15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBogdan Fănuță, directorul SJU Craiova, despre acuzațiile din dosarul Calangiu: „Nu a existat așa ceva“

Bogdan Fănuță, directorul SJU Craiova, despre acuzațiile din dosarul Calangiu: „Nu a existat așa ceva“

Bogdan Fănuță, directorul SJU Craiova
Bogdan Fănuță, directorul SJU Craiova

Arestarea Cristinei Calangiu, fosta directoare a Spitalului Județean de Urgență Craiova și viceprimar al municipiului, a dat peste cap lumea medicală craioveană. Redactorii GdS au vorbit cu unii dintre cei implicați în această poveste.
Șpăgi de mii de euro, asistente și infirmiere care aveau nevoie de intervenții ca să poată obține un post. Aceasta este, în câteva cuvinte, povestea dosarului în care este acuzată Cristina Calangiu și în care apar nume de angajați din toate spitalele craiovene. GdS a stat de vorbă cu unii dintre aceștia.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2014, prin intermediul inculpatei Ioana Munteanu, zisă „Luminiţa“, Cristina Calangiu ar fi pretins de la Ionela Codiţoiu suma de 7.000 de euro, pentru ca aceasta să fie promovată din postul de infirmieră în cel de asistentă medicală la Secţia de chirurgie de la etajul III, condusă de doctorul Munteanu, primind efectiv suma de 6.000 euro.
Pe Ionela Codițoiu am găsit-o ieri la etajul I al Spitalului Județean Craiova, însă nu în Secția Chirurgie III, ci la garderoba spitalului, unde lucrează în acest moment. Timorată, femeia s-a ferit să ofere prea multe detalii despre cele întâmplate: „Ce să vă spun? Nu am ce să spun. Eu nu m-am angajat ca asistentă, sunt infirmieră. Nu sunt pe post de asistentă, nu sunt angajată, deci nu are rost să vorbesc. Banii? Nu comentez nimic, că pe mine nu m-a păgubit nimeni. Eu nu am suferit după acest lucru. Dacă îmi lua banii, dacă sufeream după urma asta ziceam, dar nu am suferit. Nu comentez“, a spus femeia.

„Nu a existat așa ceva“

Tiberiu Viorel Pena este alt nume care apare în acest dosar. Anchetatorii arată că, în cursul anului 2009, Calangiu ar fi pretins şi ar fi primit de la acesta suma de 6.000 de euro, pentru ca el să fie angajat asistent medical la Spitalul Clinic de Urgenţă nr. 1 Craiova – Secţia Chirurgie III. Redactorii GdS au luat legătura cu asistentul, însă acesta nu a dorit să comenteze. „Momentan nu sunt în localitate. Nu pot să vă spun prin telefon pentru că nu am ce să vă spun. Lucrez acolo, în spital“, a spus Pena, după care a închis telefonul și nu a mai răspuns.
Întrebat despre sumele vehiculate pentru un post de asistent la Spitalul Județean de Urgență Craiova, dr. Bogdan Fănuță, managerul acestei unității medicale, a răspuns că nu comentează și a adăugat că cele descrise de anchetatori nu sunt tocmai corecte. „Am citit și eu în presă lucrurile respective. Nu a existat așa ceva. Din anul 2013, la Spitalul de Urgență Craiova nu a mai fost organizat un concurs și nu a fost facută nici o transformare de post“, a spus dr. Fănuță.

„Nu știu absolut nimic“

În aceeași poveste apar și numele a două angajate ale Spitalului nr. 2 „Filantropia“ Craiova. Este vorba despre Elena Mariana Popa, zisă „Măriuţa“, și Anda Lavinia Didu. Anchetatorii spun că, în anul 2013, inculpata Cristina Calangiu ar fi pretins şi ar fi primit de la Elena Mariana Popa, zisă „Măriuţa“, suma de 7.000 de euro, pentru ca aceasta să fie angajată ca asistentă medicală la Spitalul nr. 2 „Filantropia“ din  Craiova, la Secţia Ginecologie. Totodată, se arată și faptul că, în cursul anului 2013, Calangiu ar fi pretins şi ar fi primit de la Anda Lavinia Didu  suma de 6.500 de euro, pentru ca aceasta să fie angajată ca asistent medical la Spitalul nr. 2 „Filantropia“ Craiova – Secţia Cardiologie. Cele două femei nu au fost găsite în unitatea medicală de către redactorii GdS. Managerul Spitalului „Filantropia“, Olguţa Alice Gavrilă, a declarat că nu știe nimic despre această situație. „Nu știu absolut nimic. Vă dați seama că nu am cum să știu cum îi cheamă pe toți angajații spitalului. Numai să întreb în ce dată au dat examen sau unde lucrează. Altceva nu am ce să comentez și ce să spun“, a declarat Gavrilă.
Contactată ulterior pentru răspunsul cu privire la data examenului, Alice Gavrilă nu a mai putut fi găsită. O altă persoană a răspuns la telefonul acesteia și a anunțat că managerul spitalului se află în sala de operație.
„Noi comentăm acte medicale“

În povestea mitei pentru posturi apar și persoane de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“ Craiova. Anchetatorii susțin că „în anul 2012, inculpata a pretins şi primit de la numita Dobre Violeta suma de 7.000 de euro, pentru ca aceasta să fie angajată ca asistent medical la Spitalul nr. 3 „Victor Babeş“ Craiova, iar în anul 2014 a pretins şi primit de la aceeaşi persoană suma de 1.000 de euro, pentru definitivarea pe postul respectiv“.
Redactorii GdS au solicitat și managerului acestei unități medicale, Adina Manda, un punct de vedere cu privire la această situație. „Nu este problema mea să comentez acest lucru. Noi comentăm acte medicale. Dacă aveți vreo problemă medicală comentez cu mare drag“, a spus Manda.
Din această poveste nu lipsește nici Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Astfel, potrivit anchetatorilor, „în anul 2012, Calangiu Cristina Mariana a pretins şi primit suma de 7.000 de euro de la numita Tudorache Anica, în două tranşe, de 6.000 de euro, respectiv 1.000 de euro pentru ca aceasta să fie angajată şi, ulterior, definitivată pe post la Spitalul de Neurologie nr. 3 Craiova“. Contactată telefonic de mai multe ori de redactorii GdS, dr. Luiza Popa, managerul spitalului, nu a răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS