12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjColoana fără Sfârșit, într-o nesfârșită reabilitare

Coloana fără Sfârșit, într-o nesfârșită reabilitare

Coloana a fost reabilitată în urmă cu patru ani
Coloana a fost reabilitată în urmă cu patru ani

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a transmis o solicitare Ministerului Culturii şi Cultelor pentru acordare de fonduri necesare reabilitării Coloanei fără Sfârşit. Institutul Naţional al Monumentelor ar fi trebuit să aloce încă de anul trecut sumele necesare refacerii suprafeţei exterioare a modulelor operei lui Constantin Brâncuşi, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
În urmă cu doi ani, ministerul de resort a alocat fonduri pentru înlocuirea acoperământului din plumb de deasupra Porţii Sărutului, pentru că prin vechea tablă de protecţie se infiltra apa. În urma finalizării lucrărilor la Poarta Sărutului nu s-au mai găsit fonduri şi pentru curăţarea modulelor Coloanei fără Sfârşit şi acoperirea acestora cu o peliculă transparentă de protecţie.
În urma analizei specialiştilor s-a constatat că mai multe module au suferit modificări de nuanţă, din cauza intemperiilor şi este necesară curăţarea şi vopsirea cu un nou strat de lac de protecţie.

Autoritățile trebuie să fie mai atente cu operele lui Brâncuși

Periodic este necesară refacerea stratului de lac şi analiza modulelor care compun Coloana fără Sfârşit, parte a Ansamblului „Calea Eroilor“. Operele au o vechime de 70 de ani şi s-au conservat bine de-a lungul vremii. Este însă nevoie de monitorizare şi intervenţie din partea specialiştilor şi a firmelor autorizate, pentru ca Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit să se păstreze cât mai bine. Cele mai multe probleme sunt la operele din piatră. Materialul folosit la vremea respectivă, travertinul, are un anumit tip de comportament la umezeală în special, de aceea necesită o monitorizare atentă. În urmă cu patru ani, au fost ridicate ultima dată schele în jurul Coloanei fără Sfârşit şi au fost vopsite toate modulele cu un strat de lac, care să protejeze monumentul şi să împiedice apa să acţioneze asupra suprafeţei modulelor. Autorităţile locale şi centrale ar trebui să acţioneze mai atent în ceea ce priveşte protejarea operelor care compun Ansamblul „Calea Eroilor“. În urmă cu doi ani, Poarta Sărutului a fost spălată cu furtunul, fiind folosit jet de apă la o presiune ridicată. De altfel, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a început o anchetă în acet caz, însă nu se mai cunoaşte mersul acesteia.
De asemenea, la UNESCO a fost depus încă de anul trecut un dosar prin care România solicită includerea Ansamblului pe Lista Patrimoniului Mondial protejat de forul respectiv. Aşadar, în cazul în care operele vor intra sub monitorizarea UNESCO, obligaţiile României în privinţa reabilitării şi protejării sculpturilor brâncuşiene de la Târgu Jiu vor creşte. Momentan, Comisia UNESCO nu a făcut public dacă se va pronunţa în acest an în privinţa cererii depuse de Ministerul Culturii şi Cultelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS