17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPreţul energiei scade, dar factura consumatorului final creşte

Preţul energiei scade, dar factura consumatorului final creşte

Se produce curent ieftin, dar în facturi e tot mai scump
Se produce curent ieftin, dar în facturi e tot mai scump

Complexul Energetic Oltenia (CEO) solicită realizarea de reguli unice de acces pe piaţă pentru toţi producătorii de energie electrică din România. Potrivit CEO, lipsa unui cadru legislativ care să realizeze condiţii egale de acces pe piaţa internă de energie îi afectează chiar şi pe producătorii de energie electrică din surse regenerabile. Dezechilibrele din sistem şi lipsa de predictibilitate sunt cauzate, conform unui comunicat al CEO, tocmai de politica de favorizare a producătorilor de energie regenerabilă, precum şi de modul de acordare a certificatelor verzi care au generat majorarea facturii pentru consumatorul final, chiar în condiţiile în care preţul energiei la producător este în scădere. De asemenea, şi consumul naţional se află tot în scădere, ca urmare a lipsei unor mari consumatori industriali care să genereze stabilitate în ceea ce priveşte consumul.

Politică dezastruoasă a certificatelor verzi

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia consideră că majorarea facturilor pentru consumatorii finali este cauzată în principal de creşterea cotei de certificate verzi. „Suntem în consens cu producătorii de energii regenerabile asupra faptului că, deşi preţul energiei electrice a scăzut foarte mult, factura pentru consumatorul final a crescut – aspect deseori menţionat de CE Oltenia. Majorarea facturii este determinată tocmai de creşterea cotei de certificate verzi, de la sub 1%, când preţul energiei electrice era peste 220 lei/MWh, la 27% în 2015, când preţul energiei electrice este sub 160 lei/MWh pe PCCB şi sub 130 lei/MWh pe PZU, precum şi de costurile dezechilibrelor cauzate de producătorii de energie regenerabilă. În acelaşi timp, suntem surprinşi că tocmai producătorii de energii regenerabile, permanent favorizaţi, solicită elaborarea unor mecanisme echitabile şi predictibile de piaţă pentru toţi participanţii. Schimbările dese de legislaţie şi impredictibilitatea legilor invocate de PATRES au fost în cea mai mare măsură favorabile investitorilor în energie regenerabilă. Reamintim că, la momentul elaborării planurilor de afaceri şi a studiilor de fezabilitate, legislaţia română acordă un număr de cerificate cu mult mai mic pentru energia eoliană şi fotovoltaică. Având în vedere actualele condiţii din piaţa de energie, dezavantajoase pentru producătorii clasici, CE Oltenia susţine, încă o dată, necesitatea elaborării unor mecanisme de piaţă echitabile pentru toţi participanţii. În acest sens, ne bazăm pe afirmaţiile ministrului energiei care menţiona că dezvoltarea regenerabilelor trebuie asigurată „într-un mod sustenabil, economic şi nu doar bazându-se pe subvenţii…. Având în vedere toate preocupările şi provocările, ameninţările care sunt la adresa securităţii energetice a României şi Europei, trebuie să avem grijă şi să putem păstra toate capacităţile şi rezervele în funcţiune“, se arată în comunicatul Complexului Energetic Oltenia. PATRES reprezintă Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.

Patronatele cer înfiinţarea mixului energetic

Pentru a avea stabilitate în sistemul energetic, patronatele din construcţii au solicitat, la ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social Gorj, înfiinţarea mixului energetic. Este vorba de o companie care să reunească energia hidro şi cea produsă pe bază de cărbune. „În urma studiilor efectuate în acest sens de Patronatul Român, pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor propuse, se impune înfiinţarea unei companii integrate, mix energetic, care să aibă o cotă de piaţă suficientă pentru a asigura masa critică necesară şi care, prin dimensiunile ei, să poată activa cu succes într-o piaţă regională competitivă. Alegerea unui mix de energie echilibrat poate să confere sectorului energetic competitivitate şi securitate în aprovizionare cu accent pe utilizarea resurselor interne, respectiv a cărbunelui, a potenţialului hidroenergetic economic amenajabil, a energiei nucleare şi a surselor energetice regenerabile. În opinia noastră, la nivelul regiunii Oltenia, se impune realizarea unui mix energetic prin fuziunea Complexului Energetic Oltenia cu sistemul energetic hidro, activităţii de mentenanţă şi activităţii de distribuţie a energiei produse. Noul operator economic, a cărui înfiinţare este propusă, va desfăşura activităţi de cercetare geologică pentru descoperirea rezervelor de lignit, extracţie lignit, producţie energie electrică pe bază de lignit şi hidro, mentenanţă, furnizare şi distribuţie, astfel încât să opereze integrat şi să devină un actor principal în plan regional prin valorificarea cu maximă eficienţă a potenţialului de care dispune regiunea Oltenia în domeniu“, potrivit Elenei Cojocaru, preşedinta Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii „ARACO“ – filiala Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS