6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenia, regiunea cu cele mai puţine produse tradiționale

Oltenia, regiunea cu cele mai puţine produse tradiționale

Carne la garniță, jumări, cârnați cu ambâț, pastramă afumată de oaie, mușchi perpelit, brânză în coajă de brad, pită integrală, vin și țuică de prună au fost doar câteva dintre produsele tradiționale cu care au venit producătorii la expoziția cu degustare organizată la Craiova, în cadrul unei mese rotunde, dedicată încurajării producătorilor autohtoni.
Facultatea de Agricultură și Horticultură din Craiova a organizat vineri la Casa Universitarilor o masă rotundă cu tema „Bucate românești de altădată“, pentru a pune față în față situațiile concrete cu care se confruntă producătorii autohtoni pentru a obține atestatul de producător de produse tradiționale.
La eveniment au luat parte reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai asociațiilor de producători tradiționali, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și producători agricoli din Oltenia.
În Dolj, nu există nici un producător atestat care să facă vreun produs tradițional, dar și la nivelul Olteniei sunt foarte puțini astfel de producători atestați. Procedura de atestare este destul de complicată.
Un astfel de atestat se eliberează de Ministerul Agriculturii, dacă producătorul îndeplinește anumite condiții, dar, în prealabil, trebuie obținută o declarație de notorietate de la o asociație locală a producătorilor pentru produse tradiționale. Producătorii obțin atestatul în baza unui ordin comun al ministrului agriculturii și al președintelui ANPC nr. 724/2013, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate și arată că fac un produs natural, fără aditivi alimentari, dar și care are o anumită tradiționalitate.

Un producător din Vâlcea are nouă produse atestate

Aurel Simion este și producător din județul Vâlcea și este și președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale, Meșteșugari și Artizani Vâlcea și care a pus umărul la organizarea mesei rotunde de vineri. El spune că evenimente ca masa rotundă de vineri sunt destinate încurajării persoanelor din Oltenia să se înregistreze (să obțină atestat) ca producător de produse tradiționale.
„Acțiunea este organizată pentru a promova produsul tradițional în regiunea Olteniei. Spre rușinea noastră, Oltenia este regiunea cu cele mai puține produse tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii, conform Ordinului nr. 724/2013. Nu sunt mulți producători atestați din cauza proastei informări. Mulți oameni nu știu de oportunitate. Momentan, produsul tradițional constituie o nișă a pieței“, a spus Aurel Simion. El a arătat că se face lobby în parlament, pentru a apărea un act normativ care să le permită producătorilor tradiționali să își comercializeze produsele în spații care ar urma să fie amenajate în supermark­eturi.
Directorul general din cadrul Ministerului Agriculturii, Viorel Morărescu, a explicat că pe noul Ordin din 2013 au fost înregistrați peste 400 de producători de produse tradiționale din toată țara, dar foarte puțini din Oltenia.

Cum recunoaștem un produs tradițional

Comisarul Dan Vasile din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor a explicat că au fost amendați anumiți comercianți din Dolj care vindeau o serie de produse ca fiind tradiționale, dar care nu erau atestate potrivit legii, deci consumatorii erau înșelați, crezând că primesc produse tradiționale românești. Dan Vasile a spus că un produs tradițional românesc atestat trebuie să aibă pe etichetă un număr cu care acel produs este înscris în Registrul național al produselor tradiționale, de la Ministerul Agriculturii, dar și un logo al producătorului respectiv.
În cadrul mesei rotunde organizate vineri a avut loc și o expoziție (cu degustare) de astfel de produse tradiționale atestate. Producătorii partici­pan­­­­­ți au fost din Vâlcea, Alba, Brașov și au expus o varietate de produse înregistrate ca atare în Registrul Produselor Tradiționale, cum ar fi: carne la garniță (sau carne la găleată, cum mai e cunoscută în Oltenia), jumări, cârnați cu ambâț, cârnați din topor, mușchi perpelit, șorici, pastramă afumată de oaie. Au mai fost expuse o varietate de brânzeturi, unele aduse din zona Bran-Moeciu, distingându-se așa-numita cașcava, adică o brânză afumată în mod natural, precum și un sortiment de brânză de burduf, în coajă de brad. Au fost expuse diverse sortimente tradiționale de pâine din județul Alba, pepene galben, lubeniță, dar și diverse sortimente de țuică tradițională, pălincă și vin.

Ce este un produs tradițional

Un „produs tradițional“ este, în accepțiunea legislației românești, un  produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale; care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari; care prezintă o reţetă tradiţională; un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS