16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIon Călinoiu, acuzat de fals în declaraţii

Ion Călinoiu, acuzat de fals în declaraţii

Ion Călinoiu a declarat că nu va da banii înapoi decât dacă i se va cere în mod expres
Ion Călinoiu a declarat că nu va da banii înapoi decât dacă i se va cere în mod expres

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de încălcarea regimului incompatibilităţilor şi l-a reclamat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru fals în declaraţii. Potrivit unui comunicat de presă al ANI, Ion Călinoiu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de președinte al CJ Gorj, întrucât a deținut, simultan cu funcția de președinte, următoarele calități, contrar prevederilor legale: „Expert pe termen scurt în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2012; expert pe termen scurt – expert în comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social – expert consorțiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în perioada 1 iunie – 31 iulie 2013… De asemenea, întrucât Călinoiu Ion nu a menționat în declarațiile de avere depuse la datele de 11 iunie 2013 și 12 iunie 2014 veniturile obținute în baza contractelor încheiate între acesta și Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Gorj, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României“, potrivit comunicatului ANI.

Sesizare la Parchetul Local

ANI a depus o sesizare şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, vizată fiind comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată: „Având în vedere aspectele menționate mai sus, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, județul Gorj, în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din Codul Penal al României. Călinoiu Ion a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere“, conform ANI.

A aflat din presă că e în vizorul ANI

Şeful CJ Gorj a precizat că a aflat din presă că a intrat în vizorul ANI şi că nu i s-a solicitat de către instituţie un punct de vedere. Suma câştigată în urma contractelor respective este de 800 de lei, iar despre venitul respectiv Călinoiu a spus că a omis să îl consemneze în declaraţia de avere: „Am luat la cunoştinţă şi pur şi simplu sunt surprins. Este un lucru care s-a întâmplat. Sunt 800 de lei pe care i-am obţinut în calitate de expert la o instituţie abilitată pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean de promovare a parteneriatului social pentru susţinerea şi dezvoltarea învăţământului tehnic. Eu consider că această omisiune de declarare a venitului din perioadele respective îmi aparţine şi o voi justifica. Am fost expert pe termen scurt. Am primit această sumă pe card. Nu am avut o situaţie pe care la sfârşit de an să o consult şi să trec sumele respective în declaraţia de avere. A fost, pur şi simplu, o omisiune. În rest, nu este nici un fel de omisiune. Eu o să merg la instanţă să îmi demonstrez nevinovăţia. Nu mă simt hăituit. Nu este nici o problemă. E clar că e o omisiune. 800 de lei sunt veniturile mele în afara veniturilor de preşedinte. Nu ştiu ce averi am realizat cu această sumă. Eu ce bani să dau înapoi? Poate dacă mi-i cere cineva… Dar eu am depus o activitate. 800 de lei venituri nedeclarate, aceasta este problema pe fond“, a declarat preşedintele CJ Gorj.

Ar putea primi interdicţia de a mai candida

Cu toate că a minimalizat în declaraţii situaţia în care se află, având în vedere suma mică pe care a omis să o treacă în declaraţia de avere, Ion Călinoiu ar putea avea o problemă, dacă va fi găsit vinovat de încălcarea regimului incompatibilităţilor. Potrivit legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării/destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Ion Călinoiu a declarat că va contesta în instanţă raportul ANI. De asemenea, nu a ascuns faptul că la alegerile de anul viitor va candida la un post de parlamentar de Gorj sau la un nou mandat în fruntea CJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS