9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVisul american a devenit visul englezesc

Visul american a devenit visul englezesc

Cinci dintre absolvenţii CN „Carol I“ din Craiova alături de dirigintele lor, prof. Nicolae Dragomir
Cinci dintre absolvenţii CN „Carol I“ din Craiova alături de dirigintele lor, prof. Nicolae Dragomir

Deși bacalaureatul bate la ușă unii elevi craioveni deja au aplicat la universități de prestigiu din Europa și au fost și acceptați. Biletul lor către exterior este asigurat, dar nota de la bacalaureat este confirmarea acestuia.

Elevii clasei a XII-a C ai Colegiului Național „Carol I“ din Craiova au planuri mari pentru viitorul lor, iar opt dintre ei au aplicat la facultăți din Marea Britanie. Am stat de vorbă cu cinci dintre aceștia. Vor să se specializeze în matematică și informatică, domenii pentru care s-au pregătit de-a lungul celor patru ani de liceu.

A ales Oxford

Ioana Vasile a optat pentru Universitatea Oxford, specializarea informatică. Deși responsabilitatea este mare la fel ca și efortul financiar, ea și-a asumat riscurile pentru că știe că viitorul ei va depinde de această decizie. A povestit entuziasmată despre alegerea ei și pașii parcurși pentru a ajunge unde este acum.
„A fost complicat de jonglat cu multe lucruri în același timp: școală, activități extrașcolare și timp liber. Drumul nostru de aici încolo mă aștept să fie ceva mai palpitant și mai greu de atât, dar într-un sens pozitiv, nu ne vom plictisi niciodată și vom face ceea ce ne place. Am ales să mă duc la Universitatea Oxford, în Marea Britanie, unde voi studia informatica. A contat faptul că au resurse foarte bogate, e o universitate prestigioasă, cu experiență foarte mare și mă poate ajuta în drumul pe care mi l-am ales eu pentru carieră. De exemplu, universitatea este împărțită în 31 de colegii rezidențiale, eu voi aparține unui astfel de colegiu, și biblioteca are 120.000 de volume. Avem astfel de resurse acolo unde ne ducem noi. Specializarea mea se numește computer science. Eu am condiția să obţin 9 la bacalaureat, e mai lejer. În perioada următoare am de învățat pentru bac. Pe de altă parte, mai am de citit, am o listă destul de mare de lecturat înainte de începerea facultății, care este obligatorie. Rigorile nu sunt mai mici odată ce suntem admiși, tot trebuie să muncim chiar înainte să începem cursurile“.
Crede că școala românească are multe probleme, cea mai mare fiind materia încărcată și consideră că nu poți să ai 30 de elevi simultan interesați de 18 materii diferite. Deși costurile școlarizării sunt mari, Ioana va face un împrumut la guvernul englez pentru studii, iar costurile de întreținere vor fi achitate din bursa de 4.500 de lire pe care o oferă universitatea.

„Matematica în România are cam un singur viitor: devii profesor“

Colega ei, Georgiana Nicoleta Zăvoi, a ales University College London (UCL), unde va studia matematica și economia. A avut și a doua opțiune care nu avea cerințe la fel de mari ca UCL (9,60 media de bacalaureat și 10 la proba de matematică), și anume media 9 și nota la proba de matematică la fel. A ales această specializare deoarece de mică a fost pasionată de științele exacte, participând și la numeroase concursuri.
„Matematica în România are cam un singur viitor: devii profesor. În Anglia poți să lucrezi în mai multe domenii. Poți să lucrezi într-o bancă, în orice firmă este nevoie de un matematician care să calculeze riscurile economice. Am susținerea părinților pentru costurile de întreținere, însă pentru taxele de la facultate am făcut un împrumut care îmi oferă 9.000 de lire pe an. Este la guvernul englez și este făcut pe numele meu. Începi să plătești abia când ai salariul de 20.000 de lire pe an. Am văzut că pentru specializarea aceasta încep de la 30.000 de lire pe an salariile. În clasele mici am făcut foarte multă matematică și doamna învățătoare era pasionată de materia pe care o preda. Am continuat în gimnaziu, cum era normal, și până la liceu. În clasa a XII-a am fost și la olimpiadă. Ce nu îmi place la școala românească este exact ceea ce a spus și colega mea, faptul că sunt foarte multe materii. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie organizate după preferințe, să fie măcar grupe într-o clasă care să facă intensiv o anumită disciplină pe care și-o doresc, să nu se mai facă atâtea meditații. Sunt copii buni și în alte licee, nu doar în «Carol», care din cauza situației financiare nu își permit să facă meditații și pierd anumite lucruri. Toată lumea mă susține și îmi spune că am luat o decizie bună. Aș vrea foarte mult, după bac, să mă relaxez, să fac sport, să ies pe afară pentru că în timpul școlii nu am prea avut cum să fac lucrurile astea. Mi-ar plăcea să fac parte dintr-o echipă de cercetare pentru că acolo sunt și fizicieni, și chimiști, și biologi, și matematicieni. Este foarte complex și incitant“.

„Este un pas pe care trebuie să îl fac pentru mine“

Marta Ștefania Ungureanu a aplicat pe specializarea matematică și informatică la Imperial College London. Ea s-a axat pe matematică și informatică, iar de-a lungul liceului a participat la numeroase olimpiade de matematică.
„Nu pot să mă decid dacă să lucrez în cercetare sau într-o firmă. Presupun că în timpul facultății voi avea parte de experiență și o să îmi dau seama exact spre care domeniu să merg. Imperial este în Londra, deci costurile sunt mult mai mari față de alte orașe din Anglia, cazarea este exorbitantă și pentru studii am făcut deja împrumutul de la guvern, 9.000 de lire. În rest mă vor ajuta părinții. Când am fost la interviu m-am dus singură în Londra și chiar mi-a plăcut să mă descurc și să mă orientez. O să fie destul de greu, o să îmi fie dor de părinți și de frățiorul meu, însă este un pas pe care trebuie să îl fac pentru mine. De când eram mică îmi doream să plec în străinătate la facultate. Am ales Imperial abia vara trecută, când îmi căutam cursuri, nu eram sigură pe ceea ce voiam. Informatica este o știință a viitorului și poate să influențeze lumea, ajută la progres și m-a fascinat această idee de a ajuta oamenii cât de puțin pentru că informatica le-a făcut viața mai ușoară tuturor până în momentul de față. În februarie am fost la interviu și a constat în prezentarea cursurilor, după care am intrat la un interviu efectiv cu un profesor de acolo și am făcut o aplicație pentru Android“, a spus Marta Ștefania Ungureanu. În scopul pregătirii pentru facultate, Marta a urmat on-line și un curs de informatică al Universității Harvard. Este convinsă că va păstra legătura cu foștii colegi, de care îi pare rău că se desparte. Îi va fi dor de diriginte, despre care spune că este o persoană dăruită și captivantă, dar și de ceilalți profesori.

„Mă voi întoarce în România, dar nu în viitorul apropiat“

Primul băiat care a acceptat provocarea de a vorbi despre alegerea lui a fost Silviu Gabriel Costache, care a ales să urmeze cursurile de business management ale University of Manchester.
„Am luat hotărârea cam acum un an. Anglia a fost recunoscută întotdeauna pentru economia ei și implicit pentru universitățile sale care au dus la crearea unor personalități care să o dezvolte. Cred că o să am foarte multe oportunități de angajare, mai ales pentru că am aplicat pentru un program cu un an de practică în industrie. Este foarte greu, însă având în vedere că o să fac un împrumut pe numele meu îmi va determina evoluția personală, mă va face mai responsabil, este un satelit al faptului că plec în Anglia. Întotdeauna am avut ideea că mă voi întoarce la un moment dat în România, dar nu în viitorul apropiat. Voi rămâne acolo, voi încerca să mă stabilizez financiar, însă voi încerca să fac ceea ce îmi place. Am câteva domenii în care aș vrea să lucrez, în primul rând cel auto, mai ales că în Marea Britanie sunt foarte multe companii mari de mașini. Nota de la bacalaureat este decisivă, dar este ușor de atins. Acceptarea mea la universitate a depins mai mult de CV, de personal statement și de scrisorile de recomandare de la profesori.Domnul diriginte m-a ajutat foarte mult. Este foarte deschis în a-și ajuta elevii să evolueze“. Gabriel a adăugat că va face tot ceea ce ține de el pentru a-și crea un viitor cât mai bun.

„Dacă m-aș întoarce în România, m-aș întoarce atunci când factorul financiar nu ar mai fi un impediment“

Cristian Bălu a ales University of Exeter, care se află într-un oraș mai mic, dar nu regretă această decizie, deși a fost luată tardiv, și anume în clasa a XI-a. Va urma cursuri de informatică și își dorește să o combine cu cât mai multe domenii.
„Sunt eforturi foarte mari, dar până la urmă sper să merite totul. O să beneficiez și eu de o bursă pentru trai de 2.000 de lire pe an plus împrumul pentru taxa de studii, care o să fie tot de 9.000 de lire pe an. Un om nu poate să se dezvolte într-o stare de confort. Dacă toți am alege calea cea mai ușoară, probabil am rămâne în același loc și nu ne-am mai dezvolta niciodată. Eu sunt primul din familia mea care urmează acest drum al informaticii, dar ai mei m-au susținut și m-au lăsat să merg pe ce drum vreau eu. Domnul Cezar Preoteasa, deși nu îmi era profesor la clasă, m-a susținut și am participat împreună cu el la nenumărate concursuri în țară. Persoanele pe care le-am întâlnit acolo m-au determinat să rămân în acest domeniu. Regret că mă despart de persoane ca domnul Preoteasa și domnul Dragomir, care sunt oameni pe care nu îi poți uita și care îți influențează viața“, spus Cristian. Tânărul este convins că nimic nu l-ar face să se răzgândească și să rămână în Craiova, deși a primit o ofertă de internship la o firmă internațională de informatică.
„Dacă m-aș întoarce în România, m-aș întoarce atunci când factorul financiar nu ar mai fi un impediment pentru mine și când aș simți că pot să fac o schimbare“, a adăugat Cristian Bălu.
Și dirigintele, Nicolae Dragomir, pe care elevii săi îl laudă și căruia îi sunt recunoscători, a spus câteva vorbe despre cei care vor părăsi anul acesta Colegiul „Carol I“: „Sunt ca și copiii mei, am mai spus-o o dată și o repet. Sunt o generație extraordinară, cum, de fapt, sunt toate generațiile care termină pe băncile școlii din România“.
Mihaela Dăogaru, studentă anul I la Facultatea de Litere,
Specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS