16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRegulamentul Centrului Istoric din Craiova, dezbătut la primărie

Regulamentul Centrului Istoric din Craiova, dezbătut la primărie

Ion Mihai, cetățean al Craiovei, a propus ca bicicliștii să aibă acces neîngrădit în Centrul Istoric. Primarul i-a răspuns că acest lucru nu prea e posibil. (FOTO: Anca Ungurenuş)
Ion Mihai, cetățean al Craiovei, a propus ca bicicliștii să aibă acces neîngrădit în Centrul Istoric. Primarul i-a răspuns că acest lucru nu prea e posibil. (FOTO: Anca Ungurenuş)

Mai mulți cetățeni, rezidenți în zona Centrului Istoric, au participat ieri la o dezbatere publică privind regulamentul de funcționare și acces în această zonă a Craiovei. Aceștia au venit, printre altele, cu propuneri legate de accesul bicicliștilor în zonă.
„Aș propune ca bici­cliștilor să le fie permis accesul, iar articolul din regulament să sune astfel: bicicletele, tricicletele sau alte vehicule din aceeași categorie vor avea acces în Centrul Istoric“, a spus Ion Mihai. Acesta a precizat că mersul pe bicicletă este o activitate de recreere care poate fi făcută fără a pune în pericol siguranța celor care se plimbă pe jos în această zonă pietonală.

„Mi-e greu să cred că vom putea permite accesul bicicliștilor“

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, i-a răspuns bărbatului că este cam greu să fie permis accesul bicicliștilor în zonă, deși în regulament contextul era de așa natură încât primăria să pregătească un traseu specific pentru cei care merg pe două roți.
„Nu mă așteptam la o asemenea afluență de persoane în zona Centrului Istoric. Mi-e greu să cred că vom putea permite accesul bicicliștilor acolo, mai ales având în vedere că zona este plină de copii și de persoane vârstnice. Singura soluție ar fi să mergeți pe lângă bicicletă până când ieșiți din perimetrul Centrului Istoric“, a precizat primarul.
Alte propuneri au fost legate de programele de funcționare și aprovizionare.
„Sunt proprietarul unui magazin de pe Lipscani și am un magazin cu haine mai de lux, ca să spun așa. Nu pot să le impun celor care îmi aduc marfă de la Satu Mare să vină în acest interval, 4.00 și 8.30“, s-a plâns Nicușor Nicola. Acestuia i s-a răspuns că programul nu poate fi modificat. „Legat de program, noi nu avem cum să mărim acest orar, pentru că lumea începe să iasă cu terasele de dimineață“, a spus primarul.

Persoanele fără adăpost, o problemă

Totodată, oamenii au avut reclamații legate și de programul de funcționare a teraselor, care deranjează, fiind deschise până la 4 dimineața, sau, din contră, care ar trebui ținute deschise până la 6 dimineața sau chiar non-stop. Nu în ultimul rând, oamenii s-au plâns de persoanele fără adăpost care își fac veacul în zona Bisericii „Sf. Ilie“.
„Nu au ce să caute aurolaci în Centrul Istoric. Domnule director al Poliției Locale, dacă nici zona Centrului Istoric nu putem să o avem fără așa ceva, înseamnă că nu putem să facem nimic! Când îi prindeți, amendați-i și faceți ce știți dumneavoastră că trebuie“, a solicitat Vasilescu.
În cadrul întâlnirii, când oamenii s-au plâns și de coada interminabilă de taximetre de pe strada Mihail Kogălniceanu, city-managerul Radu Preda a anunțat că, de ieri, artera a început să fie asfaltată. „De azi (ieri – n.r.), echipele de asfaltare sunt pe Mihail Kogălniceanu și intenționăm ca, pe o bandă, să fie o parcare în spic“, a spus Preda. Această parcare ar putea rezolva, spre exemplu, și problema patronilor de magazine care au solicitat, la întâlnire, un loc de staționare pentru mașinile care vin să le aducă marfă.
Despre felul în care arată Centrul Istoric, proprietarilor li s-a mulțumit pentru felul în care au înțeles să-și renoveze fațadele. „Vă mulțumim foarte mult că ați decis să vă renovați fațadele. Fără dumneavoastră, proiectul de reamenajare a Centrului Istoric nu ar fi avut un impact atât de mare“, li s-a spus rezidenților din zonă. Regulamentul de funcționare și acces în Centrul Istoric urmează să fie modificat în funcție de solicitările cetățenilor, iar apoi va fi supus votului consilierilor locali, în viitoarele ședințe de consiliu local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS