13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Somnea, administratorul judiciar al Termo: „Mulți craioveni au impresia că altcineva trebuie să plătească în locul lor“

Maria Somnea, administratorul judiciar al Termo: „Mulți craioveni au impresia că altcineva trebuie să plătească în locul lor“

Maria Somnea (foto medalion), administratorul judiciar care se ocupă de insolvența Termo
Maria Somnea (foto medalion), administratorul judiciar care se ocupă de insolvența Termo

Administratorul judiciar Maria Somnea, reprezentantul firmei SIOMAX, care se ocupă de insolvenţa SC Termo Craiova SRL, a acordat pentru GdS un interviu în care vorbeşte despre ce s-a mai întâmplat în cele două luni de când societatea a intrat în insolvență.

Gazeta de Sud: Au trecut două luni de când SC Termo Craiova SRL a intrat în insolvență. Ce s-a întâmplat în acest intreval de timp? S-a conturat tabloul definitiv al creditorilor? Care sunt creanțele acestora?
Maria Somnea: S-a făcut tabelul preliminar al creditorilor, s-au înscris 18 creditori, între aceștia Complexul Energetic Oltenia (CEO) este majoritar, deține 84% din întreaga creanță, Direcția Finanțelor Publice are 12%, Compania de Apă Oltenia (CAO), GDF Suez și alți creditori au creanţe mai mici. Datoria totală se ridică la 362 de milioane de lei. În prezent, există două contestații făcute una de Direcția Finanțelor Publice, care solicita o datorie garantată, iar noi am acceptat doar o datorie bugetară, și Compania de Apă, căreia i-am respins creanța. Ulterior au depus documente și rămâne să se pronunțe judecătorul sindic asupra sumei.

GdS: Cine sunt debitorii?
M.S.: În primul rând, sunt asociațiile de proprietari care au restanţe în valoare de 100 de milioane de lei, dintre care o parte sunt foarte greu de încasat, pentru că mulți craioveni au impresia că altcineva trebuie să plătească în locul lor. Unii dintre ei trăiesc cu impresia că mai vine o campanie electorală și cineva o să le șteargă datoriile. Dacă au acumulat un an restanțe este greu să le plătească acum. Eu zic că pot să încerce să le achite eșalonat. Dacă nu vor înțelege aceste lucruri, vor rămâne fără căldură din toamnă. Unii nu au la acest moment apă caldă. Eu nu-i voi scuti. În cazul persoanelor care sunt considerate cazuri sociale ar putea exista înțelegere, dar până acum nu mi s-a pus pe tapet vreun caz social real.

GdS: Deci nimeni și nimic nu-i va scuti de plata datoriilor pe craiovenii rău-platnici?
M.S.: Acum le este imposibil să le plătească, dacă le-au acumulat în ani de zile. Curios este că sunt rău-platnici și printre cei care au o situație financiară bună. Cei care au restanțe pot să plătească mai uşor acum, pentru că vara cheltuielile curente sunt mult mai mici.

GdS: S-au luat deja două măsuri, s-a sistat apa caldă și s-au trimis notificări către proprietari, niște notificări în alb pe care se regăsește ștampila și semnătura firmei pe care o reprezentați – SIOMAX. Proprietarii nu au reacționat prea bine, spunând că nu au nici un contract cu SC Termo. De fapt, furnizorul a dat niște adrese în alb asociațiilor. Aici s-a făcut o greșeală, s-a trecut pe adresă întreaga restanță pe care o are proprietarul și la Compania de apă și la ceilalți furnizori și s-au iscat tot felul de discuții. Cum vedeți acest lucru ?
M.S: Nu s-a făcut nici o greșeală. Aceste discuții sunt inutile și mie mi-ar fi rușine în locul lor pentru că ei sunt datornici la întreținere, pentru că ei au produs acest disconfort și vecinilor, și SC Termo, și CEO, și CAO. Ei trebuie să se rușineze pentru că au aceste datorii. Noi am dat acele adrese asociațiilor ca să pună sumele. Ei au de plată către asociație și asociația către noi și noi îi vom executa ca terți popriți, chiar dacă spun că nu au un contract cu Termo. Este o regulă des aplicabilă și legea nu ne oprește. Asociațiile ne cesionează datoriile și noi îi putem executa. După ce am trimis aceste adrese şi către mine au curs adrese, e-mail-uri, amenințări cu case de avocatură. Eu nu am nimic cu ei, dar au obligația să achite ce au consumat.

GdS: A fost și un lanț vicios, pentru că au fost lăsați să acumuleze datorii…
M.S: Într-adevăr au fost lăsați, pentru că pe la SC Termo Craiova SRL s-au perindat mai multe conduceri, au fost și campanii electorale. A venit un director, altul și a lăsat așa ca să dea bine. A fost o delăsare, că este mai ușor să stai și să iei salariul și să nu faci nimic. Dar acum nu mai merge. Am fost la toți executorii judecătorești și am vorbit să execute la maximum. Se execută la acest moment dosarele care s-au câștigat în instanță. Și în ceea ce îi privește pe executori au fost voci care au spus că și-au luat niște comisioane, dar nu au făcut mare lucru.

GdS: Că tot a venit vorba de executori judecătoreşti, recent a fost o discuție, chiar în ultima ședință de consiliu local, despre acel executor angajat de CEO ca să recupereze restanțele de la SC Termo și care și-ar fi încasat în avans atât cheltuielile de executare, cât și onorariul pentru întreaga sumă pe care ar fi trebuit să o recupereze și era o sumă destul de mare, peste 200 de milioane de lei…
M.S.: Am văzut și eu raportul de audit, părerea mea că auditorul este în eroare. Există Legea executorilor judecătorești în care se precizează că onorariul se stabilește la nivelul restanței de recuperat, indiferent dacă executorul o recuperează sau nu. Ei își iau onorariul, percep și un avans de onorariu fără să miște un pai. Asta este legea, încasează la nivelul debitului. Termo nu se putea opune în nici un fel, debitorul nu-și alege executorul. Nu a plătit de bunăvoie aceste sume, nici nu le-a virat în contul executorului, au fost sume executate silit din conturile lui Termo și distribuirea a făcut-o executorul conform legii.

GdS: Nu se pune problema de a recupera ceva din suma încasată de executor?
M.S.: Dacă la lichidator se dă onorariul de succes din sumele recuperate, la executor se dă onorariul procentual din debitul pe care urmează să-l recupereze. Răspunsul este nu.

GdS: De acum înainte, dumneavoastră trebuie să recuperați aceste sume și multe altele?
M.S.: Avem o sumedenie de dosare pe rol, din acest motiv am mers la executori să facem presiuni pentru recuperarea celor deja judecate și avem în pregătire foarte multe dosare pentru restanțierii care nu au fost dați în judecată. Foarte multe asociații de proprietari, societăți restante.

GdS: S-a pornit de la o sumă anume?
M.S.: Îi dăm în judecată după vechimea debitului. Suntem la nivelul anului 2014, facem dosare în instanță pentru restanțele din acest an.

GdS: S-a stabilit până la acest moment un plan de reorganizare?
M.S.: Se lucrează la un plan de reorganizare, dar nu poate fi finalizat până nu avem tabelul definitiv al creditorilor şi acest lucru se va întâmpla după 17 iunie. Noi am făcut analize pe fiecare sector ca să vedem ce cheltuieli sunt necesare, să vedem ce personal e necesar, ca să nu mai plătim în plus angajaţi de care societatea nu are nevoie și ca să nu intrăm în colaps.

GdS: Ne-ați putea menționa câteva elemente din acest plan de reorganizare?
M.S.: Planul de reorganizare prevede foarte puține creșteri de venituri. Nu știu dacă se va face în viitor un cartier nou în Craiova care să funcționeze pe termoficare, majoritatea vin cu soluții de centrale proprii. Analizăm și cheltuielile, vrem să reducem cât mai mult din cele cu personalul, cheltuielile accesorii comerciale, cât și fiscale. Este o reducere considerabilă, pentru că nu mai plătim penalitățile la CEO, la CAO, GDF Suez, toți calculau penalități, dar acum acestea dispar. Se face în acest fel o economie foarte mare. Vom reduce și din creanțele creditorilor, pentru că nu le putem acoperi pe toate. O să acoperim în acest fel și diferența de la executorul judecătoresc angajat de CEO.

GdS: S-a modificat și contractul colectiv de muncă. Ce au pierdut și ce au câștigat angajații Termo, pentru că am înțeles că cei din conducere au ținut cu dinții de bonusuri, iar angajații au fost nemulțumiți că și-au pierdut din salariile compensatorii în caz că ar urma să plece din societate?
M.S.: Cea mai mare pierdere este la salariile compensatorii, dar cred că băteam recordul cu 36 de salarii compensatorii, era de natura unei glume proaste. În afară că eram în insolvență, nu știu ce firmă mai are așa ceva. Au rămas cu maximum 15 salarii compensatorii și se calculează doar pentru cei care au lucrat în regimul de termoficare, nu și pentru cei care au lucrat în alte societăți comerciale și au venit de câteva luni sau un an la Termo. S-au mai pierdut tot felul de prime de murături, de vacanțe care erau legate de situația economică a societății și care nu se vor mai da. Pe de altă parte, s-a câștigat ceva, pentru că s-a mărit salariul la care se aplică procentul. În rest, nu cred că s-a ținut cu dinții de privilegii, eu cred că cel care conduce trebuie să aibă un spor de conducere, ca în toată lumea. Alte privilegii nu mai sunt.

GdS: Spuneați că ați vorbit cu reprezentanții sindicatelor… Am înțeles de la unii dintre ei că nu ați fi vorbit cu liderii de sindicat și că ați fi discutat cu simpli sindicaliști, cu persoane pe care vi le-ar fi indicat chiar secretara societății…
M.S.: Eu i-am ascultat pe toți. Ei știu adresa mea de e-mail, telefonul meu. Mulți mi-au trimis epistole, le-am citit pe toate. Poate că nu au fost mulțumiți de soluții, dar asta a fost opinia mea. Eu am avut întâlniri cu reprezentanţii angajaţilor, cu comitetul sindical de la sindicatul majoritar. Eu discut cu orice persoană din Termo, pentru că oricine poate să dea o soluție, să infirme sau să confirme o situație. Despre contractul colectiv de muncă, despre problemele de sindicat am discutat cu liderii de la sindicatul majoritar, în speță, dar am discutat și cu cei din sindicatul minoritar. Legea prevede clar că deciziile și contractul colectiv se negociază cu sindicatul majoritar.

GdS: Ce ați discutat azi cu sindicaliștii și cu ce doleanțe au venit ei la dumneavoastră?
M.S.: Ei sunt îngrijorați de disponibilizărilor care vor urma și vor să știe mai multe. În momentul în care se va definitiva organigrama, vor fi primii care vor afla și își vor putea spune părerea. Apoi o să o facem publică, dacă nu mai suportă modificări sau cu modificările de rigoare.

GdS: Ne puteți da amănunte legate de această organigramă?
M.S.: Nu, pentru că este în lucru. Eu am lucrat cu personalul meu separat, după ce am discutat cu fiecare compartiment și am analizat, iar conducerea a făcut o altă variantă. Le-am spus și sindicaliștilor să se gândească la o listă pentru că o să ne întâlnim și o să negociem această organigramă, ca să ajungem la o formă finală.

GdS: Ați pus aceste variante față în față, sunt diferite sau…?
M.S.: Din prima impresie, lista cu disponibilizări făcută de mine este apropiată de cea întocmită de conducerea societăţii. Eu am întocmit această listă pe baza impresiei pe care mi-am făcut-o în vizitele efectuate prin birouri, atunci când se așteptau mai puțin. Am vrut să văd cum lucrează fiecare, ce volum de muncă are. Deocamdată, am făcut listele pentru disponibilizări pe compartimente.

GdS: Va fi vizat personalul TESA, muncitorii din punctele termice ?
M.S.: Este bine de știut că punctele termice au un personal fix, de care nu ne putem lipsi, dar şi aici este un surplus. Desigur că va fi disponibilizat și personal TESA. În primul rând, pleacă acasă cei care vor să plece de bunăvoie şi se înscriu pe liste. Sunt persoane care și-au exprimat această intenție.

GdS: Spuneați că ați primit tot felul de epistole. Vi s-a atras atenția asupra faptului că, în anii anteriori, au fost persoane care din simpli muncitori, pentru că a fost în simpatiile celor din conducere, au primit categorii în salturi și au ocupat posturi importante în societate?
M.S.: Sunt tot felul de discuții de genul acesta între ei, reclamații, dar mie nu mi-a spus nimeni astfel de lucruri. Îmi este foarte greu, la 700 de persoane, să văd cum au fost avansați. Nu este neapărat aceasta o cauză care a dus la insolvența societăţii.

GdS: Verificând contabilitatea societății, v-au atras atenția cheltuieli nejustificate?
M.S.: Nu am găsit cheltuieli nejustificate. Sunt toate înregistrate cu documente justificative. Este ordine și disciplină în contabilitatea firmei și orice situație am solicitat la un moment dat, am obținut. De obicei, la firmele intrate în insolvență există probleme serioase la acest capitol. Aici nu a fost cazul.

GdS: Termo a mai achitat ceva din datoriile către CEO?
M.S.: Din datoriile anterioare deschiderii procedurii insolvenței nu s-a achitat nimic și nici nu se va achita până nu se face un plan de reorganizare. S-au plătit doar datoriile curente, facturile emise după data deschiderii procedurii.

GdS: Asociațiile de proprietari la ce se pot aștepta după măsura sistării furnizării apei calde și acele notificări?
M.S.: În cazul celor pentru care avem hotărâri judecătorești se vor face executări silite. Au fost depuse actele la executori și vom merge până la capăt. În viitor, vor fi chemați în judecată și proprietarii restanțieri, vor fi chemați în garanție, și apoi trecem direct la executarea lor. Din toamnă, cu siguranță, nu vor primi căldură. Cei care depun eforturi să diminueze din restanță vor scăpa de executarea silită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS