14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieZeci de şcoli vor rămâne fără autorizaţia sanitară de funcţionare

Zeci de şcoli vor rămâne fără autorizaţia sanitară de funcţionare

Încă există şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare
Încă există şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au verificat împreună cu inspectorii şcolari unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Gorj. În ultima săptămână au fost depistate deficienţe în mai multe școli din judeţ, însă potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, 20 de instituții de învățământ nu dețin nici până în prezent autorizație sanitară de funcționare şi vor intra la fel şi în următorul an şcolar 2015-2016.
Inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică sunt de părere că nici la începutul anului școlar, problemele nu vor fi remediate. Printre deficiențele constatate până acum se numără lipsa apei curente și neigienizarea grupurilor sanitare. La nivelul judeţului Gorj funcţionează 110 unităţi de învățământ de stat cu personalitate juridică și opt unități de învățământ particulare.
„Problemele nu vor fi remediate pentru că sunt unităţi de învăţământ în zone fără utilităţi. Nu există o variantă să avem utilităţi doar la şcoală şi în rest nu. Cel puţin deocamdată. Din acest motiv este şi situaţia neacordării autorizaţiilor sanitare de funcţionare“, a spus Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Banii sunt la primării

Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că în această perioadă se lucrează la obţinerea avizelor pentru instalaţiile de alimentare cu gaz şi pentru centralele termice, igienizarea spațiilor școlare și achiziția combustibilului pentru iarnă. Işfan a mai spus că datoria directorilor este de a face demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare, însă primăriile alocă fondurile pentru reabilitarea clădirilor şi asigurarea utilităţilor.
„În atenţia Ministerului Cercetării şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj se află monitorizarea rezolvării canalizării şi alimentărilor cu apă în unităţile de învăţământ, acolo unde nu există sisteme centralizate la nivel de localitate, dar şi refacerea sau înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi dotarea cu sisteme centralizate de încălzire – centrale termice. În vederea eficientizării cheltuielilor privind utilităţile se doreşte anveloparea termică a clădirilor prin analiza indicatorilor termici şi finanţarea unor lucrări de izolare termică a construcţiilor şi înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie cu geam termopan pentru eliminarea pierderilor energetice ale clădirilor. Clădirile în care funcţionează unităţile de învăţământ sunt, conform Legii numărul 1 din 2011, proprietatea consiliilor locale, acestea având obligaţia alocării sumelor din bugetul local – de stat pentru întreţinerea şi reparaţia lor“, a menţionat Ion Işfan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS