16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOlimpicii de la Colegiul Naţional „Frații Buzești“ au fost premiaţi

Olimpicii de la Colegiul Naţional „Frații Buzești“ au fost premiaţi

Olimpicii şi dascălii coordonatori au fost recompensaţi cu diplome şi bani, iar premiile au fost înmânate şi în acest an de preşedintele de onoare al Fundaţiei CN „Fraţii Buzeşti“, prof. dr. Irinel Popescu, şi de prof. univ. dr. Radu Constantinescu (Foto: Lucian Anghel)
Olimpicii şi dascălii coordonatori au fost recompensaţi cu diplome şi bani, iar premiile au fost înmânate şi în acest an de preşedintele de onoare al Fundaţiei CN „Fraţii Buzeşti“, prof. dr. Irinel Popescu, şi de prof. univ. dr. Radu Constantinescu (Foto: Lucian Anghel)

Zi cu o încărcătură emoţională aparte pentru cei prezenţi ieri la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Sala de festivităţi a fost neîncăpătoare pentru elevii laureați la faza judeţeană a olimpiadelor şcolare şi care s-au calificat la faza naţională, respectiv internaţională, a acestor concursuri. Olimpicii şi dascălii coordonatori au fost recompensaţi cu diplome şi bani, iar premiile au fost înmânate şi în acest an de preşedintele de onoare al Fundaţiei CN „Fraţii Buzeşti“, prof. dr. Irinel Popescu, şi de prof. univ. dr. Radu Constantinescu.

A devenit deja tradiţie, ca în fiecare an, la început de primăvară, CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova să îşi recompenseze elevii şi dascălii de excepţie. Sala „Prof. dr. Ion Zamfirescu“ a colegiului craiovean a fost locul în care şi-au dat întâlnire oficialităţi, reprezentanţi sindicali, foşti absolvenţi de renume, precum prof. dr. Irinel Popescu, prof. univ. dr. Radu Constantinescu, prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, oameni care, în ciuda agendei încărcate, au ținut să felicite performanţa. Reprezentanţii colegiului craiovean le-au oferit în dar un recital al maestrului violonist Dan Bozgan și al instrumentiștilor de la Opera Română Craiova.
„Dacă anul trecut credeam că rezultatele obţinute de elevii noştri au depăşit orice aşteptări, că mai mult de atât nu se putea obţine, iată că elevii noştri au dovedit încă o dată că se poate… Avem deja doi elevi calificaţi la olimpiadele internaţionale, pe Dan Mircea Mirea care a obţinut locul I la Olimpiada de Biologie, locul I la Olimpiada Ştiinţele Pământului şi care a reuşit să obţină cel mai mare punctaj dintre elevii selectaţi să facă parte din lotul României la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, şi eleva Maria Teodora Şerbana, care a câștigat barajul pentru Olimpiada de Științe a UE şi locul I la Olimpiada de Biologie. Avem 275 de copii care au obţinut premii şi menţiuni“, a menţionat Zamfirică Petrescu, directorul CN „Fraţii Buzeşti“.
Suma alocată în acest an premierii elevilor şi dascălilor depășește 34.000 de lei, bani alocaţi din fondurile fundaţiei. O fostă absolventă a colegiului, Andreea Vasilescu, studentă la Universitatea de Medicină din Bucureşti, a ţinut cu orice preţ să fie alături de elevii şi dascălii unităţii şcolare în care a învăţat şi a făcut un gest impresionant. Prima ei bursă ca studentă a donat-o elevei Elena Mădălina Stănăşel, din clasa a IX-a, care a obţinut premiul I la Olimpiada de Chimie, menţiune la Biologie şi premiul I la Olimpida de Fizică. Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Dolj a oferit diplome de excelenţă şi premii în bani profesorilor Genelia Petrescu, care are şase elevi calificaţi la Olimpiada Naţională de Biologie, şi profesorului Marius Nicoli, care are 11 elevi calificaţi la Olimpiada de Informatică.

Mulţi dintre olimpicii din „Buzeşti“, hotărâţi să rămână în ţară

Răsplata acordată elevilor a fost diferenţiată, în funcţie de numărul premiilor obţinute la olimpiade. Zeci de olimpici ai colegiului s-au remarcat însă prin performanţe la mai multe discipline şi astfel premiile s-au acumulat. Alexandra Băduţ, elevă în clasa a XI-a, a obţinut premiul II la astronomie şi s-a calificat la naţională, premiul I la fizică – calificată la naţională şi premiul II la Olimpiada de Lingvistică – calificată la naţională; Vlad Ciuperceanu, clasa a V-a, a obţinut menţiune la informatică şi este calificat la naţională, premiul I la matematică şi este calificat la naţională şi premiul II la Olimpiada de Lingvistică; Andrei Diaconu, clasa a X-a, a obţinut premiul II la informatică şi s-a calificat la naţională şi premiul III la fizică; Valentina Etegan, clasa a IX-a, a obţinut premiul I la Olimpiada de Matematică, calificându-se astfel la naţională şi premiul III la fizică; Roxana Dana Gheorghe – premiul I la religie şi calificată la naţională şi menţiune la psihologie; Alexandra Grecu, clasa a X-a – premiul III la fizică şi premiul I la astronomie, calificată la faza naţională; Anda Ionică, clasa a VI-a, a fost recompensată pentru premiul I obținut la informatică, calificându-se la faza naţională, şi premiul III la fizică; Daria Luculescu, clasa a VIII-a, a fost recompensată pentru performanţele obţinute la limba latină, limba română şi Olimpiada Naţională de Lectură la care a obţinut locul II, calificându-se astfel la naţională. Şi Laura Măceşeanu, din clasa a X-a, a fost recompensată financiar pentru premiul I obţinut la Olimpiada de Limba Română şi pentru menţiunea obţinută la Olimpiada de Limba Engleză, iar elevul Dan Mircea Mirea – pentru cele trei calificări la naţională, dar şi pentru rezultatul obţinut la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. Sunt doar câteva exemple de copii cu rezultate de excepţie care s-au calificat pentru olimpiadele naţionale, însă lista poate continua cu alţi peste 60 de elevi din CN „Fraţii Buzeşti“. Mulţi dintre aceşti copii de excepţie trebuie să aleagă la ce olimpiadă naţională vor să participe deoarece multe dintre aceste competiţii sunt programate în aceeaşi perioadă.
Pentru Maria Teodora Şerbana, lupta pentru performanţă a început încă din gimnaziu. În clasa a VII-a a participat la Olimpiada de Biologie. Nu a reuşit însă să se califice la naţională, însă şi-a descoperit pasiunea pentru această disciplină. În clasa a IX-a a reuşit să obţină premiul I şi să se califice astfel la naţională. „M-am calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada de Știinţe a Uniunii Europene. Multe din rezultatele obţinute se datorează atât dascălilor din şcoala gimnazială, cât şi celor pe care i-am întâlnit încă din primele zile de liceu. Faptul că am fost recompensată pentru rezultatele obţinute de mine reprezintă o încununare a eforturilor mele. Voi urma Medicina în Bucureşti sau Cluj. Vreau să acumulez cât mai multe informaţii, vreau ca prin rezultatele mele să-i recompensez practic pe toţi cei care mi-au acordat încredere în toţi aceşti ani. Învăţ mult, sunt zile în care învăţ nonstop, alteori am nevoie de o gură de oxigen. Simt nevoia să dansez, alt hobby de-al meu, să ies cu prietenii, să citesc“, a spus Teodora.
Vlad Ciuperceanu este elev în clasa a V-a. Participarea la primele olimpiade i-a adus şi primele rezultate la matematică, dar şi la informatică. „Pasiunea pentru matematică am descoperit-o în clasa a III-a. Învăţ mult, foarte mult, însă ştiu să îmi dozez timpul foarte bine pentru a mă bucura de timp liber. Am primit astăzi 460 de lei. Sunt primii mei bani obţinuţi prin multă muncă. Tocmai din acest motiv nici nu vreau să îi cheltuiesc. Tatăl meu a fost pasionat de matematică, cred că de la el am primit acest microb. Mi-aş dori să urmez o facultate în străinătate, apoi să revin în ţară“, a povestit olimpicul.
Şi Bogdan Iordache este unul dintre elevii premiaţi. Este în clasa a X-a şi a obţinut premiul I la olimpiadele de informatică şi fizică. „Pentru mine, fizica este mai mult un hobby, de bază este informatica având în vedere că vreau să urmez o carieră în domeniul IT, în programare. Aceste performanţe înseamnă muncă multă încă din gimnaziu, seriozitate şi multă disciplină. Aştept cu nerăbdare Olimpiada Naţională de Informatică, programată în numai o săptămână. Simt că sunt pregătit pentru această competiţie. Nu m-am hotărât încă dacă să mă înscriu la o universitate din ţară sau străinătate, însă ştiu sigur că nu voi rămâne departe de casă“, a povestit Bogdan.

„Revin cu drag de fiecare dată în liceul în care m-am format“

A devenit o tradiţie ca prof. dr. Irinel Popescu să fie alături de elevii şi dascălii acestui colegiu craiovean, în fiecare an la festivitatea de premiere. Mărturiseşte cu emoţie că anii de liceu şi-au lăsat o amprentă hotărâtoare în formarea sa profesională, în evoluţia sa ca om. Îşi aminteşte cu drag de anii de liceu, de dascălii pe care i-a avut la clasă.
„A venit practic o obligaţie morală să fiu în fiecare an alături de colectivul acestui colegiu. Din generaţia mea, foarte mulţi foşti colegi au cariere frumoase atât în ţară, cât şi în străinătate. Sunt mulţi, atât de mulţi care au dus faima acestei unităţi de învăţământ peste tot în lume… Pentru mine, toate amintirile legate de anii de liceu sunt frumoase şi emoţionante. Îmi amintesc că i se spunea Bastilia, însă noi nu am resimţit asta niciodată, nu am resimţit o apăsare, ci, dimpotrivă, o atmosferă caldă cu profesori extrem de dăruiţi, iar noi purtând respect imens pentru dascăl. Aş vrea să ofer doar un nume în acest sens, profesorul de matematică Georgescu Răducan, o persoană oarecum excentrică pentru acea perioadă, dar cu un har deosebit pentru materia pe care o preda. Preda într-o asemenea manieră, încât noi înşine ne-am fi dorit să performăm mai bine în domeniul matematicii numai pentru a-l mulţumi şi a-i aduce un omagiu. Consider că este cel care ne-a marcat cel mai mult anii de liceu. Mă bucur să văd că, indiferent de anii care trec, Colegiul «Fraţii Buzeşti» ocupă o poziţie fruntaşă în ierarhia naţională. Asta spune foarte multe. Revin cu drag de fiecare dată în liceul în care m-am format şi consider că acest liceu înseamnă comunitatea de aici, profesorii şi elevii. Iar numărul atât de mare de olimpici spune foarte multe despre cum se învaţă în această şcoală“, a spus prof.dr. Irinel Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS