24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfaceristul Adi Berceanu, urmărit prin Interpol

Afaceristul Adi Berceanu, urmărit prin Interpol

Omul de afaceri Adrian Marius Berceanu este căutat de autorități prin Interpol, ca și alt condamnat definitiv, Genică Boerică
Omul de afaceri Adrian Marius Berceanu este căutat de autorități prin Interpol, ca și alt condamnat definitiv, Genică Boerică

Condamnat la opt ani de închisoare pentru returnări ilegale de TVA, omul de afaceri Adrian Marius Berceanu a fost dat în urmărire prin Interpol. Tot prin Interpol este căutat alt condamnat definitiv – omul de afaceri craiovean Genică Boerică.

În iunie, anul trecut, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova dădeau o sentință definitivă într-un amplu dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. Este vorba de dosarul în care Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împușcătoiu, Florinela Dobre, Petrișor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca au primit pedepse cu executare.
Samir și Berceanu au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare, iar Crăciun și Popa au fost condamnați la câte trei ani şi șase luni de închisoare. În schimb, Buioca a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, iar Florinela Dobre – la patru ani.
Instanţa a reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Sprînceană, Berceanu, Împuşcătoiu și Florinela Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Ancheta procurorilor a arătat că inculpații au creat mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare și comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita și obține ilegal de la DGFP Dolj TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei.
Samir şi Berceanu sunt cei care au înființat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăți prin care au dedus ilegal TVA și au furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive.
Tot Sprînceană şi Berceanu sunt cei care au administrat în fapt mai multe firme, înfiinţate din dispoziţia lor de alţi inculpaţi din acest dosar, printre care Petrişor Crăciun şi Florinel Buioca.
Mai trebuie spus că Samir şi Berceanu au fost consideraţi de anchetatori liderii grupului, ei fiind cei care aveau puterea de decizie, organizau activitățile celorlalți şi gestionau sumele de bani provenite din săvârșirea infracţiunilor. Florinela Dobre, contabila-șefă, administrator și asociat în cadrul SC KIRA GROUP SRL, a fost considerată atât de procurori, cât şi de judecători „eminența cenușie a grupului în materie de contabilitate, care, la ordinul celor doi lideri, stabilea modalitatea financiar-contabilă de întocmire a documentelor ce urma a fi depuse la DGFP în vederea recoltării sumelor reprezentând TVA“.

Samir face pușcărie, Berceanu este căutat prin Interpol

La data pronunțării sentinței, Samir Sprînceană era deja în penitenciar, unde executa o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru comiterea de infracțiuni cu carduri de credit. Dacă ceilalți inculpați au ajuns în pușcărie, Adrian Marius Berceanu nu a fost încarcerat nici în până în prezent. De curând, Berceanu a fost dat în urmărire internațională prin Interpol, fiind căutat în baza unui mandat de executare a pedepsei de opt ani de închisoare.
Tot prin Interpol este căutat alt om de afaceri craiovean, condamnat până acum în două dosare penale. Este vorba de Genică Boerică, în ianuarie 2014, fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Ca și Adrian Marius Berceanu, Boerică nu a fost prins şi a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol.
Pe 28 aprilie 2014, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare în alt dosar privind returnări ilegale de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS