jiu prin achiziţii fictive de la SC AGRO DELTA EXPRES SRL, SC FUSTOK INVEST SRL, SC BORDEAUX BUSINESS SRL, SC EVOLVO TRADE SRL. Totodată, atât mărfurile provenite din aceste achiziţii, cât şi cele provenite din producţia proprie erau vândute cu caracter fictiv de către SC AVI INSTANT SRL Târgu Jiu către patru societăţi comerciale din Bulgaria. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în valoare totală de 4.375.512,84 lei“, conform unui comunicat al DIICOT. Cele şapte persoane implicate în reţeaua de spălare de bani au fost audiate ieri la sediul DIICOT Craiova, anchetatorii urmând să decidă dacă vor reţine vreun suspect.

Unul dintre marii exportatori ai Gorjului

Firma AVI INSTANT este unul dintre marii exportatori ai judeţului Gorj. Potrivit site-ului companiei, societatea număra la un moment dat peste 300 de salariaţi şi deţine un combinat de creştere a păsărilor, precum şi un abator pentru sacrificare, dar şi linii de prelucrare. AVI INSTANT este fostul combinat de creştere a păsărilor aflat în proprietatea statului, iar după privatizare a fost preluat de un cetăţean irakian. Exporturile vizează ţări precum Franţa, Danemarca, Suedia şi Irak. În perioada 2011 şi 2012, angajații au intrat de mai multe ori în grevă pentru că nu îşi primiseră salariile. De asemenea, firma s-a aflat în centrul unui scandal cu subvenţii agricole, însă a câştigat procesele în instanţă, respectiv dreptul de a beneficia de subvenţii de la stat în domeniul zootehniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS