16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, obligați să plătească bacșiș la Impozite și Taxe?

Craiovenii, obligați să plătească bacșiș la Impozite și Taxe?

Dacă magazinele sunt obligate să dea rest clientului și ultimul bănuț, Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din Craiova le încasează în plus oamenilor 50 de bani, invocând faptul că legea fiscală le permite acest lucru. De fapt, legea fiscală invocată prevede rotunjirea în minus pentru fracţiunile de 50 de bani, inclusiv. Un cetățean ne-a sesizat că nu a putut plăti la primărie o amendă de 97,5 lei, iar instituția i-a luat mai mulți bani decât ar fi trebuit. DIT nu poate spune ce face cu banii în plus încasați contribuabililor.

Primăria încasează mai mulți bani craiovenilor decât sumele trecute pe amenzi, pe motiv că face rotunjiri „la leu“. Mădălin a luat vineri, 3 aprilie, o amendă de circulație de două puncte (195 de lei). Pentru a o plăti la jumătate, potrivit legii, (97,5 lei), tânărul a mers ieri-dimineață la sediul din Craiovița Nouă al Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova. Dar la ghișeu i s-a comunicat că nu i se poate încasa suma de 97,5 lei, dar i-au cerut omului să plătească 98 de lei. Bărbatul s-a adresat GdS cu o sesizare, apoi a mers la sediul din Piața Centrală al Direcției de Impozite și Taxe Craiova, în încercarea de a-și plăti amenda, în sumă de 97,5 lei.
„La casieria din Craiovița Nouă am cerut să mi se încaseze exact cât scrie pe procesul-verbal, adică 97,5 lei. Știam de la un prieten care a pățit același lucru luna trecută. De la ghișeu mi s-a replicat că nu este posibil așa ceva să îmi încaseze exact suma de pe procesul-verbal, 97,5 lei, pentru că, pur și simplu, nu le permite sistemul. Am mers și la Direcția de Impozite și Taxe de la Piața Mare. Acolo, fiind coadă, am așteptat suficient, dar am plătit tot 98 de lei. Lucru pe care nu îl consider normal“, a spus Mădălin.

„În calitate de cetățean, eu mă simt furat!“

Craioveanul spune că i se pare absurd să plătească la ghișeele primăriei mai mult decât trebuie. În opinia contribuabilului, DIT și Primăria Craiova au legalizat bacșișul, prin această metodă de rotunjire, în condițiile în care magazinele private trebuie să dea restul exact clienților.
„În calitate de cetățean, eu mă simt furat! Atunci când constrângi pe cineva să plătească mai mult decât face ori e tâlhărie, ori e jaf! Poate există o explicație legală că trebuie să se rotunjească. Dacă există așa ceva, atunci trebuie să mi se înmâneze dovada că acești bani rămân în contul meu, ori dacă nu, ce se întâmplă cu banii la bugetul local. Aici este vorba de comunicare, la urma urmei. Nu este vorba de 50 de bani sau de somație, ci de comunicare. Prin această metodă, practic ei au legalizat bacșișul într-o instituție a primăriei (…) în condițiile în care guvernul luptă cu ANAF pentru respectarea legii, și tocmai la o instituție a primăriei nu se respectă legea“, a mai spus craioveanul revoltat. Bărbatul a precizat că mai mult decât să sesizeze GdS despre situația de la DIT Craiova el nu prea are ce să facă, din punct de vedere legal.
„Dacă nu vă sesizam pe dumneavoastră, nu puteam decât să vin și să dau un anunț în GdS, pentru a vedea toată lumea ceea ce se întâmplă: Guvernul ne fură pe față, prin Primăria Craiova. Ceea ce se întâmplă la Primăria Craiova cu acest rest este lipsă de respect față de cetățean“. Mădălin a mai spus că a întrebat la casieriile DIT dacă nu îi încasează mai puțin cu 50 de bani, în sensul de a-i rotunji în jos suma și, în loc de 98 de lei, să îi încaseze 97, dar i s-ar fi răspuns de la ghișeu că acest lucru nu e posibil. Pe chitanța emisă ieri de DIT Craiova este trecută suma de 98 de lei.

Direcția de Impozite nu dă rest contribuabililor

De la 1 ianuarie 2015 a crescut salariul minim pe economie de la 900 la 975 de lei. Potrivit legislației în vigoare, și punctul de amendă a crescut la 97,5 lei.
Întrebată de ce DIT Craiova nu le dă rest de 50 de bani oamenilor care își plătesc amenzile, directoarea instituției din subordinea Primăriei Craiova, Elena Bonescu, a invocat o prevedere din normele de aplicare a Codului Fiscal: „Așa procedăm potrivit HG nr. 44, care reprezintă normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal. Acolo spune că dacă sunt fracțiuni ale leului se rotunjește la leu. La punctul 15 din norme se prevede acest lucru. Dacă normele spun că se rotunjește la leu, atunci nu le putem da rest 50 de bani“. Doar că în normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal se vorbește despre rotunjiri la leu în cazul „stabilirii impozitelor și taxelor locale“, dar nu se prevede că se aplică și amenzilor. În HG nr. 44/2004, normele pentru art. 248 din Codul Fiscal prevăd, la punctul 15, alineatul (1): „Impozitele şi taxele locale anuale se calculează prin rotunjire, în sensul că fracţiunile sub 0,50 lei inclusiv se neglijează, iar ceea ce depăşeşte 0,50 lei se întregeşte la un leu, prin adaos. Rotunjirea se aplică la fiecare tip de creanţă în parte, respectiv creanţă principală sau creanţă accesorie“. Potrivit acestui articol de lege, DIT ar fi trebuit să rotunjească în jos sumele care au fracțiuni de 0,50 lei, deci ar fi trebuit să îi încaseze omului 97 de lei, și nu 98. Directoarea Elena Bonescu a declarat că acea rotunjire se aplică și amenzilor „care sunt asimilate impozitelor și taxelor locale“, deși amenda de circulație este stabilită de altă entitate (de poliție) și doar este încasată de către DIT. Bonescu nu a precizat ce se face cu banii încasați în plus de la oameni, pentru că, în opinia ei „se încasează atât cât trebuie“.
La Direcția de Impozite și Taxe se încasează mai multe amenzi aplicate de diverse autorități, printre care și cele de circulație. Un calcul matematic simplu ne arată că la 50.000 de amenzi pe an cu sume fracționate, primăria ar încasa în plus de la cetățeni 50.000 de lei. La 100.000 de amenzi, suma pe care ar lua-o în plus primăria craiovenilor urcă la 100.000 de lei și tot așa. Ce face primăria cu acești bani?
GdS a adresat întrebări Direcției Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF pe acest subiect, dar, până la închiderea ediției, nu am primit răspuns. În momentul în care va veni îl vom prezenta în GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS