5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAmericanii, alături de gorjeni pentru două săptămâni

Americanii, alături de gorjeni pentru două săptămâni

O delegaţie compusă din zece profesori şi elevi din statul Virginia, Statele Unite ale Americii, a sosit vineri în judeţul Gorj. Americanii participă la un proiect cultural intitulat „Note comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne“, ce se desfășoară între Clay Center din Virginia de Vest, SUA, Muzeul Județean Gorj şi Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu“ din Târgu Jiu. Proiectul „Note Comune“ este rezultatul unei colaborări, începută în octombrie 2013, între cele două muzee și a obținut finanțare de la Alianța Americană a Muzeelor în anul 2014. Delegaţia americană a fost prezentată vineri în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de viceprimarul din Târgu Jiu, Iulia Vână, subprefectul Sorin Arjoca şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Florescu. Din delegaţia oaspete fac parte doi reprezentanți ai muzeului partener – Clay Center din Charleston, Virginia de Vest, doi profesori și patru elevi de la Liceul Wahama din Mason County, Virginia de Vest, precum și doi artiști de muzică populară din zona Munților Apalași. Reprezentantul delegaţiei americane le-a vorbit în limba română celor prezenţi la Muzeul Judeţean, citind un text pe care l-a tradus din limba engleză cu ajutorul unui program de pe internet.

Concert româno-american

Oaspeţii vor vizita operele brâncuşiene, mănăstirile din Gorj, Muzeul Satului de la Curtişoara. Vor mai fi organizate vizite la Muzeul Național Peleș, Muzeul Astra, la Castelul Bran şi o croazieră pe Dunăre, în zona Orșova. De asemenea, profesorii şi elevii americani vor susţine spectacole alături de profesorii şi elevii români la Liceul de Arte din Târgu Jiu. Un concert cu public va avea loc pe 9 aprilie, la Târgu Jiu Shopping City, în care artiștii vor oferi publicului un regal de muzică tradițională din cele două țări.
„Concertul va fi completat de recitaluri ale unor cunoscuți artiști de folclor din Oltenia și va oferi publicului local, dar și invitaților noștri din Statele Unite o nouă perspectivă asupra valorii pe care folclorul o are pentru identitatea unui neam. Datorită faptului că vizita invitaților noștri coincide cu Sărbătorile Pascale, Muzeul Județean Gorj a inclus, în itinerar, și o prezentare a tradițiilor de Paște din România, precum tradițiile din Joia Mare, ce vor fi descrise delegației americane într-un cadru natural excepțional ce redă atmosfera satului românesc tradițional – Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara. Prin programul creat sperăm să oferim o imagine cât mai bună pentru județul Gorj și România. Este un prilej deosebit pentru Muzeul Județean, dar și pentru întreaga comunitate locală, de a promova valorile culturale ale României, precum și frumusețea sa naturală“, a declarat Alina Tiţa, manager de proiect şi angajat al Muzeului Judeţean Gorj. Delegaţia va petrece la Târgu Jiu aproximativ două săptămâni. Primul schimb cultural a avut loc în octombrie 2014, când o delegație de nouă persoane din partea Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“ și a liceului partener, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu“ a vizitat Statele Unite ale Americii pentru a realiza o parte din activitățile prevăzute în proiect, precum cursuri de pregătire profesională pentru profesori, concerte de muzică populară, vizite la muzee etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS