17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExtinderea singurului parc industrial din Gorj, blocată

Extinderea singurului parc industrial din Gorj, blocată

Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu (FOTO: Eugen Măruţă)
Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu (FOTO: Eugen Măruţă)

De aproape cinci ani, problemele legate de birocraţie împiedică extinderea Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu sau realizarea unui al doilea parc industrial în partea de nord a judeţului Gorj. Au fost făcute demersuri pentru realizarea unei hotărâri de guvern prin care o parte a patrimoniului Uzinei Mecanice Sadu să fie transferat către autorităţile judeţene, respectiv Consiliul Judeţean Gorj. De altfel, în cadrul acestei instituţii funcţionează şi singurul parc industrial de pe teritoriul judeţului Gorj, respectiv cel de la Bumbeşti-Jiu. Intenţia a fost şi este de a transfera o suprafaţă de 17 hectare de teren cu halele aferente din zona Sadu II a Uzinei Mecanice din apropiere. În total, sunt disponibile 40 de hectare de teren. În prezent, întreaga documentaţie este blocată la Ministerul Justiţiei, funcţionarii din instituţia respectivă analizând de ani de zile modalităţile legale de realizare a transferului de patrimoniu. Interesant este că cedarea bunurilor respective pentru înfiinţarea unui parc industrial sau extinderea celui actual ar aduce un dublu beneficiu. În primul rând, Uzina Mecanică de la Sadu nu ar mai plăti impozite pe bunurile imobile respective, iar în al doilea rând ar apărea infrastructura disponibilă pentru a fi oferită investitorilor.

„La Sadu II este o junglă“

Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu, a declarat că amânarea extinderii parcului înseamnă pierderi de natură financiară. Halele din zona Sadu II continuă să se degradeze şi va fi nevoie de fonduri suplimentare pentru reabilitare şi modernizare.
„Documentaţia se află la Ministerul Justiţiei şi stăm şi ne uităm lung de ani de zile pentru că unora le este frică să ia anumite decizii, ferme, pe lege. Dacă sunt siguri pe meseria lor şi totul este pe lege, atunci să îşi asume răspunderea. Poate au făcut altă dată altele şi acum suflă şi în iaurt. Sunt doar lucruri legate de avize, de birocraţie, până să se ajungă la aprobare, în şedinţă de guvern. Eu am fost la Sadu II şi este o junglă în halele de acolo. Sunt copaci care au crescut prin tavane şi pe clădiri. Multe materiale distruse şi vegetaţia care pune stăpânire pe tot. Vă daţi seama cât trebuie să investim noi sau un investitor pentru a reabilita infrastructura respectivă. Măcar să o avem şi aşa. Am avut investitori sud-coreeni care au plecat pentru că nu am avut teren suficient să le oferim. Pentru ei conta foarte mult scutirea de impozite pe clădiri şi pe teren care se oferă în parcurile industriale. Este păcat că se degradează o astfel de infrastructură, din cauza birocraţiei“, a declarat Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu. La Uzina Mecanică Sadu lucrau în 1990 peste 9.000 de muncitori, iar acum au mai rămas sub o mie. După reducerea numărului de personal de-a lungul anilor, în urmă au rămas zeci de hectare de teren şi hale de producţie, care acum sunt dezafectate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS