Janina Tabacu a fost arestată preventiv în noiembrie 2012 și a stat după gratii până în martie 2014, când a fost arestată la domiciliu (FOTO: Arhiva GdS)
Janina Tabacu a fost arestată preventiv în noiembrie 2012 și a stat după gratii până în martie 2014, când a fost arestată la domiciliu (FOTO: Arhiva GdS)
Janina Tabacu a fost arestată preventiv în noiembrie 2012 și a stat după gratii până în martie 2014, când a fost arestată la domiciliu (FOTO: Arhiva GdS)

Magistraţii Curții de Apel Craiova au condamnat definitiv, la trei ani de închisoare, o tânără acuzată de comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de minori. În schimb, partenerul de „afaceri“ al tinerei a primit o pedeapsă de zece ani de pușcărie pentru trafic de minori.

Ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au început cercetările în acest dosar în noiembrie 2012, după ce o minoră de 15 ani a sunat la 112 şi a anunţat că a reuşit să fugă dintr-un apartament din zona centrului comercial Billa, unde fusese sechestrată câteva zile şi obligată să se prostitueze. Fata a fost găsită de poliţişti şi dusă la secţie, unde a povestit că, timp de patru zile, a fost ţinută sechestrată de doi tineri – pe care îi cunoştea numai după porecle Calu şi Mari, tineri care au forţat-o să întreţină relaţii sexuale contra cost cu mai mulţi bărbaţi. Plângerea făcută de minoră a ajuns pe masa procurorilor DIICOT Craiova, iar, în urma cercetărilor, ofiţerii de la Investigaţii Criminale au reuşit să stabilească faptul că cei doi proxeneţi sunt Ionel Olaru, zis Calu, de 36 de ani, eliberat condiţionat din puşcărie în 2011, şi Marius Vrabie, de 20 de ani. În urma anchetei s-a mai stabilit că de racolarea clienţilor, dar şi cu prostituţia se ocupa Janina Tabacu, de 27 de ani, din comuna Vârvoru de Jos. Aceasta din urmă racola clienţi prin publicarea de anunţuri în ziarele locale, în care se descria ca fiind o „blondă senzuală“, „blondă apetisantă“ ori o „doamnă sexy, expertă în sex oral cu finalizare“. De asemenea, oamenii legii au mai stabilit că, la începutul lunii septembrie 2012, Olaru a racolat o minoră, pe care a adus-o acasă şi, prin amenințări, a obligat-o să se prostitueze. Ulterior, pe 5 noiembrie, Marius Vrabie, care era amic cu cei doi, a adus în acelaşi apartament din apropiere de Billa o altă minoră de 15 ani, care a fost și ea obligată să se prostitueze. În ultimul caz, banii obținuți din prostituție au fost împărţiţi de cei doi bărbaţi. După patru zile în care a fost obligată să se prostitueze şi după ce a fost bătută de Olaru, adolescenta de 15 ani a reuşit să fugă şi a anunţat poliţia. Ulterior, cei trei suspecţi au fost arestaţi preventiv, iar la sfârşitul lunii noiembrie 2012 au fost trimişi în judecată.

Condamnați pentru trafic de minori

Încă de la începutul procesului, Marius Vrabie şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat la patru ani şi şase luni de puşcărie, iar ceilalţi doi inculpaţi au fost judecaţi în continuare. În aprilie 2013, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Ionel Olaru la zece ani de închisoare pentru trafic de minori, proxenetism şi constituirea unui grup infracţional, iar „blonda apetisantă“ a primit o pedeapsă de patru ani pentru complicitate la trafic de minori şi a fost amendată cu 300 de lei pentru prostituţie. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca Olaru și Janina Tabacu să fie rejudecați, iar dosarul s-a întors pe rolul Tribunalului Dolj. Anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, instanța a hotărât să o condamne pe Janina Tabacu tot la patru ani de închisoare, iar Olaru a primit o pedeapsă mai mică, de nouă ani de închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost din nou atacată cu apel, iar luni, pe 6 aprilie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.
Olaru a fost condamnat la zece ani de pușcărie, pedeapsă din care se scade perioada cât acesta a fost arestat preventiv, de pe 21 noiembrie 2012 și până pe 6 aprilie 2015 (doi ani și aproape cinci luni).
În cazul inculpatei Janina Tabacu, instanța a hotărât să-i reducă pedeapsa la trei ani de închisoare, din care se scade arestul preveniv și arestul la domiciliu (un an și opt luni).

„Blonda senzuală“ a ajuns în arest

Dacă Ionel Olaru era după gratii când Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar, Janina Tabacu a fost ridicată din comuna Vârvoru de Jos de polițiști și dusă în arestul IPJ Dolj. De aici urmează să fie transferată într-un penitenciar pentru a executa restul pedepsei.

Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.