10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeclarația de venit, on-line doar cu numele

Declarația de venit, on-line doar cu numele

Declarația de venit se poate depune prin intermediul internetului, dar vă trebuie și un  certificat digital, cu ajutorul căruia să se genereze o semnătură electronică (FOTO: Traian Mitrache)
Declarația de venit se poate depune prin intermediul internetului, dar vă trebuie și un
certificat digital, cu ajutorul căruia să se genereze o semnătură electronică (FOTO: Traian Mitrache)

Persoanele care au realizat anul trecut venituri din activități independente, din chirii și alte venituri în afara celor salariale pot depune la Fisc Declarația 200 și on-line, folosind Spațiul Privat Virtual. Problema este că trebuie să dețineți un certificat digital atestat, ca să puteți să vă puneți semnătura electronică pe formularul pe care vreți să îl trimiteți on-line.

Persoanele care au realizat și alte venituri în afara salariilor trebuie să depună la Fisc Declarația 200 până pe 25 mai 2015. De anul acesta, persoanele care au avut venituri din activități independente pot depune acest formular și on-line, accesând pagina de internet www.anaf.mfinante.gov.ro, apoi Servicii on-line, apoi tastați Declarații electronice. Totuși, nu oricine poate să stea acasă, în fața computerului, și să își depună declarația respectivă on-line la Fisc.
Pe site-ul ANAF respectiv se precizează clar că persoana care dorește să transmită prin internet declarația are nevoie de certificat digital calificat. Acesta este necesar pentru a se putea emite o semnătură electronică, necesară pentru validarea acelui document depus prin Spațiul Privat Virtual. Certificatul digital se procură de la firme autorizate, iar pentru utilizarea lui se plătește un abonament trimestrial sau anual către operatorul autorizat care l-a emis.

Se cer date personale

„Pentru depunerea on-line a documentelor D200 sau C230, trebuie să deţină certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare“, se arată chiar pe site-ul ANAF, la pagina dedicată depunerii declarațiilor în format electronic. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj susțin că pentru a putea completa formularul on-line sunt necesare datele de identificare ale persoanei fizice care completează, precum și numărul de telefon și adresa de e-mail. Dar nu sunt suficiente doar datele de identificare ale contribuabilului. Potrivit celor de la AJFP Dolj, vi se cere numărul uneia dintre deciziile de impunere emise de ANAF, începând cu anul 2013, pentru ca sistemul să vă valideze mai ușor.

Cine are obligația să depună Declarația 200

Formularul 200 se depune de către persoanele fizice care au realizat „în mod individual sau într-o formă de asociere venituri în bani provenind din: activități independente, profesii libere, cedarea folosinței bunurilor (chirii) cu titlu de activitate independentă dacă există peste cinci contracte. Sau se declară veniturile din: activități agricole care nu sunt impuse pe baza normelor de venit; operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract; din transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale și valorile mobiliare, în cazul societăților închise“, a declarat Viorica Pană, inspector superior în cadrul AJFP Dolj, cu atribuții de purtător de cuvânt.
Printr-un comunicat de presă, AJFP Dolj precizează că nu au obligația să depună Declarația 200 cei care au obținut veniturile enumerate mai sus dacă „ați obținut venituri din drepturi de proprietate intelectuală, contracte și convenții civile, contracte de agent, expertiză contabilă și tehnică, judiciară sau extrajudiciară și ați optat pentru impunerea finală a acestora“ etc.

Se pot depune și la ghișeu formularele

Cei care nu au acces la internet pot depune Declarația 200 pentru veniturile din 2014 pe suport de hârtie, la ghișeele Fiscului sau prin poștă, dar cu confirmare de primire. În funcție de activitatea avută de fiecare anul trecut, declarația trebuie însoțită de copii de pe documentele cerute de lege, cum ar fi fișele fiscale sau alte acte care arată venitul realizat anul trecut.
Cei care nu depun declarația riscă amenzi între 50 și 500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS