10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljN-ai alarmă la asociație, 2.000 de lei amendă

N-ai alarmă la asociație, 2.000 de lei amendă

Poliția a amendat unele asociaţii pentru că nu aveau montate casă de bani, grilaj, alarmă, buton de panică şi ușă metalică (Foto: Arhiva GdS)
Poliția a amendat unele asociaţii pentru că nu aveau montate casă de bani, grilaj, alarmă, buton de panică şi ușă metalică (Foto: Arhiva GdS)

Unele asociații de proprietari din Craiova au plătit amenzi usturătoare pentru că nu și-au montat grilaj, camere video de supraveghere, alarmă sau seif la sediu. Amenzile sunt atât de mari încât cu banii dați ar fi putut să acopere cheltuielile necesare asigurării siguranței sediului asociației.

Asociațiile nr. 14 Rovine și 3T Craiovița Nouă din Craiova au fost amendate de poliție pentru că nu și-au montat grilaj, camere video de supraveghere, alarmă sau seif la sediu, în timp ce Asociația nr. 13 Lăpuș a primit doar avertisment. „Pentru nerespectarea dispozițiilor legale (Legea nr. 333/2003 și HG nr. 301/2012) de asigurare a pazei și securității bunurilor și valorilor deținute, unele asociații de proprietari din Craiova au fost amendate cu 2.000 de lei fiecare. Sunt în această situație, Asociația nr. 14 Rovine, 3T Craiovița Nouă“, a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj.
După incidentul de la Asociația nr. 22 Valea Roșie, când administratoarea a fost înjunghiată de un bărbat care a încercat să jefuiască asociația, asociațiile de proprietari din Craiova au fost avertizate de organele de poliție că sunt obligate să respecte legea. Reprezentanților asociațiilor li s-a dat un termen de 60 de zile să-și ia măsuri pentru asigurarea siguranței sediului. Unii dintre ei fie au neglijat, fie s-au lovit de refuzul proprietarilor, reticenți la orice cheltuială în plus și s-au trezit amendați.

Au plătit amenda cu banii de grilaj

Cuantumul amenzilor pentru fiecare asociație se ridică la 2.000 de lei, bani cu care asociațiile în cauză ar fi putut plăti mare parte din servicii: instalare cameră, buton de panică, alarmă, grilaj. Acum proprietarii au ajuns să plătească și amenzile, și cheltuielile necesare modificărilor făcute la sediile asociațiilor, pentru că banii au fost distribuiți în listele de plată. „Ne-a amendat poliția cu 2.000 de lei pentru că nu ne-am montat casă de bani, grilaj, alarmă, buton de panică, ușă metalică. Am fost nevoiți să plătim în 48 de ore și am dat doar 1.000 de lei. Cu banii ăștia făceam o parte din amenajări. Suma am distribuit-o în listele de plată. Trebuie să facem și acest lucru că peste trei luni avem iar control“, a spus Constantin Stănescu, președintele Asociației nr. 14 Rovine.
La Asociația 3T Craiovița Nouă, neinstalarea camerei de luat vederi la sediul asociației și a sistemului de alarmă le-a încărcat proprietarilor factura cu o amendă de 2.000 de lei. Noroc că reprezentanții asociațiilor sancționate s-au grăbit să o plătească în 48 de ore și au înjumătățit suma. „Am fost amendați cu 2.000 de lei pentru că nu am montat camere de luat vederi, sistem de alarmă. Banii s-au distribuit în listele de plată. Acum trebuie să le montăm deoarece cei de la poliție ne-au dat termen. Am făcut un calcul și ne-ar costa în jur de 2.600 de lei“, a afirmat Dorina Oprișor, administratoarea Asociației de proprietari 3T Craiovița Nouă.

Amenzi

Nerespectarea dispozițiilor legale atrage, după caz, răspunderea civilă, materială, disciplinară, contravențională sau penală. Contravențiile prevăzute în lege se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, dar și cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei, dacă asociațiile de proprietari nu și-au asigurat protecția și siguranța sediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS