15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAjutoarele sociale, „anihilate“ de taxe și impozite

Ajutoarele sociale, „anihilate“ de taxe și impozite

Beneficiarii ajutoarelor de la stat nu-și mai primesc banii până nu plătesc taxele și impozitele (FOTO: Arhiva GdS)
Beneficiarii ajutoarelor de la stat nu-și mai primesc banii până nu plătesc taxele și impozitele (FOTO: Arhiva GdS)

Doljenii care nu și-au achitat taxele și impozitele locale au rămas fără ajutoarele de la stat.

Peste 500 de doljeni s-au trezit cu indemnizațiile de creștere a copiilor, alocațiile pentru susținerea familiei și cu plata venitului minim garantat suspendate pentru că nu și-au plătit taxele și impozitele. Mulți dintre aceștia abia își duc traiul de pe o zi pe alta cu banii pe care îi primesc de la stat, dar să mai plătească și impozite, numai că unde-i lege nu-i tocmeală. Spre disperarea acestor familii, începând cu luna aprilie, plățile le-au fost suspendate până în luna august.
„Începând cu data de 01.04.2015 până la 31.08.2015, avem dosare suspendate din plată pe motiv că beneficiarii nu și-au achitat taxele la bugetele locale pe anul 2014. Dacă până la data de 1.09.2015 beneficiarii nu vor prezenta certificate fiscale de achitare a taxelor la bugetele locale, plățile vor înceta“, a declarat Marius Simcelescu, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Dolj (AJPIS).

Nu primesc ajutoarele până nu-și plătesc taxele

Cele mai multe dosare suspendate de la plată sunt la venitul minim garantat, și anume 347 de dosare. Localitățile Sadova și Bechet sunt fruntașe, aici un număr de 47 de beneficiari nu-și vor mai primi banii până nu trec pe la Serviciul de Taxe și Impozite să-și plătească dările către stat.
„Avem în localitate în jur de o sută de beneficiari de venit minim garantat. Într-adevăr, mulți dintre ei au plățile suspendate că nu și-au plătit taxele aferente anului 2014, dar și din alte motive. Nu-și plătesc, fiindcă nu au posibilități“, a spus viceprimarul localității Bechet, Adrian Glăvan.
Nu doar în aceste localități doljene plata ajutoarelor de la stat este sistată. „La venit minim garantat mai avem dosare suspendate în localitatea Maglavit – 37, 29 de dosare în Bratovoiești, 20 de dosare în Ghindeni și 20 în Moțăței, 19 în Cerăt, 18 în Filiași și 18 în localitatea Verbița, 17 dosare suspendate în comuna Orodel și 15 în Siliștea Crucii“, a adăugat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.
Faptul că acești beneficiari ajung să nu-și plătească datoriile către bugetul local îl recunosc și reprezentanții respectivelor localități. „Sunt persoane care au această problemă. Nu reușesc să-și plătească taxele și impozitele către primărie și din această cauză au dosarele suspendate, fie că sunt pentru indemnizație pentru creșterea copilului, fie că este alocație pentru susținerea familiei sau venit minim garantat. Noi îi depistăm atunci când vin să-și reînnoiască dosarele. Sunt persoane care abia se întrețin cu aceste venituri minime și nu putem să-i ajutăm cu nimic. Este o prevedere legală și respectăm această normă“, a precizat Ilie Gheorghe, viceprimarul localității Filiași.

Au pierdut alocația pentru susținerea familiei

100 de beneficiari și-au pierdut alocațiile pentru susținerea familiei. Astfel, este sistată plata în 11 dosare din localitatea Ghindeni, în zece dosare din Bratovoiești, nouă dosare din Giubega, opt dosare din Maglavit și șapte din localitățile Moțăței, Verbița și Băilești.

Mamele au pierdut banii pentru copii

În cazul indemnizațiilor pentru creșterea copilului și stimulent, sunt 61 de dosare  suspendate, din care 58 în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS