9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinistrul Vâlcov, încă un dosar penal

Ministrul Vâlcov, încă un dosar penal

Darius Vâlcov este acuzat de comiterea a trei infracțiuni: trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția
Darius Vâlcov este acuzat de comiterea a trei infracțiuni: trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția

Procurorii anticorupție au anunțat ieri că au început urmărirea penală într-un alt dosar față de fostul senator Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor publice.
Reamintim că, pe 20 mai, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru Darius Vâlcov într-un dosar în care este acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani, respectiv de spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Pe scurt, Darius Vâlcov a fost acuzat că, în cursul anului 2009, pe când era primar al municipiului Slatina, a fost contactat de Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, judecat în prezent într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii susțin că Berna i-a propus lui Vâlcov o „afacere“ avantajoasă: Vâlcov urma să-l ajute să câștige mai multe licitații, iar în schimb primea 20% din valoarea sumelor încasate de Tehnologica Radion. Ulterior, cu ocazia derulării procedurilor de licitație pentru atribuirea celor trei contracte, „membrii comisiei au procedat, la îndemnul inculpatului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri“, susțin procurorii DNA. În acest fel, Tehnologica Radion a câștigat cele trei licitații și a semnat cu Compania de Apă Olt contracte în valoare totală de 78.201.552 de lei.
Cât despre șpaga negociată, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi primit suma totală de 1.200.000 de lei (în trei tranșe a câte 400.000 de lei fiecare), iar în perioada aprilie-decembrie 2011 a primit de la omul de afaceri, prin intermediul viceprimarului Minel Prina, suma totală de 2.500.000 de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei. De asemenea, în 2012 și 2013, același Darius Vâlcov ar fi primit de la denunțător, prin intermediul unor societăți comerciale, suma totală de 3.080.000 de lei. Banii au fost cheltuiți pe tablouri și obiecte de artă, dar și pentru amenajarea unui hotel din Slatina.

Al doilea dosar, șpaga de 1.700.000 de lei

Ieri, procurorii anticorupție au anunțat că au indicii privind comiterea unei alte infracțiuni de trafic de influență de către Darius Vâlcov. De data aceasta, Vâlcov este acuzat că, în primăvara anului trecut, i-a pretins unui om de afaceri (denunțător), printr-un intermediar, 10% din valoarea unui contract (1.700.000 de lei) pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localități din județul Olt. „Suspectul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de 1.700.000 de lei, în două tranșe (în luna septembrie 2014 și în luna februarie 2015)“, au reținut anchetatorii. Procurorii DNA au mai explicat că în acest al doilea dosar penal se fac cercetări şi faţă de alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS