13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a cumpărat o primărie din Dolj măști de gaze fără să știe

Cum a cumpărat o primărie din Dolj măști de gaze fără să știe

Reprezentanții unei societăți comerciale din Potcoava, Olt, au încercat să „stoarcă“ aproape 200.000 de lei de la Primăria Dăbuleni
Reprezentanții unei societăți comerciale din Potcoava, Olt, au încercat să „stoarcă“ aproape 200.000 de lei de la Primăria Dăbuleni

Procurorii craioveni au cerut vineri arestarea preventivă a trei persoane din Potcoava, Olt, care au încercat să înșele reprezentanții Primăriei Dăbuleni cu aproape 200.000 de lei. Pe scurt, Primăria Dăbuleni a cumpărat fără să știe măști de gaze, cloramină, furtune, extinctoare sau stâlpi de iluminat, multe dintre produse având prețurile supraevaluate.

Potrivit primarului Nicolae Drăgoi, SC Bulgăraș din Aur SRL Potcoava a pus ochii pe banii din bugetul Primăriei Dăbuleni încă de la sfârșitul anului 2012. Edilul din Dăbuleni a explicat că s-a bucurat când a reușit să cumpere la un preț bun 50 de bănci de la SC Bulgăraș din Aur SRL, însă bucuria a ținut numai câteva luni. „Prin septembrie 2012 am luat de la această firmă 50 de bănci pentru parcul bisericii. Au cerut pe o bucată 900 de lei fără TVA, iar eu le-am zis că le dau 600 de lei cu tot cu TVA. Au adus băncile, iar prin decembrie le-am dat banii, am încheiat afacerea. Au mai fost câteva achiziții, iar în februarie 2013 am primit un plic. Când l-am deschis mi-a venit rău! Ne cereau aproape 200.000 de lei pe niște măști de gaze, cloramină, lămpi, furtune sau extinctoare“, a povestit Nicolae Drăgoi.
Pentru că nu a achitat sumele datorate, SC Bulgăraș din Aur SRL a acționat Pimăria Dăbuleni în judecată, la Tribunalul Dolj. De aici a mai fost decât un pas până când s-a descoperit ce se întâmplase.
„Un funcționar din primărie nu a barat facturile, iar cei de la firmă au scris în continuare diverse materiale de care nu aveam nevoie. Păi eu eram nebun la cap să iau măști de gaze din timpul războiului cu 400 de lei bucata? Ce să fac cu ele? Nici cu cloramina nu avem ce face, pentru că primăria este nouă și modernă. Nu le-am dat nici un ban și ne-au dat în judecată, după care am făcut plângere la Parchet pentru că falsificaseră facturile. Când a venit poliția am aflat că ei livraseră deja produsele, erau într-o magazie“, mai spune primarul din Dăbuleni.
Într-adevăr, pe rolul Tribunalului Dolj se află dosarul cu numărul 7522/63/2013, în care SC Bulgăraș din Aur SRL este reclamant, iar Primăria Dăbuleni pârât. În noiembrie 2013, după ce Primăria din Dăbuleni a sesizat procurorii, instanța a dispus suspendarea procesului. Anul acesta, pe 23 ianuarie, instanța a menținut suspendarea procesului și a fixat următorul termen pentru 29 mai.

Trei reținuți pentru șapte infracțiuni

Vineri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au anunțat că ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care au lucrat la acest dosar sub coordonarea unui procuror craiovean, au reținut, joi seară, trei reprezentanți ai SC Bulgăraș din Aur SRL. Este vorba de Ion Bădoi, de 48 de ani, de fiica acestuia, Luminița Bădoi, de 28 de ani, dar și de Florin Bădoi, de 34 de ani, fratele lui Ion Bădoi, toți domiciliați în Potcoava, Olt.
Cei trei suspecți sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la înşelăciune, complicitate la tentativă la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, instigare la săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că cei trei „au acţionat, în perioada 2012 – 2013, în vederea inducerii în eroare a reprezentanţilor Primăriei Dăbuleni în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste pentru societatea din Potcoava“. Mai departe, polițiștii doljeni confirmă cele spuse de primarul Drăgoi. „Cei trei au falsificat mai multe înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată prin care se atesta în mod nereal transferul şi vânzarea unor bunuri către Primăria Dăbuleni, cu o valoare mai mare cu 186.633 de lei decât cea datorată în fapt de beneficiar. Pentru realizarea aceluiaşi scop, cei trei suspecți au formulat şi o acţiune la Tribunalul Dolj, unde au fost folosite înscrisurile falsificate, urmărindu-se obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile firmei acestora cu consecinţa păgubirii instituţiei publice“, spun reprezentanții IPJ Dolj.

Primării înșelate de fratele lui Bercea Mondial

Aceasta nu este prima oară când romii din Olt au încercat să înșele primarii doljeni. În februarie 2013, procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru înşelăciune, fals şi uz de fals a lui Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, a lui Ionuţ Anghel, Eugenia Stoican, Mihai Goman și Viorica Mihai. Inculpații au fost acuzaţi că, în perioada 2008 – 2012, au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti – Moţ Turta SRL şi Malex Metal SRL, documentele atestând, în mod nereal, furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Ulterior, înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, unde inculpaţii au obţinut hotărâri judecătoreşti învestite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective. Printre primăriile care au căzut victime se numără cele din comunele Daneţi, Lipovu, Şimnicu de Sus, Valea Stanciului, Dobroteşti, Drănic.
Ca și în cazul Primăriei Dăbuleni, cele două firme facturau bunuri și servicii nesolicitate către primării, la prețuri exorbitante. Ulterior, dacă administrațiile locale nu achitau facturile, primarii erau chemați în instanță.
În iulie 2014, printr-o hotărâre definitivă, Vasile Anghel a fost condamnat la cinci ani și zece zile de închisoare, iar Ionuț Anghel a primit o pedeapsă de cinci ani și zece luni de închisoare. Eugenia Stoican a fost condamnată la patru ani și șapte luni de pușcărie, iar Goman și Viorica Mihai au fost condamnați la câte doi ani și patru luni de închisoare.

Propunere de arestare – respinsă

Vineri, după prânz, cei trei inculpați au fost duși la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Instanța a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, însă hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS