17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScutul american antirachetă de la Deveselu, în grafic

Scutul american antirachetă de la Deveselu, în grafic

Ministrul apărării, Mircea Dușa, a declarat ieri că lucrările sunt în grafic, atât în ceea ce privește baza americană, cât și unitatea românească de apărare a acesteia. La Deveselu s-au introdus utilități și se asfaltează drumurile, iar copiii vor avea din toamnă o grădiniță nouă și o școală modernizată cu bani americani. Înainte de Paște, elevii au încins câteva partide de fotbal american și european cu militarii americani.
Ministrul apărării, Mircea Dușa, a vizitat ieri baza militară de la Deveselu (Olt), unde din toamnă va deveni operațional scutul american antirachetă. Dușa a verificat stadiul lucrărilor asumate de statul român, declarându-se mulțumit. „Lucrările sunt în grafic. Vorbim de lucrări privind reamenajarea și modernizarea pavilioanelor, realizarea elementelor de comandă-control, rețele de apă, canalizare, termoficare și alte lucrări de amenajare, respectiv aleile de acces spre unitatea românească ce va asigura protecția bazei de la Deveselu. Până în septembrie, MApN și-a propus să cheltuiască 47 de milioane de lei din bugetul propriu. Până acum s-au cheltuit deja circa 30 de milioane de lei. Mă bucur că în urma realizării bazei militare a beneficiat și comuna Deveselu. Au fost făcute rețelele de apă și canalizare, stația de epurare și 80% din drumuri au fost asfaltate. Partenerii noștri americani au făcut și investiții social-culturale în localitate. Cred că locuitorii sunt mulțumiți de ce se întâmplă în Deveselu în ultimii doi-trei ani“, a declarat Dușa. La rândul său, primarul Aliman Ion a spus că, în perioada următoare, se va finaliza asfaltarea drumurilor. „Avem de terminat modernizarea drumurilor în comuna Deveselu pe o lungime de 2,5 km. Sperăm ca în acest an, cu ajutorul guvernului, să obținem banii necesari. Stația de epurare a fost racordată la rețeaua de energie electrică și au fost făcute probe. După 23 mai vom racorda stația la facilitățile americane“, a afirmat primarul. Următoarea țintă a primăriei este introducerea gazelor în localitate.

Vânătoare de ouă și fotbal american

Și investițiile sociale din localitate sunt aproape finalizate.
„Lucrările de modernizare a școlii sunt finalizate. Din toamnă putem să începem cursurile și la etaj, pentru că acum ne desfășurăm activitatea la parter. Mai este puțin de lucru în curte și la realizarea spațiului de joacă. 70-80 de preșcolari vor veni la noua grădiniță construită cu fonduri americane, iar la școală avem 150 de elevi“, a precizat Magdalena Fota, profesor la școala generală din localitate. Înainte de Paște, în cadrul săptămânii „Școala atlfel“, copiii au derulat o serie de activități la care au participat și militari americani.
„S-a organizat vânătoarea de ouă, după o tradiție specific americană. Au adus în jur de 200 de ouă din plastic, iar în fiecare ou era câte o mică surpriză. Ouăle au fost ascunse pe terenul de fotbal, iar copiii trebuia să le găsească. Tot ce găseau era al lor. S-au bucurat foarte mult. Apoi s-a organizat o partidă de fotbal american, iar militarii au încercat să-i inițieze pe copii în tainele acestui joc. După aceea, au fost și partide de fotbal european, cu copiii noștri din clasele V – VIII“, a precizat Oltița Urâtu, directorul școlii gimnaziale din localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS