12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum pot cumpăra firmele produse agricole direct de la producători

Cum pot cumpăra firmele produse agricole direct de la producători

Anul trecut se vindeau roșiile în Piața Centrală din Craiova pe baza certificatului  de producător. Anul acesta e nevoie de atestat de producător, dar și de un carnet  de comercializare. (FOTO: arhiva GdS)
Anul trecut se vindeau roșiile în Piața Centrală din Craiova pe baza certificatului
de producător. Anul acesta e nevoie de atestat de producător, dar și de un carnet
de comercializare. (FOTO: arhiva GdS)

Dacă aveți firmă și doriți să achiziționați legume sau produse apicole direct de la producători trebuie să fiți foarte atenți la documentele justificative necesare. În cazul achiziției de cereale de la persoanele fizice este nevoie și de un contract de vânzare-cumpărare.

Agricultorii persoane fizice care cultivă legume în gospodăriile proprii sau în ferme și vor să le comercializeze cu ridicata sau cu amănuntul pot să realizeze acest lucru în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Începând din acest an, producătorii persoane fizice trebuie să dețină atestat. Au apărut noi reglementări în ceea ce privește modul în care pot cumpăra firmele astfel de produse agricole de la persoane fizice care au atestat de producător, în sensul că trebuie întocmite o serie de documente.

E nevoie de un tabel cu numele producătorilor de la care cumpărați

Potrivit Ordinului ministrului agriculturii nr. 20/2015 care se referea la punerea în aplicare a Legii nr. 145/2014 privind măsuri de reglementare în domeniul agricol, la art. 31 se prevede pe baza cărui document pot fi vândute produsele agricole ale producătorilor: „(1) În funcție de opțiunea titularului Atestatului de producător, acesta poate solicita primarului eliberarea unui singur carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol sau a mai multor carnete în situația în care soțul/soția, rudele/afinii de grad I optează pentru comercializarea simultană a produselor din sectorul agricol propriu“.
De asemenea, Ordinul respectiv mai spune că „actul de comerț are loc atunci când se efectuează efectiv plata de către prim-cumpărători/procesatori, pentru totalul unor cantități predate anterior, zilnic/periodic, la centrele de colectare/preluare. Numai în acest moment intervine obligația completării filelor autocopiative din carnet, respectiv rubricile: vânzător, cumpărător, produs, unitate de măsură, cantitate vândută, preț pe unitate, suma totală primită“. Marfa astfel achiziționată care trebuie transportată trebuie să fie însoțită de documentele specifice transportului, cum ar fi aviz de însoțire a mărfii și de tabelul nominal cu producătorii care au predat produsele agricole respective.

Cum se face tranzacția cu produse de la producătorii direcți

Cum procedează firmele care vor să cumpere produse agricole direct de la producători? Reprezentanții firmei de audit și consultanță Professional Consulting au precizat că „potrivit prevederilor Legii nr. 145/21.10.2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, începând cu 2.05.2015 se interzice utilizarea următoarelor documente la cumpărarea produselor agricole de la producători agricoli persoane fizice:
a) borderoul de achiziţie (de la producători individuali) (cod 14-4-13/b), prevăzut la nr. IV, nr. crt. 39 – Mijloace băneşti şi deconturi – din anexa nr. 2 la Ordinul nr. 3.512/2008;
b) borderoul de achiziţie prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 la OMFP nr. 1.027/2006 privind aplicarea prevederilor art. 3 alin. (3) din OUG nr. 12/2006 (borderou de achiziție cereale și produse procesate din cereale-cod 14-4-13/c)“.

Producătorii din piețe nu sunt obligați să dea file fiecărui cumpărător

Se pot vinde produsele doar pe baza unui carnet special. Respectivul carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole. „Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este următorul: a) primul exemplar se înmânează cumpărătorului; b) al doilea exemplar se păstrează de vânzător; c) al treilea exemplar se păstrează la carnet“, informează reprezentanții Professional Consulting. Același regim de utilizare a documentelor se aplică indiferent dacă cumpărătorul este persoană fizică sau juridică și se aprovizionează cu produse din ferme, de la producători agricoli. Excepție de la aceste reguli fac cei care vând în piețe și au calitatea de producători agricoli, respectiv dețin atestat, în condițiile legii. În cazul exercitării actului de comerţ cu amănuntul în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante, „fila din carnetul de comercializare se completează doar la sfârșitul zilei cu produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă, iar cumpărătorului nu i se înmânează nici o filă“, au spus specialiștii în consultanță. Totuși, specialiștii în fiscalitate le recomandă firmelor care cumpără produse agricole din piețe să ceară producătorului fila din carnetul de comercializare. De asemenea, este interzisă vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare.
Producătorii care vând produse agricole din ferme sau gospodării, fără să aibă atestat de producător, pot fi amendați cu sume de la 15.000 de lei până la 22.500 de lei. Atestatul de producător este valabil un an calendaristic, de la data emiterii, dar trebuie vizat semestrial, prin ștampila primarului din localitatea emitentă. Carnetul de comercializare are rol de chitanță. Practic, documentul se eliberează în cinci zile lucrătoare de către primarul din localitatea în care agricultorul are ferma sau terenul.

Atenție la achiziția de cereale de la persoane fizice!

Prevederile de mai sus legate de filele din carnetele de comercializare ale producătorilor se aplică în cazul achiziționării de legume, fructe, produse zootehnice și apicole, dar în cazul achiziției de cereale de la persoane fizice, atunci obligațiile sunt și mai mari pentru cumpărătorii persoane juridice. În cazul achiziției de cereale de la producători persoane fizice, „rămâne în continuare obligația reglementată de art. 3 alin 2 din OUG nr 12/2006, de a încheia și contracte de vânzare-cumpărare“, au arătat cei de la Professional Consulting.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS