12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Izmir

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Izmir

În această perioadă are loc în Turcia Festivalul Internaţional de Teatru de la Izmir, la care România va fi reprezentată de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova cu spectacolul „O furtună” (2012), o dramă după William Shakespeare, în regia şi adaptarea lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, muzica semnată Vasile Echipa TNCMS va lua parte la manifestările festivalului în perioada 1-5
aprilie, reprezentaţiile spectacolului fiind programate pentru 2 şi 3 aprilie. Piesa se va juca în limba română, cu supratitrări în engleză şi turcă. Participarea Naţionalului craiovean la festival a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român „Dimitrie  Cantemir” din Istanbul,
care a mai sprijinit în trecut turnee la Istanbul, Adana, Bursa şi Ankara, şi al Aisha Organizasyon, organizatorul evenimentului.
Artiştii care dau viaţă acestui spectacol-capodoperă din repertoriul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” sunt: Ilie Gheorghe, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Romaniţa Ionescu, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Adrian Andone, Angel Rababoc, Cătălin Băicuș, George Albert Costea, Cătălin Vieru, Iulia Lazăr, Monica Ardeleanu, Iulia Colan, Petra Zurba, fără a uita însă că în spatele lor se află o echipă cel puţin la fel de numeroasă formată din profesionişti de scenă şi cabină.
Ultima deplasare externă a spectacolului „O furtună” este de dată recentă, 12 şi 13 noiembrie 2014, la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Tel Aviv din Israel, organizat de Cameri Theatre. Iată crâmpeie despre acea prestaţie din cronica transmisă secretariatului literar al instituţiei de către Magdalena Brătescu, publicată în Gazeta Românească Tel Aviv la rubrica săptămânală „Din fotoliul spectatorului”:.
„Aducând pe scena unui Festival internaţional o piesă scrisă în urmă cu 400 de ani, pentru a capta interesul publicului, trebuie să ai, precum Silviu Purcărete (Teatrul Naţional Craiova), o viziune originală, o înţelegere adâncă şi inovatoare a textului, un decor ca al lui Dragoş Buhagiar, un spaţiu fabulos în care fiecare element te surprinde şi te fascinează şi o trupă omogenă de actori talentaţi (printre care excelenţii Ilie Gheorghe-Prospero şi Sorin Leoveanu-Miranda/Caliban).”

Mesajul spectacolului se referă la noţiunile esenţiale ale lumii de azi, libertate, putere, trădare, răzbunare, dragoste. Trebuie să înveţi toate aceste lecţii de viaţă pentru a fi pregătit de plecarea definitivă, acolo unde nu mai iei nimic cu tine din ce ai strâns şi iubit. Ca să te lepezi de păcate şi resentimente… şi să ierţi. Să te ierţi pe tine însuţi, ca să-i poţi ierta pe ceilalţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS