10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOlimpicii Gorjului, „exportați“ la Cambridge şi Stanford

Olimpicii Gorjului, „exportați“ la Cambridge şi Stanford

Elevii olimpici din Gorj, pregătiţi pentru universităţile de prestigiu din lume
Elevii olimpici din Gorj, pregătiţi pentru universităţile de prestigiu din lume

Aproximativ 70 de elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ (CNTV) din Târgu Jiu vor fi premiaţi astăzi pentru rezultatele obţinute la olimpiadele şcolare. Festivitatea de premiere are loc în amfiteatrul liceului, de la ora 9.30. Olimpicii vor primi diplome şi premii oferite de Primăria Târgu Jiu şi de sponsori, între care şi Complexul Energetic Oltenia. Anul acesta, aproximativ 150 de elevi gorjeni au participat la olimpiadele naţionale, iar aproape jumătate dintre aceştia învaţă la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. Unitatea de învăţământ împlineşte în acest an 125 de ani de existenţă şi a obţinut rezultate de excepţie prin intermediul elevilor olimpici şi al profesorilor care i-au pregătit în ultimul an. Doi dintre elevii Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ sunt calificaţi în loturile naţionale lărgite la disciplinele chimie şi matematică.

Dumitru Călugăru pleacă la Cambridge

Anul acesta a fost unul foarte bun pentru elevii gorjeni care au participat la olimpiadele naţionale. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. Unul dintre cei mai bine pregătiţi olimpici din Gorj este Dumitru Călugăru, elev în clasa a XII-a la CNTV. A câştigat medalia de aur la Olimpiada naţională de chimie din acest an şi s-a calificat în lotul naţional de chimie cu cea mai mare notă. Dumitru Călugăru a primit anul trecut distincţia „Gorjeanul Anului“ din partea Consiliului Judeţean Gorj. Dumitru Călugăru a câştigat medalia de aur, cu echipa României, la Olimpiada Internațională de Chimie „Dimitri Mendeleev“, ediția 2014, de la Moscova, care a avut loc în luna mai a anului trecut. El a mai câștigat medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în Luxemburg, în perioada 17-24 martie 2013, şi care a reunit 44 de echipe din 25 de state membre UE. În 2011, Dumitru Călugăru, pe atunci elev în clasa a IX-a, a fost premiat cu argint la Olimpiada Internațională de Științe din Africa de Sud.
„Anul acesta, subiectele la chimie au fost pregătite atent. Am văzut despre ce este vorba după ce am aruncat o privire pe fiecare subiect şi a mers totul bine. Nu mă aşteptam să obţin cea mai bună notă. Voi studia la Cambridge şi îmi doresc să devin cercetător în domeniul chimiei. Nu m-am gândit ce voi face mai departe, după studii, dacă voi rămâne în străinătate sau mă voi întoarce acasă“, a declarat Dumitru Călugăru. Elevul a cucerit şi medalia de argint la Olimpiada internaţională de chimie, desfăşurată la Hanoi, în Vietnam, în luna iulie 2014.

Ioana Işfan merge la Stanford

Ioana Işfan, elevă în clasa a XI-a, la acelaşi colegiu, a obţinut în acest an menţiune şi premiul special la Olimpiada Naţională de Chimie, având aceleaşi rezultate şi la Olimpiada Naţională de Știinţele Pământului. Ioana Patricia Işfan a obţinut medalia de bronz pentru România la Olimpiada Internaţională de Știinţe pentru juniori care s-a desfășurat la Pune în India, în perioada 2-12 decembrie 2013. Tânăra a fost admisă la un program de pregătire la Stanford şi va pleca în această vară timp de o lună în Statele Unite ale Americii.
„A fost o participare bună pentru mine la Olimpiada de Chimie din acest an, unde am avut cea mai bună lucrare practică. Dacă voi rămâne în România, voi studia probabil medicina. Dacă voi fi admisă la o universitate din Europa sau SUA, probabil că voi opta pentru cea mai bună ofertă. Deocamdată nu am decis nimic. Situaţia este de 50% – 50%. Mă pregătesc în continuare să particip la competiţii şi să am cele mai bune rezultate. Experienţa de la Stanford cu siguranţă că mă va ajuta şi în ceea ce priveşte pregătirea, dar şi pentru decizia pe care o voi lua peste un an“, a spus Ioana Patricia Işfan.

Andrei Mărgeloiu se pregăteşte pentru Imperial College din Londra

Alt elev al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, care a obţinut rezultate foarte bune în acest an, este Andrei Mărgeloiu. Elevul se află în ultimul an de liceu şi a cucerit în 2015 locul al doilea şi medalia de aur la Olimpiada Naţională de Informatică. Andrei se pregăteşte să studieze la Imperial College din Londra, unde va susţine un examen de admitere. În România îşi poate alege unde să studieze, datorită rezultatelor obţinute la Olimpiada Naţională de Informatică. „Ţinta mea este Imperial College din Londra şi, după ce voi încheia studiile, voi vedea ce pot să fac. În România pot să merg să studiez oriunde prin rezultatul pe care l-am obţinut. Este un loc doi. Se putea şi mai bine. Am adus aur din nou. Particip din şcoala generală la olimpiadele naţionale şi am avut de fiecare dată rezultate. Ştiu că şi în România se poate avea o carieră de succes în IT“, a spus Andrei Mărgeloiu.
Alt elev cu premii numeroase şi calificat în lotul naţional pentru Olimpiada Internaţională de Matematică este Andrei Comăneci. Elev în ultimul an la CNTV, Andrei a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Matematică şi s-a calificat în lotul naţional. Elevul a primit o menţiune şi pentru rezultatul la Olimpiada Naţională de Informatică. Spre deosebire de colegii săi, Andrei Comăneci îşi doreşte să studieze la o universitate din România şi să devină cadru universitar. De asemenea, Adrian Mihai Radu, elev în clasa a XI-a, a cucerit medalia de argint la Olimpiada Naţională de Fizică şi menţiune la Olimpiada Naţională de Știinţele Pământului. Mihai îşi doreşte să studieze la o universitate din afara ţării. Merită amintită şi medalia de aur la Olimpiada Naţională de Fizică câştigată de Vlad Ţîr, elev în clasa a VII-a la CNTV.

An de excepţie pentru CNTV

Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“, a declarat că anul acesta este de excepţie pentru instituţia de învăţământ pe care o conduce. „Este un colegiu cu tradiţie în ceea ce priveşte rezultatele elevilor săi la competiţiile naţionale şi internaţionale. Anul acesta am avut rezultate extraordinare. Este meritul elevilor şi al profesorilor care îi pregătesc an de an, să vină cu medalii şi să înregistreze rezultate tot mai bune. Merituos este şi faptul că aceşti copii participă la câte două olimpiade sau trei şi au rezultate bune acolo unde merg. Deci, nu vorbim de excepţii pe anumite discipline, ci de elevi care au o deschidere şi o capacitate în mai multe domenii. Mă bucură că vor merge spre cercetare, cum este cazul lui Dumitru Călugăru. Aleg provocările şi nu lucrurile mai uşoare. Este o mândrie că vor merge să studieze la universităţi de prestigiu din lume. Eu cred şi sper ca o parte dintre ei să se întoarcă şi să lucreze pentru România“, a declarat directorul Dorin Taşcău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS