10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Marius Hristescu, pe scena Filarmonicii "Oltenia"

Craiova: Marius Hristescu, pe scena Filarmonicii „Oltenia”

Reputatul dirijor şi compozitor, Marius Hristescu, va conduce muzical Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, vineri, 3 aprilie,  începând cu ora 19:00, într-un concert în al cărui program sunt  incluse lucrări de Ottorino, Respighi (Suita “Păsările” şi “Arii şi dansuri antice”) şi de Piotr Ilici Ceaikovski (“Lacul lebedelor”).

Suita „Păsările” de Respighi este gândită ca o parafrază la piese scurte, aparținând compozitorilor italieni și francezi ai secolelor 17 și 18 care excelau în domeniul miniaturii programatice. Suita cuprinde: „Preludio” de Bernardo Pasquini; „Porumbelul” de Jacques de Gallot; „Găina” de Jean Philipp Rameau;„Privighetoarea” (anonim englez, sec. 16); „Cucul” de același Pasquini. Vocile caracteristice, cântecul păsărilor sunt „încadrate” în structuri independente scrise cu precădere în forme dansante, ceea ce creează  tablouri muzicale colorate printr-o orchestrație strălucitoare.
În „Arii şi dansuri antice”  de Ottorino Respighi, compozitorul se dovedește un maestru al culorii, al nuanțelor discrete, păstrînd „parfumul” de altădată al discursului muzical elegant, de un rafinament aparte. Celebritatea lui Ceaikovski se datorează într-o proporție însemnată baletelor sale. Din muzica baletului „Lacul lebedelor”, în concertul de vineri seara, se cântă cele mai reprezentative pagini, într-o succesiune ce conferă muzicii o expresie de un cald lirism, dar și antren dansant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS