6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițist din Craiova, cinci ani și opt luni de închisoare

Polițist din Craiova, cinci ani și opt luni de închisoare

Agentul de la Secția 6 a fost acuzat că a intervenit în mai multe dosare penale în favoarea persoanelor cercetate (Foto: bzi.ro)
Agentul de la Secția 6 a fost acuzat că a intervenit în mai multe dosare penale în favoarea persoanelor cercetate (Foto: bzi.ro)

Acuzat că a trecut de partea infractorilor, un agent de la Secția 6 Poliție Craiova a fost condamnat, ieri, la cinci ani și opt luni de închisoare pentru comiterea a șase infracțiuni. Aceasta este cea mai mare pedeapsă primită de un polițist doljean în ultimii ani.

Cercetările față de agentul Nicolae Bărbuceanu de la Secția 6 Poliție Craiova au început încă din luna iunie a anului trecut, când anchetatorii au aflat că polițistul a intervenit într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Mai exact, s-a stabilit că agentul Bărbuceanu l-a sfătuit pe inculpatul din respectivul dosar să dea declaraţii false, prin care să scape de o parte din probele strânse împotriva sa.
După ce procurorii doljeni au început urmărirea penală față de polițist, Tribunalul Dolj a emis un mandat de supraveghere tehnică, iar din ascultarea convorbirilor telefonice, anchetatorii au aflat că Bărbuceanu a intervenit în mai multe dosare penale, instrumentate atât de către colegii săi, cât şi în dosare instrumentate de alte unităţi de poliție din afara judeţului Dolj, ajutând mai mulți inculpați în schimbul unor sume de bani sau diverse bunuri. De cele mai multe ori, polițistul craiovean îi anunța pe suspecţi când urma să se facă percheziţii la locuinţele lor sau alte activităţi pentru probarea activităţii infracţionale.
După ce au stabilit cu ce se ocupa polițistul, pe 8 decembrie, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire, care a avut misiunea să-i promită polițistului Bărbuceanu o sumă de bani pentru a împiedica depistarea unui condamnat dat în urmărire internațională.
Potrivit procurorilor, „pe 9.12.2014 a fost organizată constatarea în flagrant a infracţiunii, ocazie cu care agentul de poliţie Bărbuceanu Nicolae a fost surprins în timp ce primea de la investigatorul sub acoperire suma de 500 de euro pentru a împiedica depistarea unei persoane urmărite general pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor şi condamnată la pedeapsa cu închisoarea“. Pentru a nu da de bănuit, anchetatorii au folosit identitatea unei persoane care chiar era dată în urmărire generală. Este vorba despre Gabriel Stoica, condamnat definitiv pe 30 mai la patru ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de omor, dat în urmărire generală în baza unui mandat de executare a pedepsei.

Flagrantul din Secția de Poliție și pedepsele

Acțiunea de prindere în flagrant a agentului Bărbuceanu a fost organizată de procurorul de caz chiar în biroul acestuia. Investigatorul sub acoperire s-a dus la Secția 6 și s-a întâlnit cu agentul Bărbuceanu, căruia i-a explicat că îi poate da suma de 500 de euro dacă poate aranja ca urmăritul Gabriel Stoica să nu fie depistat. Nicolae Bărbuceanu a luat banii, după care l-a învățat pe investigator să susțină că a aflat că Stoica ar fi fugit în SUA și nu în Anglia, unde bărbatul se afla, de fapt. În plus, același Bărbuceanu și-a sunat un coleg și i-a spus că a obținut informații despre Gabriel Stoica, care ar fi plecat în SUA. După discuția dintre cei doi, care a fost înregistrată, în biroul polițistului au intrat ofițerii Serviciului Județean Anticorupție și procurorul de caz, moment în care Bărbuceanu a scos cei 500 de euro din buzunar și i-a aruncat pe jos. Nu l-a ajutat cu nimic, pentru că a fost încătușat și dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar după ce a fost audiat, a fost reținut pentru 24 de ore. În aceeași zi, polițistul a fost reținut 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, iar o zi mai târziu a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins însă propunerea procurorilor și a dispus ca inculpatul să fie arestat la domiciliu. Hotărârea instanței a fost contestată de procurori, iar o săptămână mai târziu, Curtea de Apel Craiova a hotărât arestarea preventivă a agentului Bărbuceanu.
La începutul lunii februarie, anul acesta, agentul Bărbuceanu a fost trimis în judecată. Nu singur, ci împreună cu alt inculpat, Constantin Moțescu, care a fost acuzat că l-a mituit pe polițist.
Cei doi inculpați și-au recunoscut faptele pentru a avea parte de pedepse mai ușoare, iar miercuri, pe 8 aprilie, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Moțescu a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare pentru dare de mită, iar agentul Nicolae Bărbuceanu a primit o pedeapsă de cinci ani și opt luni de închisoare.
Acesta a fost condamnat pentru o infracțiune de luare de mită, trei de favorizarea infractorului, una de compromiterea intereselor justiţiei și o infracțiune de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu. La pedeapsa cea mai grea, cea de patru ani de închisoare, judecătorii au adăugat un spor de un an și opt luni de pușcărie, astfel că, în final, Bărbuceanu a fost condamnat la cinci ani și opt luni de închisoare. Instanța a mai hotărât ca inculpatul să rămână în continuare în arest preventiv. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, agentul Nicolae Bărbuceanu a fost suspendat din funcție după ce a fost reținut.

Polițiști condamnați

Pedeapsa primită de agentul Bărbuceanu este cea mai mare primită de un polițist doljean în ultimii ani. Fie că au fost acuzați de ucidere din culpă, luare de mită ori trafic de influență, polițiștii doljeni care au fost prinși „călcând strâmb“ au primit pedepse ceva mai blânde.
De exemplu, Stelian Surugiu, fostul ajutor al şefului de post din comuna doljeană Piscu Vechi, trimis în judecată pentru ucidere din culpă, a fost condamnat definitiv în martie 2013 la doi ani de închisoare cu suspendare.
În octombrie, anul trecut, un fost inspector al Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, Cătălin Ştefan Bănică, acuzat că lua mită de la firmele care se ocupau cu jocurile de noroc, a fost condamnat de Curtea Supremă la trei ani și patru luni de închisoare pentru luare de mită, fals material, uz de fals, trafic de influenţă şi distrugere de înscrisuri.
În iunie 2013, fostul agent de poliţie judiciară de la Secţia de Poliţie Rurală Poiana Mare, Dănuţ Duţă, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă printr-o hotărâre a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Una dintre cele mai mari pedepse – patru ani de închisoare cu executare, a primit-o, în iunie 2014, un agent de poliţie de la Centrul de Arest Preventiv din cadrul IPJ Dolj, acuzat că plasa arestaţilor telefoane mobile în schimbul unor sume de bani. Este vorba de agentul Daniel Gheorghe Bulat. În februarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a hotărât însă ca polițistul să execute doi ani și jumătate de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS