3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRodica Gigea, o floare a cântecului popular oltenesc

Rodica Gigea, o floare a cântecului popular oltenesc

Foto: Arhiva personală
Foto: Arhiva personală

Rodica Gigea este una dintre tinerele interprete de muzică populară din Craiova, al cărei nume va dăinui peste ani. Artista este îndrăgostită iremediabil de folclor şi de portul popular românesc. Chiar dacă este la început de carieră, Rodica știe multe lucruri despre folclor. Născută într-o familie unde respectul și iubirea pentru muzică au ocupat un loc fruntaș, artista spune că era de așteptat să îndrăgească muzica populară. Nici nu se putea altfel, fiind înconjurată de oameni care au iubit, au cântat și s-au bucurat enorm de acest dar minunat.
„În casă la mine s-a cântat de când mă știu. Tatăl și bunicul meu au fost instrumentiști. Am crescut cu muzica“, a spus Rodica.
Chiar dacă acordurile muzicale nu au lipsit din casa ei, tânăra a prins drag de cântecul popular la vârsta de 17 ani. „Inițial, am refuzat să fac muzică, dar se pare că acesta a fost destinul meu. Dacă părinții mei mă obligau să fac muzică populară, probabil aș fi ales de copil acest drum, dar niciodată nu e prea târziu. Cred că muzica era în sufletul meu de copil, dar nu voiam să accept“, a adăugat interpreta. Așa cum în viață nimic din ceea ce trăim nu este întâmplător, drumul Rodicăi către scenă a început să prindă contur odată cu trecerea timpului. Pentru că la ea în casă liniște era doar noaptea, în restul timpului tatăl și bunicul ei se întreceau în ale muzicii, Rodica li s-a alăturat. În sânul familiei a realizat ca fără muncă, talent și dorința de a reuși nu poți face nimic. „Atunci când faci ceea ce-ți place, poți să transmiți mult mai ușor emoția, iar omul te simte“, a spus tânăra interpretă.
Acum artista își amintește cu drag de prima melodie de muzică populară pe care a interpretat-o. „Tudorițo, nene“ este piesa pe care Rodica le-o cânta prietenilor ei în copilărie atunci când mergeau la joacă. „Cântam de mama focului și deranjam toți vecinii“, dar acum Rodica îi încântă cu vocea și melodiile sale. Atunci când interpreta a ales drumul cântecului popular a adus bucurie în casă. Părinții Rodicăi au fost încântați de alegerea ei, iar prietenii au fost surprinși, cu toții fiindu-i alături. Visul interpretei a prins aripi odată cu trecerea timpului.

Repertoriul – cheia succesului

Cântecul oltenesc este pentru Rodica Gigea cel mai frumos mod de a-și exprima sentimentele. Oltenia este locul unde a învățat să doinească și să poarte cu mândrie costumul popular. „Cântecul oltenesc este cel mai frumos, este cântecul în care mă regăsesc. Atunci când aud melodii din zona noastră, le asociez cu acasă și mă duc cu gândul la locul unde m-am născut“, a spus solista de muzică populară. În cântecele sale, Rodica pune câte puțin din fiecare ingredient necesar ce poate aduce bucuria în sufletul publicului: sensibilitate, originalitate și voie bună. „Majoritatea melodiilor mele sunt de joc pentru că îmi place să le transmit oamenilor veselie, optimism și pozitivism. Nu vreau ca publicul să uite de faptul că folclorul ne definește, el reprezintă locul de unde ne tragem rădăcina ca popor“.
Pentru a păși cu încredere în lumea muzicii populare, Rodica Gigea a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Craiova. Aici a învățat să-și stăpânească emoțiile și să zâmbească mereu. „Au fost trei ani frumoși care au trecut foarte repede. Îmi amintesc faptul că la audițiile din acea perioadă aveam foarte mari emoții. Acolo m-am obișnuit cu publicul și am învățat să-mi stăpânesc emoțiile“, a povestit Rodica.

„Oamenii trebuie să simtă că trăiesc odată cu melodia“

Chiar dacă interpreta nu-și scrie singură versurile, reușește să transmită prin cântecele sale emoție și bucurie. Surprinde în melodiile ei momentele cele mai frumoase ale tinereții, căci Rodicăi îi place să cânte despre tot ceea ce o înconjoară, despre natură, dragoste și veselie. „Oamenii trebuie să se regăsească în mesajele pe care eu le transmit. Ei trebuie să simtă că mesajul e parte din sufletul, din viața lor, să simtă că trăiesc odată cu melodia“, a adăugat Rodica. Chiar dacă sufletul artistei a fost de multe ori trist, atunci când a urcat pe scenă, interpreta a încercat să zâmbească și să-și bucure publicul cu melodiile ei. Fiecare obstacol a ajutat-o pe Rodica să devină mai puternică și să prețuiască mai mult cântecul și bucuria de a fi pe scenă. „Eu cred că nu a observat nimeni ce se ascundea de fapt în spatele zâmbetului meu. Atunci când urc pe scenă trebuie să-i înveselesc pe oameni, să le transmite energie pozitivă, pentru că în cântecul popular se ascund foarte multe învățături și lucruri de care uneori ar trebui să ținem seama“, a povestit Rodica Gigea.
Portul popular reprezintă pentru tânăra interpretă cel mai frumos lucru păstrat din generație în generație. Rodica încearcă ca de fiecare dată când urcă pe scenă să poarte costumul popular autentic care se găsește din ce în ce mai greu, acest lucru reprezentând și respectul pe care ea îl poartă folclorului românesc. Atunci când se află pe scenă, interpreta uită de toate supărările. „Scena este locul unde mă simt minunat. De aici îmi iau energia și puterea de a merge mai departe. Atunci când oamenii mă aplaudă si se bucură de melodiile mele, simt că sunt împlinită, aceasta este confirmarea faptului că fac bine ceea ce fac“.
Interpreta spune că împlinirea profesională vine odată cu trecerea timpului. Rodica își dorește ca în acest an să poată aduce publicului iubitor de folclor un album în care să-și exprime prin cântec toate trăirile.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS