10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEdilii din Dolj, sfătuiți să își autorizeze târgurile de animale

Edilii din Dolj, sfătuiți să își autorizeze târgurile de animale

Șeful DSVSA Dolj a spus că târgurile de animale din Dolj ar trebui autorizate. Acesta a adus în discuția și parteneriatul public-privat pentru organizarea acestor târguri.
Șeful DSVSA Dolj a spus că târgurile de animale din Dolj ar trebui autorizate. Acesta a adus în discuția și parteneriatul public-privat pentru organizarea acestor târguri.

La nivelul județului Dolj nu este nici un târg autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar pentru comercializarea animalelor și produselor agroalimentare. Acest lucru este binecunoscut la nivelul autorităților, însă problema a fost readusă în discuție în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de miercuri. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj, Andrei Butaru, a explicat că încearcă să stimuleze primarii din județ pentru a-și autoriza aceste activități.
„Aveți pe masă adresa noastră cu măsurile minime pe care le cerem în vederea autorizării câtorva târguri, pentru că trebuie să specificăm din capul locului că nu în toate localitățile din Dolj se organizează târguri, ci doar în 24, în anumite zile. Noi încercăm să stimulăm puțin primarii, ca măcar în patru unități mari din Dolj să își autorizeze activitatea. Avem mari probleme în a controla mișcarea efectivelor de animale și, mai ales, în ceea ce privește controlul și siguranța alimentelor.
Avem o corespondență de vreo doi ani cu primăriile locale. Prin lege, ele sunt obligate să amenajeze aceste târguri. Tot prin lege, animalele nu ar trebui să intre în incinte. Am încercat de câteva ori, cu jandarmii, să nu-i lăsăm să intre în târguri, dar am constatat că vânzarea se făcea la buza șanțului, lângă târg“, a explicat Butaru.
Acesta a reamintit că primarii au o alternativă în a realiza un parteneriat public-privat pentru organizarea acestor târguri. „Noi le-am dat și ideea cu parteneriatul public-privat. Există oameni care își doresc să ia în administrare aceste târguri, iar printr-un contract foarte bine stabilit cu consiliile locale pot să găsească o soluție de a lucra în acest sens“, a mai precizat Butaru.
Situația târgurilor de animale neautorizate în județ trenează de o perioadă bună de timp. În acest context, inspectorii DSVSA Dolj nu își pot desfășura așa cum se cuvine activitatea de control, în special în ceea ce privește sacrificarea animalelor și siguranța sanitar-veterinară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS