11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu, reţinută

Cristina Calangiu, reţinută

calangiu

Cristina Calangiu, (foto) fostul viceprimar al Craiovei, a fost reţinută ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă în formă continuată, în dosarul în care, pe 1 aprilie, au fost arestați alţi doi funcţionari publici din Craiova. Procurorii DNA o acuză pe Cristina Calangiu că în intervalul 2007-2014, perioadă în care aceasta a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Judeţean de Urgență Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), a pretins și primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, de la mai multe persoane, pentru ca acestea să fie angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești din Craiova. DNA susţine că ar fi vorba de nouă astfel de infracţiuni, care s-ar fi materializat printr-un intermediar. Calangiu va fi prezentată Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ea a demisionat din funcția de viceprimar al Craiovei pe 16 februarie, invocând „motive personale“.

Smarandache şi Ţenea luau banii tot printr-un intermediar

Ceilalţi doi inculpaţi, reţinuţi la începutul lunii aprilie, sunt Rodica Ţenea, fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, în prezent consilier juridic la primărie, şi șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache. Aceştia ar fi primit șpăgi de mii de euro și lei, în mod repetat, ca să intervină pentru angajarea mai multor persoane la instituții ale statului, respectiv pentru pensionări medicale și eliberarea certificatelor de persoană cu handicap. Potrivit DNA Craiova, valoarea șpăgilor era următoarea: 8.000 de euro – postul de asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova, 3.000 de euro – postul de educator specializat, 2.000 de euro – postul de șofer, 3.000 de lei – postul de îngrijitoare la Direcția Generală pentru Protecția Copilului și 2.000 de lei – pensionarea medicală. Smarandache a primit șpăgi și în ouă, pește, inclusiv o curcă.
Cei doi funcționari arestați creaseră o adevărată rețea prin care primeau șpăgile. Ei se foloseau de un intermediar care recepționa banii sau îi punea în contact cu persoanele interesate să obțină slujbe ori certificate de persoană cu handicap. Atât de bine era organizată rețeaua, încât Smarandache a fost anunțat la un moment dat de o persoană că are telefoanele ascultate. Acesta s-a speriat și a distrus mai multe probe, acte medicale, pe care le-a aruncat într-un tomberon.
În ordonanţa de reţinere emisă pentru Smarandache, procurorii au menţionat că, în perioada 2013-2015, acesta, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării mai multor persoane în anumite grade de handicap. Pentru „intervenţiile“ sale, Smarandache a pretins și a primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără drept. De asemenea, Rodica Țenea, în calitate de consilier juridic la Direcția Juridică din cadrul Primăriei municipiului Craiova, a cerut şi primit, prin același intermediar, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, de la persoane care vroiau să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical. Potrivit procurorilor, Ţenea se folosea de relațiile pe care le avea cu factorii de decizie din cadrul instituţiilor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS