3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOmul de afaceri Iulian Siclitaru, urmărit la nivel național

Omul de afaceri Iulian Siclitaru, urmărit la nivel național

Condamnat definitiv la patru ani de închisoare în dosarul „Transgaz“, omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru nu a fost găsit până acum de polițiști și a fost dat în urmărire la nivel național.

Omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru a fost trimis în judecată în noiembrie 2007, alături de Dinel Staicu și alți șapte inculpați, toți fiind acuzați că au fraudat Transgaz SA Mediaş cu peste 26 de milioane de lei.
Dacă Dinel Staicu a fost considerat de procurorii anticorupție „creierul“ afacerii, Iulian Siclitaru a fost acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Anchetatorii au reținut că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea, directorul Transgaz, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, un număr de 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Prin încheierea acestor convenţii, Coconea a interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale patru societăţi private – SC BDJ SA Craiova, SC PADOGAZ SA Bucureşti, SC SIRONEX SA Craiova și SC DUMIMPEX SM SRL Bucureşti, toate controlate de Dinel Staicu. Ulterior, tot cu încălcarea normelor legale, la solicitarea Transgaz, cele cinci societăţi de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme controlate de Dinel Staicu peste 13 milioane de lei. Care a fost implicarea omului de afaceri Iulian Siclitaru? Procurorii DNA spun că a fost reprezentantul uneia din cele patru societăți interpuse de Dinel Staicu între Transgaz și cele cinci societăți cu capital de stat. În plus, „cele patru societăţi comerciale controlate de învinuitul Dinel Staicu, reprezentate de inculpaţii Volintiru Cornel și Rebega Vlad, Popescu Carmen Ioana, Siclitaru Tudorică și Siclitaru Iulian nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare“, au mai reținut procurorii anticorupție. În final, anchetatorii au considerat că inculpații au acţionat ca o grupare cu caracter organizat, având un program şi atribuţii clar stabilite. Prejudiciul total adus Transgaz Mediaș a fost calculat la suma totală de 26.082.460 de lei.

Iulian Siclitaru, patru ani de închisoare și urmărit la nivel național

Miercuri, pe 10 iunie, Curtea de Apel București a dat o hotărâre definitivă în dosarul fraudării Transgaz Mediaș. Dinel Staicu a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare, iar Iulian Siclitaru a fost condamnat la patru ani de închisoare. Ceilalți inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între patru și șapte ani de închisoare.
În plus, instanța a dispus ca inculpații să achite Transgaz Mediaș suma totală de 24.185.728 de lei și a menținut sechestrul pus pe bunurile mobile și imobile ale acestora.
Tot miercuri, după ce instanța a emis mandatele de executare, polițiștii doljeni i-au dus la Penitenciarul Craiova pe Ioana Carmen Popescu, Tudorică Siclitaru și Vlad Rebega. Dinel Staicu era deja în penitenciar când a fost condamat definitiv în dosarul Trasgaz.
În schimb, omul de afaceri Iulian Siclitaru nu a fost găsit și, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, a fost pus în urmărire la nivel național. „Persoana condamnată a fost căutată la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului și, întrucât nu a fost găsită, a fost dată în urmărire la nivel național. Au fost demarate formalitățile pentru punerea în urmărire la nivel internațional“, au precizat pentru GdS reprezentanții IPJ Dolj.

La început a fost Boerică

Condamnat definitiv în trei dosare penale, omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost dat în urmărire internațională, în prezent fiind căutat prin Interpol. Astfel, Genică Boerică a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2014, a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Ulterior, pe 28 aprilie 2014, Genică Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare într-un alt dosar privind returnări ilegale de TVA. Se pare că Boerică a plecat din țară înainte de a fi condamnat la zece ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS