8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcuzați de corupție, Țenea și Smarandache rămân în arest

Acuzați de corupție, Țenea și Smarandache rămân în arest

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus, ieri, la cererea procurorilor anticorupție, prelungirea mandatelor de arestare preventivă emise de aceeași instanță pe numele funcționarilor Rodica Țenea și Radu Smarandache.
Rodica Țenea, fostă directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, și Radu Smarandache, șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, au fost arestați preventiv pe 1 aprilie, sub acuzațiile de trafic de influență, respectiv luare de mită.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Craiova au reținut că, „în perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, printr-un intermediar, a pretins și a primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite“.
În schimb, Rodica Țenea, care a ocupat și funcția de consilier în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Craiova, este acuzată că, între anii 2012 – 2015, „prin același intermediar, a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“.
Vineri, procurorii DNA au solicitat instanței de judecată prelungirea mandatelor emise pe numele celor doi inculpați, iar ieri, Tribunalul Dolj a admis propunerea procurorilor, mandatele fiind prelungite cu 30 de zile, începând cu 1 mai și până pe 30 mai, inclusiv.
În aceeași ședință de judecată, instanța a respins cererile celor doi inculpați de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că, pe 16 aprilie, în același dosar în care sunt cercetați pentru fapte de corupție Rodica Țenea și Radu Smarandache, a fost arestată preventiv și Cristina Calangiu, fost manager al Spitalului de Urgență Craiova și fost viceprimar al municipiului.
În cazul acesteia, procurorii anticorupție au reținut că, „în intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv viceprimar al Craiovei (în perioada 2012-2015), printr-un intermediar, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, de la mai multe persoane, pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS