Acasă Local Gorj Se deschide Cuibul Democraţiei la Biblioteca Judeţeană

Se deschide Cuibul Democraţiei la Biblioteca Judeţeană

Bibliteca Judeţeană „Christian Tell“ Gorj
Bibliteca Judeţeană „Christian Tell“ Gorj
Bibliteca Judeţeană „Christian Tell“ Gorj

Fundația Progress și Biblioteca Județeană „Christian Tell“ Gorj vor deschide oficial, pe 30 iunie, un Cuib al Democrației în municipiul Târgu Jiu. Acesta se doreşte o „agoră“ comunitară amenajată în spațiul bibliotecii, de către voluntarii proiectului „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active“. Cuibul Democrației din Târgu Jiu se înscrie într-o rețea de alte cuiburi ce vor fi lansate până la mijlocul lunii iulie în bibliotecile publice din Deva, Cluj-Napoca, Brașov și Suceava. Inspirate de „cuibul lecturii“ creat de Mark Reigelman, Cuiburile Democrației din România sunt medii, ambiente sau chiar instalații amenajate de către voluntarii locali, ce se deschid apoi comunității largi pentru a încuraja și susține practicarea valorilor democrației prin dialog, întâlnire, schimb de idei și participare activă. Grupul de voluntari va organiza, pe lângă festivitatea de deschidere din 30 iunie, alte două evenimente inedite pentru a atrage atenția publicului larg asupra spațiului nou creat: „Al Treilea Spațiu – în mijlocul cetății“ (1 iulie 2015, ora 18.00, centrul orașului) și „Seară de teatru, lectură și dezbateri“ (2 iulie 2015, ora 18.00, la sediul Bibliotecii Județene Gorj, în Cuibul Democrației).

Oază a cetăţeniei active

În cadrul evenimentului „Al Treilea Spațiu – în mijlocul cetății“, cei 15 voluntari din proiect vor merge în centrul orașului, unde vor crea o „oază a cetățeniei active“. „Vor prinde viață trei spații: un cuib adăpostit în ramurile unui copac din sârmă – voluntarii vor sonda opinia trecătorilor privind cetățenia activă; un perete al cetățeniei active, unde cetățenii își vor putea nota idei de implicare în viața cetății și umbrela dialogului – trecătorii vor fi invitați să zăbovească, să discute despre ce înseamnă «cetățenia activă» și să afle mai multe detalii despre proiect. În cadrul «Serii de teatru lectură și dezbateri», Biblioteca Județeană Gorj, Fundația Progress și grupul de voluntari vor marca deschiderea oficială a Cuibului Democrației prin proiectarea unui film de prezentare a proiectului, lansarea cărții «Secvențe din viața cotidiană gorjeană în mărturii ale timpului (1954-1958)», autori Gheorghe Nichifor și Dorina Nichifor, prin metoda teatrului-lectură și angajarea invitaților într-o dezbatere privind societatea civilă din Târgu Jiu, pornind de la întrebarea: Ce ne dorim să se scrie despre cetățenii activi din Târgu Jiu peste timp?“, a declarat Constantin Mitucă, coordonator al Cuibului Democraţiei de la Târgu Jiu.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version