11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSemnăturile pentru referendum, colectate și prin birourile Gazetei de Sud

Semnăturile pentru referendum, colectate și prin birourile Gazetei de Sud

Reprezentanții societății civile au doscutat ieri cu autoritățile măsurile care pot fi luate în problema sitului nuclear de la Kozlodui
Reprezentanții societății civile au doscutat ieri cu autoritățile măsurile care pot fi luate în problema sitului nuclear de la Kozlodui

Mai este nevoie de 3.000 de semnături pentru a declanșa în Craiova un referendum împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui. Începând din 16 iunie, voluntarii pot ridica tabelele pentru semnături de la birourile de publicitate ale GdS. Tot aici, craiovenii pot semna individual pentru referendum.

Grupul de Acțiune Civică din Craiova, care luptă împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui (Bulgaria), a avut vineri o discuție extrem de constructivă cu primarul orașului, Lia Olguța Vasilescu. Timp de o oră și jumătate, părțile au discutat despre măsurile concrete care pot fi luate pentru stoparea acestor proiecte.
Reprezentanții societății civile susțin organizarea unui referendum antinuclear la Craiova. În acest sens, ei au anunțat că au strâns deja 10.500 de semnături de la populația orașului.
Potrivit Legii nr. 215/2001 privind adminis­trația publică locală, este nevoie de semnături de la 5% din populația cu drept de vot a orașului pentru ca un proiect de hotărâre cu privire la declanșarea referendumului să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local (CL) Craiova.

78.000 de alegători, cvorumul pentru validare

Raportându-ne la o populație cu drept de vot de 260.000 de persoane, ar fi nevoie de 13.000 de semnături. Pentru validarea referendumului, trebuie să fie prezenți la urne 78.000 de craioveni. Sunt necesare 65.000 de voturi valabil exprimate pentru ca rezultatul referendumului să fie validat. Ca populația să se exprime împotriva proiectelor de la Kozlodui, este nevoie de votul favorabil al 32.500 de craioveni. Primarul Lia Olguța Vasilescu a subliniat vineri că nu este împotriva referendumului, dar a sugerat și acțiuni diplomatice și chiar în justiție. În primul rând, primarul a spus că grupul trebuie să capete personalitate juridică. Dacă acest lucru se va întâmpla, noua entitate se va numi „Asociația Civică pentru Viață“.
În al doilea rând, acțiunile viitoare trebuie să aibă în spate documente, rapoarte. „Am avut o întâlnire cu domnul prefect și instituțiile abilitate, să ne spună dacă pot face față în caz de accident nuclear. Am cerut o serie de rapoarte, pe care le veți avea săptămâna viitoare. În al doilea rând, trebuie să aveți un «cap limpede» care să strângă toate aceste rapoarte și să contacteze un avocat bun. Bogdan Aurescu (ministrul afacerilor externe) ne-a ajutat în problema Canalului Bâstroe, poate ar trebui să-i cerem sfatul și în această problemă. Ne trebuie un avocat foarte bun, care să știe toate chichițele, toate tratatele internaționale. Eu vreau să vă ajut, nu să vă încurc“, a punctat Olguța Vasilescu.
La final, reprezentanții societății civile au rezumat ceea ce așteaptă de la primar: organizarea referendumului și demersuri pe lângă autoritățile centrale în această problemă. „Vă asigur că referendmul va trece. Cetățenii vor veni la vot“, a afirmat Luminița Simoiu, reprezentanta Grupului de Inițiativă din Craiova.
Voluntarii interesați să se implice în acțiune trebuie să știe că tabelele pentru strângerea semnăturilor nu mai pot fi ridicate de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“.
Începând de marți (16 iunie), tabelele pot fi ridicate de la birourile de mică publicitate ale Gazetei de Sud. După completare, tabelele vor fi predate tot la birourile de mică publicitate, pe bază de buletin și semnătură. Tot aici, persoanele interesate pot să semneze individual pentru organizarea referendumului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS