16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, invitați să facă noapte albă la muzee

Craiovenii, invitați să facă noapte albă la muzee

Muzeele din Cetatea Banilor sărbătoresc, alături de instituţiile culturale din ţară, în noaptea de 16 spre 17 mai, „Noaptea Europeană a Muzeelor“, propunând publicului expoziţii diversificate, proiecţii şi evenimente speciale.

Publicul iubitor de cultură poate petrece noaptea de sâmbătă spre duminică vizitând gratuit muzeele din Craiova, care și-au făcut o tradiție din sărbătorirea evenimentului, „Noaptea Europeană a Muzeelor“. Muzeul Olteniei Craiova, cu cele trei secții ale sale, Casa Băniei (Secția de Etnografie), Secția de Istorie -Arheologie și Secţia de Ştiinţele Naturii, vine să propună iubitorilor artei sub toate formele sale un interesant itinerar expozițional. „Chiar în debutul evenimentului «Noaptea Muzeelor», sâmbătă, 16 mai, la ora 19.00, vom deschide o nouă expoziție temporară la parterul Secției de Istorie -Arheologie, «Mărturii ale civilizației romane din Oltenia». Piesele de patrimoniu care datează din epoca romană sunt deosebite, lucrate cu foarte mult bun gust și rafinament. Am considerat că cel mai potrivit moment pentru a vernisa această expoziție este «Noaptea Muzeelor». După cum bine știți, Muzeul Olteniei desfășoară an de an cercetări arheologice în câteva așezări romane foarte importante din județul Dolj, și mă refer la castrul de la Răcari și așezarea de la Cioroiu Nou. Ne-am gândit să venim în întâmpinarea publicului cu această componentă a bunurilor de patrimoniu, cu civilizația romană“, a precizat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.
Craiovenii care vor trece pragul Secției de Istorie-Arheologie vor putea admira în cadrul expoziției „Mărturii ale civilizației romane din Oltenia“ piese din sticlă, ceramică, piese din bronz, amfore, statuete din bronz sau din marmură, opaițe, inscripții, fragmente de statui reprezentând împărați romani. De asemenea, la etaj, alte exponate vor putea fi admirate în cadrul expozițiilor „Muzeul Olteniei – 100 de ani de istorie“, „Oltenia Boierilor Craiovești“, „Comori pierdute, comori regăsite“, „Reprezentări antropomorfe și zoomorfe în preistorie și antichitate“, „Salonul internațional de artă fotografică a României“.
Altă incursiune interesantă în timp este propunerea pe care Muzeul Olteniei o face publicului prin intermediul celor două expoziții, „Istoria, la feminin“ și „Manuscrise din Colecția Muzeului Olteniei“. Dacă prima este o trecere în revistă a evoluţiei modei feminine, cu deosebire a celei din secolul al XVIII-lea şi până în secolul XX, când au avut loc transformări spectaculoase în ceea ce priveşte modul de concepere şi prezentare a toaletelor feminine, cea de-a doua adună manuscrise din secolele XVII–XIX din Ţara Românească. Cele mai multe dintre ele sunt donate de omul politic Mihail N. Săulescu (1861-1929), la fel cum se regăsesc și manuscrise din vechiul fond al muzeului craiovean, constituit în perioada interbelică.
După o incursiune interesantă în istorie puteți păși în spațiul rezervat etnografiei la Casa Băniei. Veți putea călători în lumea satului oltenesc de odinioară prin intermediul expozițiilor permanente „Facerea pâinii“, „Ritmurile vieţii“.
„Oltenia – Terra Fossilis“, „Condițiile Fizico- geografice și Ecosistemele Olteniei“, „Colecţia de roci şi minerale“, „Universul şi sistemul nostru solar“ și Planetariul, „Imagini din lumea științei“ sunt expozițiile găzduite de Secţia de Ştiinţele Naturii (strada Popa Şapcă, nr. 8). La parterul secției vor poposi, în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor“, și o parte din expozanții prezenți în perioada 15-17 mai la Salonul Național de Minerale, fosile și geme, care se desfășoară în Piața „Mihai Viteazul“.

Bijuteria Craiovei își deschide porțile în Noaptea Muzeelor

După un amplu proiect de reabilitare și restaurare, Muzeul de Artă, bijuterie arhitecturală a Craiovei, va putea fi vizitat în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor. O întâlnire mult așteptată, un itinerariu la ceas de seară prin galeria artei românești, aceasta va găsi iubitorul de frumos în sălile somptuosului Palat Jean Mihail. Trecând prin încăperile ce reunesc lucrări importante ale unor pictori precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Eustaţiu Stoenescu, iubitorul de frumos ajunge să descopere una dintre colecţiile de tezaur menite să cucerească – Colecţia Ţuculescu, cea mai importantă din ţară, graţie donaţiei făcute Muzeului de Artă de către soţia artistului, Maria Ţuculescu.
În Sala Oglinzilor, în lumina candelabrelor vor străluci, în cadrul expoziției temporare organizate cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor, lucrările pictorului Ipolit Strâmbu. Un reprezentant emblematic al picturii românești din prima jumătate a secolului XX, artistul este originar din comuna Bratilov – județul Mehedinți. A locuit o perioadă și la Craiova înainte de a-și continua studiile la München și Paris.
„Este un artist remarcabil, din păcate uitat, neglijat. Lucrarea «Două prietene», piesa de rezistență a expoziției, este o lucrare emblematică marca Ipolit Strâmbu. Pictorul evocă o lume a feminității și descoperă în cotidian, în atmosfera caselor, a grădinilor un paradis pierdut. Practic ne face să ne îndreptăm atenția asupra lucrurilor mărunte pe care azi, în goana postmodernismului, nu le mai vedem“, a precizat Claudia Mandi, muzeograf. În același spațiu va rula pe un ecran și un film dedicat artistului și operei acestuia.
Expoziția temporară Ipolit Strâmbu este, de fapt, începutul unei serii de microexpoziții ce vor fi găzduite în Sala Oglinzilor, muzeografii dorind să readucă în atenția publicului lucrări ale unor artiști remarcabili aflate în depozitele Muzeului de Artă din Craiova.
Instituțiile muzeale își vor deschide porțile în cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor“ la ora 19.00, urmând să stea deschise până târziu în noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS