16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPista Aeroportului Craiova, undă verde pentru reabilitare

Pista Aeroportului Craiova, undă verde pentru reabilitare

Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Craiova (stânga), Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, şi Alejandro Serrano, director pe Europa de Est al constructorului spaniol AZVI, au semnat contractul de reabilitare a pistei aeroportului la sediul Consiliului Judeţean Dolj
Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Craiova (stânga), Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, şi Alejandro Serrano, director pe Europa de Est al constructorului spaniol AZVI, au semnat contractul de reabilitare a pistei aeroportului la sediul Consiliului Judeţean Dolj

Reprezentanții Aeroportului Craiova au semnat, ieri, contractul de execuție pentru proiectarea și lucrările de reabilitare a infrastructurii de mișcare a aeroportului. Lucrarea a fost adjudecată de către societatea AZVI din Spania la un preţ de circa 50 de milioane de lei fără TVA, cu mult mai mic față de valoarea estimată a contractului, de 84 de milioane de lei fără TVA. Execuția va începe de îndată ce firma va constitui garanția de bună execuție, iar reprezentanții aeroportului spun că, spre sfârșitul lui septembrie, pista ar trebui să fie funcțională.

Zi importantă pentru Aeroportul Craiova. Ieri, reprezentanții acestuia au semnat contractul de execuție pentru proiectarea și lucrările de reabilitare a infrastructurii de mișcare, unul așteptat de luni bune atât de Aeroportul Craiova, cât și de Consiliul Județean (CJ) Dolj, care a obținut finanțarea europeană pentru acest proiect.
Ofertantul câștigător, societatea spaniolă AZVI SA, a adjudecat lucrarea cu o valoare mult mai mică față de cea estimată inițial, de circa 84 de milioane de lei fără TVA.
„Este un proiect care, efectiv, va relansa Aeroportul Craiova, iar dezvoltarea sa va continua într-un ritm mult mai accelerat decât până în prezent. Ofertantul câștigător a fost desemnat AZVI SA din Spania, care a venit ca unic asociat, împreună cu trei subcontractanți, SC Polystart Impex SRL din Craiova (7,9% din valoarea contractului), 3 TI Progetti (2,33%), și Info Top SRL (0,35%). Valoarea finală a fost stabilită la suma de 50.625.052 de lei fără TVA. S-a câștigat la o sumă mult mai mică, din cauza aceasta a fost necesară și o justificare a prețului neobișnuit de mic oferit de firma AZVI“, a explicat directorul tehnic al Aeroportului Craiova, Adrian Predescu. Reprezentanții aeroportului au așteptat, conform legii, perioada de zece zile pentru eventualele contestații înainte de a semna contractul, însă nici unul dintre ceilalți ofertanți înscriși nu a depus așa ceva.

„La sfârșitul lunii septembrie, lucrările aferente pistei vor fi finalizate“

Adrian Predescu, directorul tehnic al Aeroportului Craiova
Adrian Predescu, directorul tehnic al Aeroportului Craiova

Acesta a explicat că lucrările vor începe în următoarele săptămâni și că sunt preconizate să se încheie în luna septembrie. „Lucrările vor demara în momentul în care vom primi constituirea garanției de bună execuție. În maximum zece zile, societatea va prezenta dovada că a constituit această garanție. Atunci, vom da ordinul de începere a lucrărilor, vom preda amplasamentul, iar lucrările vor dura, estimativ, opt luni. Dar, ținând cont de noile condiții ale activității din Aeroport, cu siguranță vor dura mult mai puțin. Noi, inițial, solicitasem ca toate lucrările să se facă sub trafic, însă, acum (odată cu suspendarea zborurilor de către Wizz Air – n.r.), programul ne permite să avem o perioadă de timp de cinci zile pe săptămână cu un ritm redus, iar lucrările se vor face mult mai repede și în siguranță. Suntem convinși că, la sfârșitul lunii septembrie, lucrările aferente pistei de aterizare-decolare vor fi finalizate. Atunci, Wizz Air va putea reveni pe Aeroportul din Craiova. Noi avem contacte permanente cu operatorul aerian și am avut o corespondență în care am comunicat că în septembrie putem relua zborurile pe o pistă total reabilitată și modernizată“, a mai precizat Predescu.

Proiecte valoroase pentru Masterplanul General de Transport

Aeroportul Craiova a transmis, la solicitarea Ministerului Fondurilor Europene, proiectele importante care ar urma să fie implementate în următorii ani la Craiova. În ordinea datelor la care ele ar urma să fie finalizate, acestea sunt dotarea cu echipamente de siguranță (de încheiat în 2016, trimestrul patru, cu o valoare de 2,75 milioane de euro), iluminat gard perimetral și supraveghere video (de încheiat în 2017, trimestrul doi, 3,2 milioane de euro), drum tehnologic perimetral (2017, trimestrul doi, șase milioane de euro), realizare platformă staționare aeronave cu o suprafață de 30.000 mp (2021, trimestrul trei, șase milioane de euro), realizare terminal pasageri nou cu suprafața de 20.000 mp (2021, trimestrul trei, 52 de milioane de euro) și un proiect multimodal, ce constă în realizarea unei legături între transportul feroviar, rutier și aerian (2021, trimestrul patru, 34,25 milioane de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS