22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, îmbiaţi să meargă în concediu în Grecia

Craiovenii, îmbiaţi să meargă în concediu în Grecia

Agenții de turism spun că până acum nu au fost raportate probleme ale turiștilor craioveni care au mers în Grecia
Agenții de turism spun că până acum nu au fost raportate probleme ale turiștilor craioveni care au mers în Grecia

În plin sezon estival, Grecia stă pe un butoi de pulbere, ceea ce îi îngrijorează pe craiovenii care vor să își petreacă vacanța în țara zeilor. În comparație cu anul trecut, un număr dublu de craioveni vor să plece în concediu în insulele grecești, spun agenții de turism. Cum trebuie să vă pregătiți pentru vacanța în Grecia vă spunem în cele ce urmează.

Situația financiară tensionată din Grecia ridică semne de întrebare în rândul craiovenilor. Băncile din Grecia rămân închise până pe 6 iulie, iar grecii pot retrage de la bancomate sume limitate de bani.
Maria trebuie să plece în trei zile în concediu în Grecia, dar este îngrijorată de situația de acolo. Trebuie să aibă numai bani cash? Poate să alimenteze cu benzină în Grecia? În ce condiții se desfășoară plimbările cu feribotul?
Reprezentanții turismului craiovean îi asigură pe cei care vor să plece în Grecia că situaţia tensionată de acolo nu se răsfrânge asupra lor. Cu toate acestea, consultanții în turism recomandă craiovenilor care îşi vor petrece concediul în această ţară să aibă bani numerar pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în eventualitatea unor întreruperi ale activităţilor bancare.
„Ca și în anii trecuți, destinația Grecia a fost printre cele mai solicitate de craioveni. În jur de 80 la sută dintre turiști au preferat să aleagă Grecia pentru vacanță. Acum este o situație mai complicată acolo, dar aceasta nu privește turiștii. Ei pot folosi bancomatul și pot ridica orice sumă, iar acest lucru este valabil pentru orice destinație din Grecia, cu excepția peninsulei Halkidiki, unde până pe 3 iulie există o restricție de 60 de euro pe zi. În ceea ce privește benzina, este bine să alimenteze în Bulgaria, dar se poate și în Grecia pentru că nu există restricții pentru străini“, a explicat Cristina Iliescu, consultant turism.

„Cu feribotul au fost câteva probleme în Thassos, au fost greve“

Cele mai căutate destinații de către craioveni anul acesta sunt Halkidiki, Corfu, Creta. Despre plimbările cu feribotul, agenții în turism spun că au fost câteva probleme în Thassos, dar programul a fost reluat.
„Turiștii nu trebuie să se bazeze pe faptul că trebuie să scoată bani de la bancomat. Operatorii ne recomandă să îi sfătuim să aibă bani cash. Deocamdată, partea de turism nu are de suferit, nu știm ce se va întâmpla însă pe viitor. Cu feribotul au fost câteva probleme în Thassos, au fost greve, dar au reluat programul. Până acum nu au fost probleme cu turiștii“, a spus Oana Trifan, agent de turism extern.
Anul trecut, Grecia a fost vizitată de un număr record de 21,5 milioane de turişti, iar anul acesta se preconizează că vor fi 25 de milioane, potrivit Asociaţiei Elene a Companiilor din Turism (SETE).

„Turiștii craioveni nu trebuie să aibă nici o grijă“

Craiovenii stabiliți în Grecia spun că oamenii nu trebuie să își facă griji pentru concediu. Aceștia susțin că situația din Grecia este în avantajul celor care vizitează țara.
„Este ceva cu totul nou și neașteptat pentru Grecia. Cred că nimeni nu se aștepta să ajungem în această fază. Trăiam cu speranța că peste câteva zile totul se va reglementa cu creditorii Greciei. Însă, când toată lumea se gândea că se apropie perioada de vacanță în care mergem la mare, a apărut această problemă cu referendumul. Turiștii nu au nici un fel de problemă. Singura problemă de care pot să se lovească este că se fac cozi din când în când la bancomat. Dar astăzi (marți – n.r.) la o bancă stau doar trei persoane la rând. Cred că pentru turiști e și mai bine. Grecii, dacă nu au cum să scoată bani de la bancă, nu pleacă și drumurile sunt libere. Aceasta este realitatea. Cei care vin cu bani cash cu atât mai bine, pentru că nu au nevoie de bancă. Benzină există, drumurile sunt libere“, a spus prof. univ. dr. Apostolos Patelakis, grec născut în Craiova din părinți greci, repatriat în Grecia în 1979.
Scriitoarea Monica Săvulescu-Voudouri, stabilită în Atena, spune că situația din Grecia este amplificată uneori în presa românească. „Este consecința firească pentru Grecia. Nu se putea ajunge decât aici. Însă, prin istoria lor, grecii au trecut prin momente și mai grele și și-au revenit. Aseară (luni – n.r.) au ieșit 20.000 de oameni în stradă pentru referendum. Va trebui să se facă o ordine în modul în care acționează comunitatea europeană. Turiștii craioveni nu trebuie să aibă nici o grijă. În presa românească apar anunțuri catastrofice, cum că oamenii trebuie să vină cu bani cash de acasă. Turiștii însă pot să scoată oricâți bani vor“, a spus scriitoarea Monica Săvulescu-Voudouri, stabilită în Atena.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS