10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZilele Craiovei 2015 - Atmosferă de poveste la Centrul Multifuncțional

Zilele Craiovei 2015 – Atmosferă de poveste la Centrul Multifuncțional

Centrul Multifuncțional se va transforma ca și anul trecut într-un tărâm al copilăriei (Foto: Arhiva GdS)
Centrul Multifuncțional se va transforma ca și anul trecut într-un tărâm al copilăriei
(Foto: Arhiva GdS)

A XIX-a ediție a Zilelor Municipiului Craiova debutează la Centrul Multifuncțional cu o invitație în lumea copilăriei. Este ziua în care cei mici, dar și cei mari vor descoperi magia celor mai frumoși ani.

Startul manifestărilor prilejuite cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova se va da luni, 1 Iunie. Și pentru că este Ziua Internațională a Copilului, evenimentele programate să aibă loc îi vor fi dedicate. Încă de la ora 10.00, în zona Casa Bibescu – Foișor Fanfară din Parcul „Nicolae Romanescu“ vor fi organizate jocuri și concursuri pentru ei.
De la aceeași oră până la ceasul serii, Centrul Multifuncțional se va transforma într-un tărâm de basm. Micuții craioveni sunt așteptați să treacă pragul atelierelor de hand made, de pictură, face-painting. „Copilăria este un basm fără sfârșit“, așa că prichindeii vor putea răsfoi în cadrul unei cuprinzătoare expoziții de carte volume din toate domeniile cunoașterii, deosebite ca formă grafică și conținut. După ce tolba cu povești va fi răscolită și toate volumele răsfoite, copiii își pot demonstra abilitățile practice în cadrul atelierelor de hand made, pictură, grafică, sculptură, artă decorativă. Concursurile, activitățile interactive nu vor lipsi de pe tărâmul copilăriei, în cadrul manifestării intitulate sugestiv, „Să fim copii pentru o zi“. Și acordurile de muzică folk, country și pop-rock vor răsuna în Centrul Multifuncțional. „Vinovată“ se va face Theea Sarah. Împătimiții curselor de mașini se pot întrece în cadrul concursului județean de karting, Cupa 1 Iunie, în parcarea Centrului Multifuncțional.

Spre Orașul de Smarald

Cei mai iscusiți mânuitori ai cretei colorate se pot întrece în realizarea celor mai reușite desene, lăsându-se inspirați de fascinanta lume a basmelor. Esplanada Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri“ le va sta la dispoziție, iar personajele din povești vor putea fi admirate de trecători. „Avem cretă multă și foarte colorată și o esplanadă, toate puse la dispoziția copiilor“, a precizat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri“. Și dacă numărul celor inspirați va fi foarte mare, micuții artiști trebuie să știe că esplanada le va sta la dispoziție și în zilele următoare.
La numai un pas distanță, dincolo de ușile de intrare în Teatrul „Colibri“, Dorothy, Toto, Sperieciori, Omul de Tinichea, Leul şi multe alte personaje de poveste îi invită, de la ora 18.00, într-o aventură fantastică: „Spre Smarald ne îndreptăm/Pe Oz o să-l întrebăm:/Care e drumul spre casă,/Cum putem să ne întoarcem?/Poate face el o vrajă?“. Va fi o aventură pe care cei mici sunt poftiţi de regizorul Cristian Mitescu s-o viseze în culori şi s-o trăiască în ritm de muzical, prin dialog, joc, dans şi cântec alături de actorii Mugur Prisăcaru, Alis Ianoş, Cosmin Dolea, Emanuel Popescu, Daniel Mirea, Ionica Dobrescu, Rodica Prisăcaru, Adriana Ioncu, Alla Cebotari.
„Spectacolul «Vrăjitorul din Oz» este un muzical în adevăratul sens al cuvântului, creat pentru copii. Este un spectacol feeric, extraordinar, care urmează linia clasică a poveștii, căci nu să ne jucăm cu sistemele de referință ale copiilor. E drept că vor fi și elemente noi. Va fi o oră de distracție, muzică, dans, ritm, antren, umor“, a precizat Cristian Mitescu, regizorul spectacolului prezentat în premieră pe scena Teatrului „Colibri“.
Spre Orașul de smarald, creat de scenograful Eugenia Tărăşescu – Jianu, vor călători deopotrivă cei mari și mici, căci spectacolul este o propunere pentru toate vârstele. „Este un muzical cu accente de cabaret. De fapt, muzica este la granița dintre cabaret și jazz. Este un tur de forță pentru toată echipa. Pariul pe care noi l-am făcut cu acest spectacol a fost acela de a demonstra că artiștii păpușari sunt complecși. Ei dansează, cântă, sunt actori și păpușari în același timp“, a precizat managerul Teatrului „Colibri“ .

„Vrăjitorul din Oz“, în premieră de 1 Iunie la Teatrul „Colibri“ (Foto: Teatrul Colibri)
„Vrăjitorul din Oz“, în premieră de 1 Iunie la Teatrul „Colibri“ (Foto: Teatrul Colibri)

„Vrăjitorul din Oz“, adaptare după L. Frank Baum, scenariu şi regia purtând semnătura lui Cristian Mitescu, scenografia Eugenia Tărăşescu – Jianu, muzica Alexandru Berehoi, coregrafia Ionuţ Sergiu Anghel, se va juca în cadrul Zilelor Craiovei și, sâmbătă, 6 iunie, de la ora 18.00.
Ziua de 1 Iunie se va încheia pe acorduri muzicale. De la ora 19.00, la Poșta Craiovița Nouă sunteți invitați să „Petreceți românește“ alături de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“, pentru ca de la aceeași oră în Sala „Filip Lazăr“ a Filarmonicii „Oltenia“ micii melomani să vizioneze selecțiuni din concertele „Petrică și lupul“ de Serghei Prokoviev și „Ghidul de orchestră pentru tineret“ de Benjamin Britten.

Sărbătoarea continuă

Seria manifestărilor prilejuite de Zilele Municipiului Craiova va continua marți, 2 iunie, cu premierea participanților la concursul de creație în limba engleză „O poveste pentru tine“ (Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristian Aman“), cu demonstrații de karturi (Centrul Multifuncțional), expoziție cu vânzare, spectacolul „Cocoșelul neascultător“, ateliere de pictură, grafică (toate la Centrul Multifuncțional). Porțile Muzeului de Artă se vor deschide pentru ca iubitorii de pictură să admire expoziția temporară Ipolit Strâmbu, tot astfel cum esplanada Teatrului „Colibri“ le va sta la dispoziție celor mici care vor desena pe asfalt personajele preferate. Teatrul Național „Marin Sorescu“ vă invită la spectacolul „Familia Toth“, în vreme ce tinerii muzicieni de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ vor urca pe podiumul de concerte al Filarmonicii „Oltenia“.
Și iubitorii muzicii populare se vor putea întâlni cu membrii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ în cartierul Rovine, zona Poștei, pentru a petrece românește.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS