15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedierea, o alternativă la instanță

Medierea, o alternativă la instanță

Mediatorii doljeni au o nouă structură, numită Corpul Profesional al Mediatorilor. La prezidiu s-au aflat șefii noii entități. (Foto: Traian Mitrache)
Mediatorii doljeni au o nouă structură, numită Corpul Profesional al Mediatorilor. La prezidiu s-au aflat șefii noii entități. (Foto: Traian Mitrache)

Persoanele fizice care divorțează, fac partaj, succesiuni sau îşi dispută custodia copiilor se pot înțelege încă din faza medierii, fără să ajungă în instanță. Companiile care vor să recupereze sume de bani de la firme debitoare pot apela la procedura medierii, fără să mai meargă în instanță, și pot avea avantajul că nu mai plătesc taxa de timbru (de 10% din valoarea de recuperat).

În Dolj s-a înființat Corpul Profesional al Mediatorilor (CPM), prilej cu care conducerea noii entități și-a prezentat planurile, în cadrul unei conferințe organizate ieri, la Craiova. Această organizație a mediatorilor își propune să fie parte a comunității locale. „Vom putea deveni mai eficienți, implicându-ne în proiecte sociale, fiind alături de oameni și alături de mediatori. Noi, în Craiova, am început medierea din 2003, fiind primul centru-pilot din țară, ajutând parlamentul să emită o lege a medierii“, a declarat Elena Adina Nica, președinte al CPM Dolj.
Alina Groza, vicepreșe-dinte al CPM Dolj, susține că, anul trecut, Curtea Constituțională a declarat ca neconstituțional un articol din legea medierii care se referea la obligativitatea participării părților la ședința de informare a procedurii de mediere, dar acest lucru nu înseamnă că nu se poate realiza medierea. Părțile, care pot fi persoane fizice sau juridice, sunt libere să decidă dacă vor să participe la o astfel de procedură sau nu. Avantajele acestei proceduri, enumerate de mediatorii prezenți la conferința de ieri, ar fi acelea de confidențialitate (conflictul dintre părți nu mai ajunge în spațiul public), precum și de reducere a unor costuri.

Cum folosește medierea în conflictele comerciale

Medierea se poate aplica și firmelor care se află în diferite dispute comerciale. În cazul unor litigii ce vizează recuperarea unor sume de bani de la diverși parteneri de afaceri, în cazul în care firma reclamantă a intentat proces debitoarei sau debitoarelor, atunci ea poate să își recupereze taxa de timbru integral plătită instanței, dacă se ajunge la încheierea unui acord de mediere. „Prin mediere, prin intermediul unui profesionist, companiile pot să ajungă la o soluție mult mai rapidă. Costurile medierii pot fi mult mai mici decât costurile în instanță, în cazul în care se încheie un acord de mediere. Alt beneficiu este că acele companii pot continua relațiile cu partenerii lor de afaceri, pot găsi soluții concrete, practice, pe care s-ar putea să nu le găsească la instanța de judecată. Părțile pot câștiga timp, prin procedura medierii. Un dosar în instanță pe comercial poate ajunge până la doi ani, în timp ce la mediere s-ar putea ajunge la o soluție într-un timp mult mai scurt“, a spus Elena Adina Nica.

Costurile medierii

Mediatorii susțin că a apela la o astfel de procedură este mai ieftin decât dacă
te-ai duce în instanță și că onorariul unui mediator poate fi mai mic decât al unui avocat.
„Eu vin din zona de business și încerc să văd medierea prin ochii părților, în fața unui litigiu comecial, și punem mare accent pe componenta de cost în procedura medierii. De aceea, împreună cu părțile și cu avocații acestora, putem pune în balanță costurile în procedura medierii versus costurile procedurii prin instanță“, a spus Dan Mirea, vicepreședintele Corpului Profesional al Mediatorilor. Costurile medierii depind de complexitatea litigiului comercial între companii și se percepe onorariul mediatorului în mod egal pentru fiecare parte.
Luminița Trifan, reprezentanta mediatorilor de pe lângă Curtea de apel Craiova, a precizat că nu există statistici oficiale privind rezultatele medierii, dar din estimările mediatorilor, „din numărul de cauze care vin la mediere, se soluționează în proporție de 75-80%. Dacă părțile aleg să rămână într-o procedură de mediere, atunci rata de succes este foarte mare“. Mediatorii din conducerea noii entități au recunoscut faptul că în ultima perioadă nu se apelează în prea multe cazuri la mediere.

Persoanele fizice pot apela la mediere în multe cazuri

Medierea funcționează în domeniul neînțelegerilor din familie, susțin mediatorii craioveni prezenți ieri la conferință, cum ar fi: la divorț, partaj, partaj succesoral, custodie a copilului. Se poate vorbi de mediere chiar și când copilul este major, fapt ce nu se regăsește în instanțele de judecată.
În Dolj există 240 de mediatori. Numele acestora și datele de contact pot fi găsite pe www.cmediere.ro.
Mediatorii reuniți în noul Corp Profesional al Mediatorilor vor să încheie protocoale cu primăriile și chiar cu școlile, pentru  a se implica în viața comunităților, chiar și în calitate de voluntari.

Medierea este posibilă acum și în cauze penale

Printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din aprilie 2015, medierea este posibilă acum și în cauze penale. „Prin acea decizie se clarifică faptul că medierea poate sta la baza încetării unui proces penal, dar în acele cauze cu un pericol social scăzut“, a precizat Elena Adina Nica, președinta CPM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS