10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSilviu Lung, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Silviu Lung, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus trimiterea în judecată a lui Silviu Lung, fostul portar al Universității Craiova, în prezent antrenor cu portarii la CSU Craiova, care este acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Anchetatorii au reținut că Silviu Lung este responsabil pentru accidentul produs în ianuarie 2014, în urma căruia un bărbat de 41 de ani a murit, iar cei doi copii ai acestuia au fost răniți. Procurorul care a întocmit rechizitoriul a recomandat instanței de judecată să aibă în vedere faptul că, prin activitatea sa sportivă, Silviu Lung a creat o imagine pozitivă României.

Pe 8 ianuarie 2014, Constantin Niţu, de 41 de ani, din comuna doljeană Moţăţei, s-a urcat la volanul mașinii sale, un Renault Laguna, și a plecat la Craiova să-și ia cei doi copii de la școală, pe Andreea și Andrei. La întoarcere, pe DN 56, la kilometrul 14, mașina condusă de bărbatul de 41 de ani a fost lovită în plin de un Mercedes condus din sens opus de Silviu Lung. În urma impactului violent, Constantin Nițu a murit pe loc, Andreea a fost rănită grav, iar Andrei a scăpat cu leziuni ușoare, care nu i-au pus viața în pericol.
După aflarea tragediei, soția lui Constantin Nițu a povestit că, la plecare, i-a spus lui Constantin să fie atent, iar prin răspunsul lui, bărbatul parcă a descris exact ce urma să se întâmple câteva ore mai târziu. „Soţul meu a plecat de dimineaţă de acasă şi i-am spus să aibă grijă, iar el mi-a răspuns: «N-ai tu treabă, ştii cum merg, numai să nu intre altul în mine». Acum, unul care nu s-a asigurat m-a lăsat singură cu trei copii“, spunea Ramona Niţu.

Primele cercetări – neadaptarea vitezei la condiţiile de drum

După primele cercetări, polițiștii de la Rutieră au stabilit că accidentul a fost produs de Silviu Lung pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile meteo şi rutiere: ceaţă, carosabil umed şi curbă la dreapta.
Pe numele fostului portar a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, iar ancheta a continuat sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Silviu Lung, procurorii au reținut că, în după-amiaza zilei de 8 ianuarie 2014, Constantin Niţu a plecat de la Craiova către Moțăței la volanul unui Renault Laguna. Pe locul din dreapta-față se afla fiul său de 17 ani, Andrei, iar fiica sa de 18 ani, Andreea, ocupa locul din stânga-spate al mașinii. Au mers pe DN 56, pe sensul Craiova – Calafat, iar în jurul orei 15.00 au ajuns în zona kilometrului 14, pe un sector de drum în curbă la stânga. Carosabilul era uşor umed, iar vizibilitatea era redusă din cauza ceții.
„În acelaşi timp, inculpatul Lung Silviu se deplasa pe sensul Calafat-Craiova, la volanul autoturismului Mercedes Benz cu numărul de înmatriculare DJ-89-SYL. În condiţiile meteo-rutiere descrise anterior, pe un sector de drum în curbă periculoasă la dreapta, semnalizată corespunzător, inculpatul nu a manifestat atenţia necesară şi nu a adaptat viteza de deplasare a autoturismului, a pătruns în totalitate pe sensul opus de circulaţie, trecând peste marcajul longitudinal continuu, unde a intrat în coliziune cu autoturismul condus de victimă“, au reținut procurorii craioveni. Din declarațiile lui Andrei, anchetatorii au reținut că tatăl său conducea Renaultul în apropiere de marginea drumului. Mașina avea pornite proiectoarele de ceață și farurile.
Impactul s-a produs între partea stângă-faţă a autoturismului Mercedes și partea stângă-faţă a Renaultului condus de Nițu, după care Renaultul a fost proiectat în afara șoselei, iar Constantin Nițu a murit pe loc în urma impactului violent. Andreea a fost rănită grav și transportată la Spitalul de Urgență Craiova, de unde a fost transferată la Spitalul „Bagdasar Arseni“ din Capitală, iar Andrei a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare cinci-șase zile de îngrijiri medicale. Silviu Lung a fost transportat tot la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii au stabilit că nu a fost rănit grav.

Viteza Mercedesului, între 83 și 89 km/h

În cursul urmăririi penale, procurorul de caz a dispus efectuarea unei expertize tehnice pentru determinarea cauzelor producerii accidentului şi a posibilităţilor de evitare. Expertiza a fost făcută de trei experți, unul numit de procuror, unul de Silviu Lung, iar al treilea de soția lui Constantin Nițu.
Cei trei experți au ajuns la concluzia că impactul dintre cele două autoturisme a avut loc pe sensul de mers Craiova-Calafat, iar Mercedesul avea o viteză de circa 83-89 km/h. În schimb, autoturismul Renault rula cu o viteză de circa 30-32 km/h.
„Evenimentul rutier a fost generat de inculpatul Lung Silviu care, pe fondul neatenţiei, în condiţii de vizibilitate scăzută, pe un sector de drum în curbă periculoasă la dreapta, nu a supravegheat calea de rulare şi nu a adaptat viteza de deplasare, pătrunzând pe sensul opus de circulaţie, cu consecinţele cunoscute. Accidentul putea fi evitat de către inculpat, însă victima nu a avut nicio posibilitate de evitare chiar dacă ar fi condus autoturismul cât mai aproape de marginea din dreapta drumului, având în vedere spaţiul redus de care a dispus până la acostamentul sensului său de mers“, au stabilit experții.
De asemenea, anchetatorii au identificat un șofer care circula chiar în spatele Mercedesului la volanul căruia se afla Silviu Lung. Șoferul a povestit în fața anchetatorilor că, în timp ce conducea un autovehicul pe ruta Calafat-Craiova, a observat cum autoturismul condus de Silviu Lung l-a depăşit, iar la scurt timp a observat în faţa sa două autoturisme rotindu-se pe partea carosabilă. Același martor a mai explicat că accidentul s-a produs pe sensul de deplasare Craiova-Calafat, pe care circula autoturismul Renault.
În final, anchetatorii au reținut că, „prin comiterea infracţiunilor, urmare a încălcării normelor care prevăd modul de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, s-au pus în pericol concret valorile sociale care protejează integritatea corporală a persoanei, rezultând uciderea din culpă a victimei Niţu Constantin Dan şi vătămarea integrităţii corporale a persoanei vătămate Niţu Andreea Mihaela“.

„A creat o imagine pozitivă României“

Anchetatorii au mai consemnat în rechizitoriu că Silviu Lung nu are antecedente penale și a recunoscut săvârșirea celor două infracțiuni, „având o atitudine sinceră și cooperantă“. De asemenea, Silviu Lung a precizat în fața anchetatorilor că este de acord cu concluziile expertizei tehnice. În ceea ce privește persoana inculpatului, procurorul de caz a recomandat instanței de judecată să aibă în vedere cariera sa sportivă. „Cu privire la persoana inculpatului, este de notorietate trecutul acestuia în ceea ce privește aportul său pentru dezvoltarea activității sportive a României, fiind o persoană care nu necesită o caracterizare scrisă la dosar pentru a demonstra conduita sa anterioară comiterii faptelor. Totodată, instanța urmează să aibă în vedere și faptul că, prin întreaga activitate sportivă, inculpatul a creat o imagine pozitivă României. De asemenea, titlul de maestru emerit al sportului, deținut de inculpat, certifică faptul că acesta este în străinătate un adevărat ambasador al sportului din țara noastră“, au mai consemnat anchetatorii în rechizitoriu. În dosarul care a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova s-au constituit părți civile Ramona și Andreea Nițu, dar și Spitalul de Urgență Craiova și Spitalul „Bagdasar Arseni“ București. Societatea de asigurări care va achita eventualele daune stabilite de instanță este SC Asigurare-Reasigurare Astra SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS