9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExistă 4.000 de producători agricoli atestați în Dolj

Există 4.000 de producători agricoli atestați în Dolj

Familia Dumitrescu produce roșii în solarul propriu. Anul trecut le vindea în piețe, pe baza certificatului de producător, iar anul acesta, pe bază de atestat (FOTO: arhiva GdS)
Familia Dumitrescu produce roșii în solarul propriu. Anul trecut le vindea în piețe, pe baza certificatului de producător, iar anul acesta, pe bază de atestat (FOTO: arhiva GdS)

Aproximativ 4.000 de persoane fizice care produc legume și cresc albine au făcut demersurile până acum pentru obținerea documentelor pe baza cărora pot să își vândă produsele din gospodării sau din ferme: atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor agricole, ce are rol de chitanțier.
Potrivit legii, pentru obținerea atestatului de producător agricol, fermierii și primăriile pot cere avizul consultativ de la diverse forme asociative (sindicate sau patronate din agricultură, asociații de producători) sau de la Camera Agricolă, res­pectiv de la Direcția Agricolă. Până vineri, ultimele două instituții au emis 3.902 avize consultative pentru producătorii agricoli, dar numărul total pe județ ar putea sări de 4.000.
„Până vineri au fost emise de către Camera Agricolă Dolj 3.416 avize consultative, iar de către Direcția Agricolă au fost emise 486 de avize, pentru comunele arondate. Dar mai există și alte localități unde există diverse forme asociative în agricultură care emit avize pentru producătorii agricoli din diverse comune, cum ar fi Piscu Vechi, Podari, Rojiște etc. De aceea, numărul de avize consultative ar putea fi mai mare pe tot județul“, a declarat Liliana Săvulea, directoarea Direcției pentru Agricultură Dolj. Numărul de avize solicitate arată că tot atâția producători agricoli – persoane fizice – pot comercializa anul acesta produsele lor agricole.
Pe parcursul anului, numărul producătorilor ar putea crește, pe măsură ce apar tot mai multe persoane fizice care vor să își vândă produsele din gospodării. Atestatul de producător este valabil un an de la data emiterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS